Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυβερνοεπιθέσεις, τηλεκατευθυνόμενα πολυβόλα, δηλητηριάσεις, drones, εκρήξεις - Οι επιθέσεις του Ισραήλ που συντάραξαν τη Μέση Ανατολή

Κυβερνοεπιθέσεις, τηλεκατευθυνόμενα πολυβόλα, δηλητηριάσεις, drones, εκρήξεις  - Οι επιθέσεις του Ισραήλ που συντάραξαν τη Μέση Ανατολή

Μια ματιά στην ιστορία του απομακρυσμένου πολέμου του Ισραήλ

Σχετικά Άρθρα
Η Hezbollah και η κυβέρνηση του Λιβάνου έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για την σχεδόν ταυτόχρονη έκρηξη χιλιάδων τηλεειδοποιητών σε μια επίθεση σε ολόκληρη τη χώρα.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη τηλεειδοποίησης ανήλθε σε 12, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.
Η επίθεση τραυμάτισε επίσης σχεδόν 3.000 άλλους.
Ανάμεσα στους νεκρούς την Τρίτη ήταν και ο γιος ενός διακεκριμένου πολιτικού της Hezbollah, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου.
Η επίθεση σημειώθηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης, οι οποίες έχουν ανταλλάξει πυρά στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου μετά την επιδρομή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο είναι μεταξύ των τραυματιών από τις εκρήξεις τηλεειδοποίησης.
Το Ισραήλ σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις και ο στρατός του αρνήθηκε να σχολιάσει την Τρίτη (17/9/2024).
Ωστόσο, η χώρα έχει μακρά ιστορία διεξαγωγής απομακρυσμένων επιχειρήσεων, που κυμαίνονται από περίπλοκες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έως τηλεκατευθυνόμενα πολυβόλα που στοχεύουν ηγέτες σε πυροβολισμούς, επιθέσεις αυτοκτονίας με drone και πυροδότηση εκρήξεων σε μυστικές υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ακολουθεί μια ματιά σε προηγούμενες επιχειρήσεις που έχουν αποδοθεί στο Ισραήλ:

Ιούλιος 2024

Δύο μεγάλοι ηγέτες στη Βηρυτό και την Τεχεράνη σκοτώθηκαν σε φονικές επιθέσεις μέσα σε λίγες ώρες ο ένας από τον άλλο.
Η Hamas είπε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του κορυφαίου ειρηνευτικού διαπραγματευτή της, Ismail Haniyeh, στην πρωτεύουσα του Ιράν.
Αν και το Ισραήλ δεν αναγνώρισε ότι έπαιξε ρόλο σε αυτή την επίθεση, ανέλαβε την ευθύνη για ένα φονικό χτύπημα ώρες νωρίτερα σε έναν κορυφαίο διοικητή της Hezbollah στη Βηρυτό.

Απρίλιος 2024

Δύο Ιρανοί στρατηγοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, σύμφωνα με την Τεχεράνη.
Οι θάνατοι οδήγησαν το Ιράν να εξαπολύσει μια «άνευ προηγουμένου» επίθεση στο Ισραήλ που περιλάμβανε περίπου 300 πυραύλους και drones, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν.

Ιανουάριος 2024

Μια επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βηρυτό σκότωσε τον Saleh al-Arouri, ανώτατο στέλεχος της Hamas στην εξορία, καθώς το Ισραήλ συνέχιζε τη βομβαρδιστική του εκστρατεία στη Γάζα.

Δεκέμβριος 2023

Ο Seyed Razi Mousavi, επί μακρόν σύμβουλος της ιρανικής παραστρατιωτικής Επαναστατικής Φρουράς στη Συρία, σκοτώθηκε σε επίθεση με drone έξω από τη Δαμασκό. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ.

2021

Μια υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο κεντρικό Ιράν επλήγη από εκρήξεις και μια καταστροφική κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε συνεχόμενα μπλακ άουτ.
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξήγαγε την επίθεση καθώς και πολλές άλλες εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων χρησιμοποιώντας εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα επόμενα χρόνια.

2020

Σε μια από τις πιο σημαντικές δολοφονίες που στόχευαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ένας κορυφαίος Ιρανός στρατιωτικός πυρηνικός επιστήμονας, ο Mohsen Fakhrizadeh, σκοτώθηκε από τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο ενώ ταξίδευε με αυτοκίνητο έξω από την Τεχεράνη.
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ.

2010

Ο ιός υπολογιστή Stuxnet, που ανακαλύφθηκε το 2010, διέκοψε και κατέστρεψε τις ιρανικές πυρηνικές φυγόκεντρες. Αποδόθηκε στο Ισραήλ.

2010

Ο Mahmoud al-Mabhouh, κορυφαίο μέλος της Χαμάς, σκοτώθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ντουμπάι σε μια επιχείρηση που αποδόθηκε στη Mossad του Ισραήλ, αλλά ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από το Ισραήλ. Πολλοί από τους 26 υποτιθέμενους δολοφόνους πιάστηκαν στην κάμερα μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες.

2008

Ο Imad Mughniyeh, ο στρατιωτικός αρχηγός της Hezbolah, σκοτώθηκε όταν μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του εξερράγη στη Δαμασκό.
Η οργάνωση κατηγόρησε τη δολοφονία του στο Ισραήλ.

2004

Ο πνευματικός ηγέτης της Hamas, Ahmed Yassin, σκοτώθηκε σε χτύπημα ισραηλινού ελικοπτέρου ενώ τον έσπρωχναν στο αναπηρικό του καροτσάκι.
Ο Yassin, ο οποίος έμεινε παράλυτος σε παιδικό ατύχημα, ήταν μεταξύ των ιδρυτών της Χαμάς το 1987.
Ο διάδοχός του, Abdel Aziz al-Rantisi, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή λιγότερο από ένα μήνα αργότερα.

2002

Ο δεύτερος υψηλότερος στρατιωτικός ηγέτης της Hamas, ο Salah Shehadeh, σκοτώθηκε από βόμβα ενός τόνου που έπεσε σε πολυκατοικία στην πόλη της Γάζας.

1997

Πράκτορες της Mossad προσπάθησαν να σκοτώσουν τον τότε επικεφαλής της Χαμάς, Mashaal , στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Δύο πράκτορες μπήκαν στην Ιορδανία χρησιμοποιώντας πλαστά καναδικά διαβατήρια και δηλητηρίασαν τον Mashaal τοποθετώντας μια συσκευή κοντά στο αυτί του.
Συνελήφθησαν λίγο αργότερα και ο βασιλιάς της Ιορδανίας απείλησε να ακυρώσει μια νέα ειρηνευτική συμφωνία εάν πέθαινε ο Mashaal.
Το Ισραήλ έστειλε τελικά ένα αντίδοτο και οι Ισραηλινοί πράκτορες επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Ο Mashaal παραμένει υψηλόβαθμο στέλεχος της Hamas.

1996

Ο Yahya Ayyash έδωσε το παρατσούκλι "μηχανικός".
Σκοτώθηκε όταν απάντησε σε ένα στημένο τηλέφωνο στη Γάζα.
Η δολοφονία του πυροδότησε μια σειρά από φονικές βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορεία στο Ισραήλ.

1995

Ο ιδρυτής της Ισλαμικής Jihad πυροβολήθηκε στο κεφάλι στη Μάλτα σε μια δολοφονία που ευρέως πιστεύεται ότι διεξήχθη από το Ισραήλ.

1988

Ο στρατιωτικός αρχηγός της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Khalil Ibrahim al-Wazir σκοτώθηκε στην Τυνησία.
Ήταν αναπληρωτής του αρχηγού της PLO Arafat.
Το 2012, στρατιωτικοί λογοκριτές επέτρεψαν σε μια ισραηλινή εφημερίδα να αποκαλύψει λεπτομέρειες της ισραηλινής επιδρομής για πρώτη φορά.

1973

Ισραηλινοί κομάντος πυροβόλησαν αρκετούς ηγέτες της PLO στα διαμερίσματά τους στη Βηρυτό, σε μια νυχτερινή επιδρομή με επικεφαλής τον Ehud Barak, ο οποίος αργότερα έγινε ο ανώτατος διοικητής του στρατού και πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Η επιχείρηση ήταν μέρος μιας σειράς ισραηλινών δολοφονιών Παλαιστινίων ηγετών που πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για τις δολοφονίες 11 Ισραηλινών προπονητών και αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης