Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέντε Επίτροποι της von der Leyen κινδυνεύουν να «κοπούν» - Σκάνδαλα, διαφθορά και απειρία

Πέντε Επίτροποι της von der Leyen κινδυνεύουν να «κοπούν» - Σκάνδαλα, διαφθορά και απειρία
Μην περιμένετε να επιβιώσουν όλοι από την κρίση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει χαρακτηριστκά το Politico
Δεν είναι συχνό φαινόμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κυριαρχεί επί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - αλλά αυτή είναι μια από αυτές τις στιγμές.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, οι ευρωβουλευτές θα πραγματοποιήσουν ακροάσεις για τους 26 επιτρόπους που έχει προτείνει η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Μην περιμένετε να επιβιώσουν όλοι, αναφέρει χαρακτηριστκά το Politico.
Από το 2004, το Κοινοβούλιο έχει απορρίψει τουλάχιστον έναν υποψήφιο σε κάθε νέα Επιτροπή.
Συνολικά επτά άτομα έχουν μπει στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιοι επίτροποι και έχουν βγει ως απλοί πολίτες.

Olivér Várhelyi (Ουγγαρία): Επίτροπος για την υγεία και την ευημερία των ζώων

Δεν είναι μυστικό ότι η επιλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán θα αντιμετωπίσει μια επιθετική ακρόαση.
Ως επίτροπος για τη γειτονία και τη διεύρυνση κατά την πρώτη θητεία της κ. von der Leyen, ο Várhelyi αντιμετώπισε κριτική από αξιωματούχους των Βρυξελλών για τις επαφές του με τις υποψήφιες χώρες που προκάλεσαν ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.
Οι ευρωβουλευτές μπορεί επίσης να θυμούνται την περίσταση το 2023 όταν τους αποκάλεσε «ηλίθιους».
Πάντως η Βουδαπέστη έχει Plan B, τον Ενίκο Γκιόρι.

Marta Kos (Σλοβενία): Επίτροπος για τη Διεύρυνση

Η Marta Kos ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνησή της αφού η von der Leyen πίεσε τη χώρα να προτείνει μια γυναίκα υποψήφια. Ενώ τα διαπιστευτήριά της φαίνονται πολλά υποσχόμενα, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με τις ικανότητές της, τις κατηγορίες κακοδιαχείρισης και τις σχέσεις της με λόμπι.
Παραιτήθηκε από τη θέση της πρέσβειρας της Σλοβενίας στη Γερμανία και την Ελβετία το 2020 μετά από καταγγελίες κακοδιαχείρισης.
Οι δεσμοί της με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λόμπι στον κόσμο δεν θα περάσουν απαρατήρητες.
Η Kos έχει εργαστεί για την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας Kreab ως ανώτερη σύμβουλος , προσφέροντας «εις βάθος γνώσεις της για την ηγεσία, την επικοινωνία, τα θέματα φύλου, τις πολιτικές υποθέσεις και τις εξωτερικές σχέσεις, ειδικά στις γερμανόφωνες χώρες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ιστοσελίδα της εταιρείας.
Η Kos είπε στο POLITICO ότι δεν βλέπει τον εαυτό της ως λομπίστες, ούτε αναφέρεται ως μέλος στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.Θα χρειαστεί επίσης να ξεπεράσει τις κατηγορίες της αντιπροσωπείας του ΕΛΚ της Σλοβενίας για τους υποτιθέμενους δεσμούς της με την αστυνομία στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως αναφέρει το Euronews , μια κατηγορία που έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Hadja Lahbib  (Βέλγιο): Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, τη διαχείριση κρίσεων και την ισότητα

 Η Hadja Lahbib είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις για το παρελθόν της, ειδικά σχετικά με ένα ταξίδι στην Κριμαία που χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία, και σχετικά με τον χειρισμό της βίζας για Ιρανούς αξιωματούχους, για τους οποίους παραλίγο να χάσει τη δουλειά της ως υπουργός Εξωτερικών.

Ekaterina Zaharieva (Βουλγαρία): Επίτροπος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία

Είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
Το 2018 η Ekaterina Zaharieva ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο που σχετίζεται με την απάτη απόδοσης βουλγαρικών υπηκοοτήτων.
Όπως ανέφερε τότε το Euractiv , ένας πρώην αξιωματούχος μετανάστευσης κατηγόρησε τη  Zaharieva ότι συμμετείχε στην απάτη ως υπουργός Δικαιοσύνης.
Η Zaharieva αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν υπήρξε δικαστική συνέχεια, αλλά οι πολιτικοί της αντίπαλοι είναι πρόθυμοι να υπενθυμίσουν σε όλους τη συσχέτισή της με το σκάνδαλο.

 Glenn Micallef  (Μάλτα): Επίτροπος για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

Η επιλογή της Μάλτας έφερε προβληματισμό ακόμη και εντός του κόμματός του (Εργατικοί), λόγω της απειρίας του για μια δουλειά που συχνά στελεχώνεται από πρώην πρωθυπουργό ή άλλον.
Ο Micallef, 35 ετών, ήταν επικεφαλής του επιτελείου του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα και γνωρίζει καλά τις Βρυξέλλες, αφού ηγήθηκε του τμήματος της Μάλτας που ήταν υπεύθυνο για τον συντονισμό με την ΕΕ.
Θα εξαρτηθεί από το αν οι βουλευτές θεωρούν ότι το βιογραφικό είναι επαρκές για το χαρτοφυλάκιο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης