Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αδιέξοδο οι ρωσικές θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πιέσεις από EKT και Τράπεζα της Ρωσίας

Σε αδιέξοδο οι ρωσικές θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πιέσεις από EKT και Τράπεζα της Ρωσίας
Μονόδρομος ο πλήρης διαχωρισμός
Οι ρωσικές θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών δέχονται πιέσεις από δύο πλευρές - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απαιτεί από τις μητρικές εταιρείες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και η Τράπεζα της Ρωσίας απαγορεύει την παρεμπόδιση πληρωμών σε ξένο νόμισμα και τη μεταφορά δεδομένων πελατών στο εξωτερικό, γράφει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti.
Σύμφωνα με ειδικούς που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα, ο δρόμος για τις τράπεζες μπορεί να είναι ο πλήρης διαχωρισμός των δραστηριοτήτων των θυγατρικών και των μητρικών εταιρειών.
Επί του παρόντος, μόνο λίγοι τέτοιοι παίκτες παραμένουν στη ρωσική αγορά - η Raiffeisenbank (Αυστρία), η OTP Bank (Ουγγαρία) και η UniCredit Bank (Ιταλία).

Η απαγόρευση από την Τράπεζα της Ρωσίας

Η Τράπεζα της Ρωσίας απέστειλε εντολή στις θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών στη χώρα απαγορεύοντάς τους «να αρνούνται να εκτελούν μεταφορές σε ξένο νόμισμα ή να δημιουργούν τεχνικά εμπόδια σε τέτοιες μεταφορές με βάση προσεγγίσεις που δεν συνάδουν με τη ρωσική νομοθεσία».
Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή τον Απρίλιο του 2024 έστειλε εντολές στον αυστριακό τραπεζικό όμιλο Raiffeisenbank International και στον ιταλικό χρηματοπιστωτικό όμιλο UniCredit να μειώσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ, το χαρτοφυλάκιο δανείων της ρωσικής Raiffeisenbank (θυγατρική της RBI) πρέπει να συρρικνωθεί κατά 65% έως το 2026 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Η ίδια μείωση πρέπει να εφαρμοστεί και στις διεθνείς πληρωμές.
Η εντολή της Τράπεζας της Ρωσίας είναι δεσμευτική για όλα τα ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε ξένο χρηματοπιστωτικό όμιλο ή όχι, δήλωσε στη Vedomosti η δικηγόρος της NSP Alexandra Ignatyeva.
Δεδομένου ότι οι θυγατρικές είναι ρωσικά νομικά πρόσωπα, είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται με τη ρωσική νομοθεσία, πρόσθεσε η ίδια. Επιπλέον, η πίεση της ΕΚΤ στις ρωσικές θυγατρικές ασκείται έμμεσα μέσω των μητρικών τους εταιρειών, σημείωσε η ίδια.

Μονόδρομος ο πλήρης διαχωρισμός

Ο Vadim Tkachenko, δικηγόρος και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου συμβούλων vvCube, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η καταλληλότερη ρυθμιστική επιλογή θα ήταν ο πλήρης διαχωρισμός των δραστηριοτήτων των θυγατρικών και των μητρικών εταιρειών, ώστε να μην εξαρτώνται η μία από την άλλη.
Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες μπορούν να «περάσουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης», αποφεύγοντας προβλήματα τόσο από κυρώσεις όσο και από τη μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης