Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής high tech επίθεση στον Λίβανο - Νέο κύμα εκρήξεων σε κινητά της Hezbollah - 15 νεκροί, χιλιάδες ακρωτηριασμοί

Πρωτοφανής high tech επίθεση στον Λίβανο - Νέο κύμα εκρήξεων σε κινητά της Hezbollah - 15 νεκροί, χιλιάδες ακρωτηριασμοί
Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκαν ασύρματοι, κινητά και πλήθος φορητών συσκευών με μπαταρίες λιθίου - Σε κηδείες της Hezbollah οι εκρήξεις
Νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές, αυτή τη φορά σε ασύρματους, κινητά και πλήθος φορητών συσκευών με μπαταρίες λιθίου, έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 18/9 σε πόλεις του Λιβάνου, με τα μέλη της Hezbollah να βρίσκονται στο στόχαστρο, προτού καν ξεπεράσουν το σοκ από την επίθεση της Τρίτης 17/9.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στις πόλεις Ναμπατιέ, Τύρος και Σάιντα στο νότιο Λίβανο.


Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στον Λίβανο, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπεκάα του Λιβάνου, στα ανατολικά της χώρας, από τις τελευταίες εκρήξεις συσκευών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα.
Μάλιστα, το Reuters αναφέρει ότι τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις που ακούστηκαν έγινε κοντά σε κηδεία που διοργάνωσε η Hezbollah για τους νεκρούς της προηγούμενης ημέρας.
Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αποτυπώνει τη στιγμή μιας εκ των πολλών εκρήξεων, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια κηδείας.


ΥΠΕΞ Λιβάνου: Το Ισραήλ θέλει ανοιχτό πόλεμο

Δημοσιογράφοι του Reuters ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις στα νότια προάστια της Βηρυτού, οι οποίες μάλιστα προέρχονταν από διαφορετικά σημεία.
Λίγη ώρα μετά το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι εξερράγησαν συσκευές επικοινωνίας, όμως διευκρινίστηκε ότι δεν επρόκειτο αυτή τη φορά για βομβητές, όπως χθες, αλλά για συσκευές ασύρματης επικοινωνίες, γνωστές ως γουόκι – τόκι.
Κάτι που λίγα λεπτά μετά επιβεβαίωσε και η σιιτική οργάνωση.
Εκρήξεις ακούστηκαν και στα νότια της χώρας σε διάφορες πόλεις όπως οι Ναμπατίε, Τύρος και Σάιντα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι τα χτυπήματα αποτελούν οιωνό διευρυνόμενου πολέμου.
Ανώτατο στέλεχος της Hezbollah είπε ότι η οργάνωση βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέα φάση στην επίθεση» και ότι «η τιμωρία είναι βέβαιο ότι πλησιάζει», εννοώντας βέβαια αντίποινα στο Ισραήλ.
Οι συσκευές που ανατινάχτηκαν σήμερα αγοράστηκαν πριν από περίπου πέντε μήνες, την ίδια περίοδο με τους βομβητές που ανατινάχτηκαν χθες 17/9.

Πρώτη απάντηση της Hezbollah με ρουκέτες

Εντωμεταξύ, στην αντεπίθεση φαίνεται πως πέρασε η Hezbollah η οποία εκτόξευσε 20 ρουκέτες στην πόλη Kiryat Shmona του Ισραήλ, μεταδίδουν οι The Times of Israel.
Σύμφωνα με τον IDF ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν.


Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η σιιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ισχυριζόμενη ότι είχε στόχο ισραηλινή στρατιωτική βάση.

Τρομακτικές αποκαλύψεις: «Ανατινάχθηκαν ακόμα και ηλιακά συστήματα»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται ο Guardian, αρκετά ηλιακά συστήματα εξερράγησαν σε σπίτια ανθρώπων σε ολόκληρο τον Λίβανο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένα κορίτσι στην πόλη αλ Ζαχράνι του νότιου Λιβάνου.
Εικόνες από ανατιναγμένα ηλιακά πάνελ, συσκευές ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλες συσκευές κυκλοφόρησαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αν και δεν ήταν σαφές αν ανατινάχθηκαν από μόνα τους ή απλώς βρίσκονταν κοντά σε γουόκι-τόκι που ανατινάχθηκαν.

Άνευ προηγουμένη το χτύπημα της Τρίτης 17/9

Μετά το σοκ του πρωτοφανούς πλήγματος που επέφερε χθες Τρίτη 17/9 το Ισραήλ στην Hezbollah, με τις ταυτόχρονες μαζικές εκρήξεις βομβητών που άφησαν πίσω τους 12 νεκρούς και περίπου 3.000 τραυματίες, πλέον διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Αν και επισήμως το Ισραήλ 
δεν έχει κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για την ταυτόχρονη έκρηξη 5.000 βομβητών που ανήκαν σε μέλη της Hezbollahόλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η πρωτόγνωρη αυτή επίθεση φέρει την υπογραφή τόσο του IDF, του ισραηλινού στρατού όσο και της Mossad, των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.
Ήταν μάλιστα τόσο εντυπωσιακό το πλήγμα που επέφερε η Mossad, η οποία μάλλον... εξιλεώνεται στα μάτια των Ισραηλινών για την αποτυχία της να προλάβει και να αποτρέψει την εισβολή της Hamas τον περασμένο Οκτώβριο.
Την ίδια στιγμή, η επίθεση αυτή έπληξε τόσο πολύ το γόητρο της Hezbollah - επρόκειτο για τη μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας της - που η οργάνωση έχει ήδη προαναγγείλει πως θα ακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση κατά του Ισραήλ.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο ολοένα και περισσότεροι ειδικοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί κάνουν λόγο για μια σκόπιμη ενέργεια που ως απώτερο στόχο έχει την επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

6cbfadb4-b98d-4d18-a006-24cc5989e4e5.jpg

Η Mossad πίσω από το χτύπημα


Η Mossad, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, πρόλαβαν να παγιδεύσουν τους περίπου 5.000 βομβητές που αγόρασε από την Ταϊβάν η Hezbollah.
Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι Ισραηλινοί κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης τους βομβητές, πριν αυτοί φτάσουν στην Hezbollah.
Όπως έγινε γνωστό, μερικές δεκάδες γραμμάρια εκρηκτικής ύλης – μέχρι και 57 γραμμάρια – τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών των συσκευών της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν.
Στις 15:30 (τοπική ώρα Λιβάνου) μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Hezbollah έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα.
Κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά.
Περισσότερα από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από τη Hezbollah στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι η Mossad κατάφερε να διεισδύσει στην αλυσίδα εφοδιασμού της Hezbollah και να σχεδιάσει την ενέργεια.

5.000 βομβητές

Τις πληροφορίε αυτές επιβεβαιώνει και το Reuters, το οποίο και αυτό υποστηρίζει ότι η Mossad είναι αυτή που τοποθέτησε μικρές ποσότητες εκρηκτικών σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε εδώ και μήνες από την Ταϊβάν, η Hezbollah.
Σύμφωνα με μια πηγή, η Hezbollah παρήγγειλε 5.000 βομβητές από την Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν, αρκετούς μήνες πριν από την χθεσινή επίθεση στο Λίβανο.
Εκτιμάται ότι οι συσκευές εισήχθησαν αυτή την άνοιξη στον Λίβανο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Mossad θα μπορούσε να τοποθετήσει ένα τσιπ που περιέχει εκρηκτικά στις συσκευές, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε σαρωτή.
Περίπου 3.000 βομβητές ενεργοποιήθηκαν και πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα αφού έλαβαν ένα ειδικό κωδικό μήνυμα.
Μια άλλη πηγή σημείωσε ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να περιέχουν έως και 3 γραμμάρια εκρηκτικών. Ίδια παρτίδα

Εν τω μεταξύ, πηγές της Wall Street Journal ανέφεραν ότι πολλοί βομβητές που πυροδοτήθηκαν προέρχονταν από μια νέα παρτίδα που αποκτήθηκε πρόσφατα.
Οι πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες ένιωσαν τη συσκευή να θερμαίνεται και να την απορρίψουν πριν συμβεί η έκρηξη.
Προηγουμένως, το Al Jazeera ανέφερε, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας του Λιβάνου, ότι οι μηχανισμοί που πυροδοτήθηκαν ήταν εξοπλισμένοι με εκρηκτικά εκ των προτέρων.
To Sky News Arabia ανέφερε ότι η Mossad θα μπορούσε να είχε τοποθετήσει εκρηκτικό τετρανιτρικής πενταερυθριτόλης μέσα στις μπαταρίες των βομβητών.
Η πηγή υπέθεσε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών μπόρεσε να αυξήσει εξ αποστάσεως τη θερμοκρασία της μπαταρίας αρκετά ώστε να προκαλέσει τις εκρήξεις.

φγγγ.JPG

Διαψεύδει η Gold Apollo - Στη Βουδαπέστη η εταιρεία που τους κατασκεύασε

Πάντως, η Gold Apollo, εταιρεία η οποία ιδρύθυκε το 1995, ανακοίνωσε ότι δεν ήταν αυτή που κατασκεύασε τις συσκευές.
Στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι αυτές κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία που ονομάζεται BAC, η οποία έχει άδεια χρήσης της επωνυμίας της.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο ιδρυτής της Gold Apollo, Hsu Ching - Kuang υποστήριξε ότι οι βομβητές έγιναν από μια εταιρεία στην Ευρώπη - και συγκεκριμένα στη Βουδαπέστη - που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την επωνυμία της εταιρείας του.
«Το προϊόν δεν ήταν δικό μας.
Είχε μόνο την επωνυμία μας» υποστήριξε ο Hsu.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία της Ταϊβάν προχώρησε σε έρευνες στην εταιρεία Gold Apollo, ζητώντας λεπτομέρειες για την παραγωγή των βομβητών καθώς και για τους τρόπους διάθεσης των προϊόντων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης