Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Προς απαγόρευση κάθε είδους καπνικού προϊόντος και στους εξωτερικούς χώρους

ΕΕ: Προς απαγόρευση κάθε είδους καπνικού προϊόντος και στους εξωτερικούς χώρους
Οι συστάσεις της Επιτροπής στοχεύουν στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα «είτε περιέχουν νικοτίνη είτε δεν περιέχουν νικοτίνη», καθώς και σε «κάθε άλλο προϊόν που εκπέμπει καπνό ή/και αερολύματα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τα τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού από τους εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (17 Σεπτεμβρίου).
Η Κομισιόν ενέκρινε μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για την επικαιροποίηση των συστάσεων του Συμβουλίου του 2009 για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό, καθώς οι τρέχουσες δεν μπορούν να επιτύχουν πλήρως τον «προστατευτικό τους σκοπό» λόγω της έλλειψης κάλυψης των «υπαίθριων χώρων» και των «αναδυόμενων προϊόντων», αναφέρεται στο έγγραφο.
«Καλούμε τα κράτη μέλη να επεκτείνουν την κάλυψη των πολιτικών τους για το περιβάλλον χωρίς καπνό σε βασικούς υπαίθριους χώρους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η επίτροπος υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία της πρώτης «Γενιάς χωρίς καπνό», όπου το 2040, λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα κάνει χρήση καπνού σε σύγκριση με το 25% σήμερα.
«Συνιστούμε επίσης τα μέτρα για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό να εφαρμόζονται και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού», επισήμανε η Κυριακίδου, γεγονός που αποτελεί θεμελιώδης αλλαγή σε σχέση με το 2009.
Οι συστάσεις της Επιτροπής στοχεύουν στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα «είτε περιέχουν νικοτίνη είτε δεν περιέχουν νικοτίνη», καθώς και σε «κάθε άλλο προϊόν που εκπέμπει καπνό ή/και αερολύματα».
«Τα προϊόντα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα μονοπάτι προς τον εθισμό στη νικοτίνη και ακόμη και προς την κατανάλωση παραδοσιακού καπνού. Αυτό καθιστά την απήχησή τους στους νέους ιδιαίτερα ανησυχητική», δήλωσε η Κυριακίδου.
Η επικράτηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντιπροσωπεύει το 3% και το 2% για τον θερμαινόμενο καπνό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου από το 2023.
Η Κομισιόν δήλωσε ότι επιθυμεί να προστατεύσει ακόμα τους παθητικούς καπνιστές από τις εκπομπές των νέων προϊόντων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν να δοθεί έμφαση σε χώρους όπου συγκεντρώνονται συχνά παιδιά και έφηβοι, όπως παιδικές χαρές, πισίνες ή περιοχές κοντά σε σχολεία, καθώς τα άτομα ηλικίας 15-24 ετών είναι πιο ευάλωτα στο παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου 2023.
Το 80% των ερωτηθέντων αυτής της ηλικιακής ομάδας ανέφερε ότι είδε ανθρώπους να καταναλώνουν διάφορα προϊόντα καπνού σε υπαίθριες βεράντες, ενώ το 40% είδε να καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους για παιδιά. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 49% για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.
Ευρύτερα, οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής στοχεύουν επίσης σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, δημόσια κτίρια, δημόσια μέσα μεταφοράς ή χώρους όπως καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ ή ζωολογικούς κήπους.
Σε δελτίο Τύπου, η Smoke Free Partnership (SFP) εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης τσιγάρων, ηλεκτρονικών τσιγάρων και θερμαινόμενων προϊόντων καπνού «ιδίως δεδομένης της απουσίας κανονισμού της ΕΕ».
Ο Δανός ευρωβουλευτής Stine Bosse (Renew) ήταν λίγο πιο επιφυλακτικός λέγοντας ότι όλες οι συστάσεις παραμένουν εθνικές αρμοδιότητες. «Δεν νομίζω ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει για αρκετό καιρό», δήλωσε στο Euractiv, αν και ενθαρρύνει την ΕΕ να «διατηρήσει την ευαισθητοποίηση ψηλά στην ατζέντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης