Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «σεισμός» Draghi συνεχίζεται - Ακραία αμφισβήτηση από Λετονία, Πολωνία, Τσεχία, βαριές κατηγορίες κατά της Ευρώπης

Ο «σεισμός» Draghi συνεχίζεται - Ακραία αμφισβήτηση από Λετονία, Πολωνία, Τσεχία, βαριές κατηγορίες κατά της Ευρώπης
«Πολλές χώρες στερούνται ανταγωνιστικού μοντέλου και εξακολουθούν να λειτουργούν σε πλαίσια που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1940 και μετά βίας έχουν αλλάξει από τότε», αναφέρουν οι επικριτές
Βαριές ήταν οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν υπουργοί από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά του Mario Draghi, αναφέροντας ότι έφερε μια νοοτροπία «παλιάς Ευρώπης» στις προτάσεις του για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, λέγοντας ότι τα ευρήματά του παραβλέπουν τις πιο δυναμικές οικονομίες της ηπείρου.
Αξιωματούχοι στη Λετονία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία ισχυρίστηκαν ότι ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός βασιζόταν υπερβολικά στην τεχνογνωσία των παλαιότερων κρατών μελών της ΕΕ, γεγονός που οδήγησε στο να παραλείψει από τα συμπεράσματά του και υπονομεύσει τις προτεραιότητες στην περιοχή τους.
Ο Viktors Valainis, υπουργός Οικονομίας της Λετονίας, είπε στους Financial Times ότι ο Draghi θα μπορούσε να είχε καταστήσει σαφές ότι η «γραφειοκρατία, οι αμέτρητοι κανονισμοί και η έλλειψη δυναμισμού» που εντόπισε «προέρχονται απευθείας από τον πυρήνα της ΕΕ, τις παλιές παραδόσεις, την «Παλαιά Ευρώπη».
«Χώρες, που θα πρέπει να είναι οι πρώτες που θα αλλάξουν».
Υποστηρίζοντας ότι ο Draghi είχε συντάξει την έκθεσή του «χωρίς τις γνώμες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης», ο Valainis προειδοποίησε ότι οι άστοχες προτεραιότητες και λύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε «την καταστολή των εναπομεινάντων δυναμικών χωρών» υπό ρύθμιση.

Σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Η έκθεση του Draghi για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen θεωρήθηκε ως ένα πιθανό σχέδιο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Κάλεσε την ΕΕ να κλείσει ένα επενδυτικό κενό 800 δισ. ευρώ ετησίως για να χρηματοδοτήσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για να αποτρέψει το μπλοκ από το να μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Οι καταγγελίες για εικαζόμενη μεροληψία αντικατοπτρίζουν μακροχρόνιες ανησυχίες σε χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004 σχετικά με τη δεύτερη μεταχείριση στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ανοχής του προστατευτισμού κατά των εργαζομένων τους.
Ο Ignacy Niemczycki, Πολωνός υφυπουργός Οικονομίας, είπε ότι η Βαρσοβία θα πιέσει για την απελευθέρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και για τις λεγόμενες δαπάνες συνοχής για να κλείσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των περιφερειών - δύο προτεραιότητες που θεώρησε ότι υποβαθμίστηκαν από τον Draghi.
Ο Niemczycki, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Πολωνία σε υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 26/9/2024 για να συζητηθεί η έκθεση του Draghi, είπε ότι η σημαντική συνεισφορά του πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «μόνο η αρχή» μιας βαθιάς συζήτησης μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη.
Ο Niemczycki αναγνώρισε τα παράπονα ορισμένων οικονομολόγων και ακαδημαϊκών που είπαν ότι ο Draghi βασίστηκε σε «παλαιούς εμπειρογνώμονες της ΕΕ» για να βοηθήσει στη σύνταξη της έκθεσής του, παρόλο που η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) είχαν πρόσφατα ξεπεράσει τη Γερμανία και άλλες μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ.
Η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία έχουν επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ.

Τη δική τους έκθεση

Ο Marcin Piątkowski, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Kozminski της Βαρσοβίας, καλεί τις κυβερνήσεις της ΚΑΕ να ετοιμάσουν μια εναλλακτική έκθεση ανταγωνιστικότητας που θα αντικατοπτρίζει τις απόψεις τους.
Αν και η λίστα με τα άτομα που συμβουλεύτηκε ο Draghi για την έκθεσή του περιελάμβανε λίγα παραδείγματα ατόμων, εταιρειών και φορέων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ένα πρόσωπο κοντά στον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό είπε ότι δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την έκταση των διαβουλεύσεών του.
Το πρόσωπο είπε ότι ο κατάλογος δημοσιεύτηκε για να πληροί τους κανόνες διαφάνειας της Επιτροπής, οι οποίοι δεν απαιτούσαν την εγγραφή συναντήσεων με κράτη μέλη και ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Ο Draghi και η ομάδα του «ήταν σε επαφή με έναν αριθμό οργανισμών που έχουν μέλη σε ολόκληρη την ΕΕ ή εκπροσωπούν εταιρείες με έδρα σε διάφορα μέρη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», είπε το πρόσωπο.
Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης της Τσεχίας τόνισε «μια έντονη αντίθεση» μεταξύ της προσέγγισης του Draghi και του Enrico Letta, άλλου πρώην Ιταλού πρωθυπουργού που επισκέφτηκε την Πράγα τρεις μήνες πριν αποκαλύψει την έκθεσή του για τη βελτίωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ τον Απρίλιο.
Σε σύγκριση με αυτές τις προσπάθειες, «ο Draghi δεν ταξίδεψε», είπε ο Τσέχος αξιωματούχος.
Ο Danuše Nerudová, Τσέχος καθηγητής οικονομικών και ευρωβουλευτής, είπε ότι μετά τη μετάβαση από τον κομμουνισμό η περιοχή γνωρίζει «τι λειτουργεί και τι όχι όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα».
«Θα προτιμούσα να δω μια συνεργασία ως συγγραφέας της έκθεσης – η παρουσία ενός ακαδημαϊκού από την κεντρική Ευρώπη θα είχε προσθέσει μια πολύτιμη, εναλλακτική προοπτική».
«Πολλές χώρες σε αυτό που ονομάζουμε «παλιά Ευρώπη» στερούνται ανταγωνιστικού μοντέλου και εξακολουθούν να λειτουργούν σε πλαίσια που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1940 και μετά βίας έχουν αλλάξει από τότε», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς επιβάλλουν αυτό το μοντέλο σε ολόκληρη την ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης