Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να συντονίσει τη μεταφορά μεγάλου αριθμού τραυματιών μακριά από τις γραμμές του μετώπου σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, ενδεχομένως μέσω νοσοκομειακών τρένων, καθώς οι αεροδιακομιδές μπορεί να μην είναι εφικτές, σύμφωνα με ανώτερο στρατηγό της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Το μελλοντικό σενάριο για τις ιατρικές εκκενώσεις θα διαφέρει από την εμπειρία των συμμάχων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ο αντιστράτηγος Alexander Sollfrank, επικεφαλής της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ.
Σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, οι δυτικοί στρατιώτες πιθανότατα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πολύ μεγαλύτερη εμπόλεμη ζώνη, μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών και τουλάχιστον προσωρινή έλλειψη αεροπορικής υπεροχής κοντά στις γραμμές του μετώπου, δήλωσε ο Γερμανός στρατηγός.
«Η πρόκληση θα είναι να διασφαλιστεί γρήγορα η υψηλής ποιότητας περίθαλψη, στη χειρότερη περίπτωση, ενός μεγάλου αριθμού τραυματιών», είπε χωρίς να διευκρινίσει πόσους τραυματίες στρατιώτες θα περίμενε το ΝΑΤΟ, αναφέρει το Reuters.
Ευρύτερο σχέδιο
Ο σχεδιασμός για τις ιατρικές εκκενώσεις αποτελεί μέρος μιας πολύ ευρύτερης προσπάθειας του ΝΑΤΟ, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, να αναθεωρήσει και να ενισχύσει την ικανότητά του να αποτρέψει και να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε ρωσικής επίθεσης.
Ο Sollfrank διευθύνει την Κοινή Διοίκηση Υποστήριξης και Ενεργοποίησης του NATO (JSEC), η οποία είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της ταχείας μετακίνησης στρατευμάτων και αρμάτων μάχης σε όλη την Ευρώπη, καθώς και με τις υλικοτεχνικές προετοιμασίες, όπως η αποθήκευση πυρομαχικών στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Πρόσφατα, αναφέρει το Reuters, η JSEC - η οποία εδρεύει στη νότια γερμανική πόλη Ουλμ - πραγματοποίησε άσκηση συντονισμού των ροών ασθενών.
Σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, οι τραυματίες στρατιώτες δεν θα πρέπει μόνο να μεταφερθούν σε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι σε άλλους πολέμους των τελευταίων ετών, δήλωσε ο Sollfrank.
Η ρωσική αεράμυνα και τα ρωσικά αεροσκάφη θα απειλούσαν τις πτήσεις ιατρικής διακομιδής με τρόπο που δεν θα μπορούσαν να το κάνουν οι αντάρτες στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ, δημιουργώντας πιθανότατα την ανάγκη για νοσοκομειακά τρένα που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους τραυματίες ταυτόχρονα από ό,τι τα αεροσκάφη.
«Η αεροπορική υπεροχή θα πρέπει να επιτευχθεί κατ' αρχάς. Θα χρειαστεί χρόνος για να πετύχει σε όλο το μήκος και το βάθος της πρώτης γραμμής», δήλωσε ο Sollfrank στο Reuters.
Ο ίδιος πρόσθεσε:«Για λόγους σχεδιασμού, πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού τραυματιών σε ιατρικές εγκαταστάσεις, κάτι που περιλαμβάνει τρένα, αλλά ενδεχομένως και λεωφορεία».
Στρατιωική Schengen
Οι διαφορετικοί ιατρικοί κανονισμοί μεταξύ των χωρών είναι ένα άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, δήλωσε ο Sollfrank.
Μια «στρατιωτική ιατρική Schengen», παρόμοια με την πολιτική ζώνη Schengen που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση.
Θα μπορούσε να συνεπάγεται μια ζώνη ελεύθερης διέλευσης για ευαίσθητα φάρμακα, όπως ναρκωτικά ή ισχυρά παυσίπονα, τα οποία θα χρειάζονταν για τη θεραπεία τραυματισμένων στρατιωτών, αλλά των οποίων η διασυνοριακή μεταφορά ρυθμίζεται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών