Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση με τον Βρετανό Starmer είχε ο Trump στη Νέα Υόρκη – «Ξεχάστηκαν» οι διαφωνίες

tags :
Συνάντηση με τον Βρετανό Starmer είχε ο Trump στη Νέα Υόρκη – «Ξεχάστηκαν» οι διαφωνίες
Το γεύμα στον Πύργο Trump στη Νέα Υόρκη ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη του νέου Βρετανού πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer δείπνησε με τον Donald Trump για δύο ώρες, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις προσωπικές σχέσεις τους ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ που ενδέχεται να τον επαναφέρουν στην εξουσία.
Το γεύμα στον Πύργο Trump στη Νέα Υόρκη ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη του νέου Βρετανού πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν τη μακροχρόνια φιλία μεταξύ των δύο εθνών τους και τη σημασία της διατήρησης μιας διαρκούς συνεργασίας, σύμφωνα με το γραφείο του Starmer.
Με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Lammy, επίσης παρών, υπήρχε κάποια αμηχανία δεδομένου ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Starmer είχαν επικρίνει τον Trump, ενώ το αριστερό Εργατικό Κόμμα τους ήταν στην αντιπολίτευση.
Τώρα στην κυβέρνηση, και με μια οριακή προεδρική κούρσα μεταξύ του Trump και της Αντιπροέδρου Kamala Harris στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αντιμετωπίζουν την προοπτική να χρειαστεί να συνεργαστούν στενά μαζί του.
«Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δημιουργήσουμε μια σχέση μεταξύ μας», είπε ο Starmer στους δημοσιογράφους πριν συναντήσει τον Trump.
«Πιστεύω πολύ στις προσωπικές σχέσεις στη διεθνή σκηνή.
Νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζετε ποιος είναι ο ομόλογός σας σε μια δεδομένη χώρα και να γνωρίζετε προσωπικά, να τους γνωρίσετε πρόσωπο με πρόσωπο».

Δεν τον συνάντησε η Harris

Ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός ήλπιζε να συναντηθεί επίσης με την Harris στην επίσκεψη, στους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του στη Νέα Υόρκη είπαν ότι οι «ημερολογιακές προκλήσεις» δεν το επέτρεψαν.
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να διασχίσει ξανά τον Ατλαντικό πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς δεν έχει συναντήσει ποτέ την αντιπρόεδρο.
Μια νίκη της Harris θα ήταν σαφώς προτιμότερη από τον Starmer, του οποίου το Εργατικό Κόμμα έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τους Δημοκρατικούς της αντιπροέδρου.
Ο Starmer κατήγγειλε την «πολιτική των θορυβωδών επιδόσεων, την αδύναμη και δειλή φαντασίωση του λαϊκισμού» στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χωρίς να κατονομάσει κάποιον λαϊκιστή.

Οι σχέσεις Trump με το Λονδίνο

Ο Trump παραμένει αντιδημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπαθητικός στο 67% του βρετανικού κοινού, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του YouGov.
Όμως ο Starmer επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όποιον κέρδιζε την προεδρική ψηφοφορία τον Νοέμβριο.
Η λεγόμενη ειδική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου «κάθεται πάντα πάνω από όποιον κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα, είτε στις ΗΠΑ είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.
Ο Trump έχει πει ότι θέλει να εξαρτήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ με τα ευρωπαϊκά έθνη να επιτύχουν στόχους για αμυντικές δαπάνες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή του προς τους συμμάχους.
Η συνάντηση της Πέμπτης έδωσε στον Starmer την ευκαιρία να μιλήσει για τομείς σημαντικούς για τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς την Ουκρανία και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, καθώς και τη δέσμευση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Starmer αρνήθηκε να σχολιάσει τα βασικά μηνύματά του στον Trump.
«Είναι πιθανότατα τόσο ισχυρή τώρα όσο ήταν ποτέ, σε σχέση με τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία», είπε ο πρωθυπουργός για τη σχέση με τις ΗΠΑ.
«Έχετε δει πόσο στενά συνεργάζομαι με τις ΗΠΑ σε σχέση και με τα δύο αυτά ζητήματα.
Ο λαός των ΗΠΑ θα αποφασίσει ποιον θέλει για πρόεδρό του και θα συνεργαστούμε με όποιον είναι πρόεδρος, όπως θα περίμενε κανείς.
Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για το ποια συγκεκριμένα θέματα μπορεί να είναι η άλλη πλευρά των εκλογών».
Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης στις αρχές του 2021, ο Starmer είπε ότι ο Trump έπρεπε να «αναλάβει την ευθύνη» για τον ρόλο του στην επίθεση από διαδηλωτές στο Καπιτώλιο μετά την τελευταία προεδρική ψηφοφορία.
Επιπλέον, αρκετοί από τους υπουργούς του - συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών - έχουν ασκήσει κριτική στον Trump και στο παρελθόν.
«Ο Trump δεν είναι μόνο ένας κοινωνιοπαθής που μισεί τις γυναίκες, συμπαθεί τους νεοναζί», έγραψε ο Lammy ως βουλευτής της αντιπολίτευσης το 2018.
«Είναι επίσης μια βαθιά απειλή για τη διεθνή τάξη».
Αλλά τίποτα από αυτά δεν φάνηκε να πτοεί τον Trump, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη λίγο πριν συναντηθεί με τον Starmer: «Θα τον δω σε περίπου μια ώρα, οπότε πρέπει να είμαι καλός, σωστά;»
«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλός, είπε ο Trump.
«Νομίζω ότι έκανε έναν υπέροχο αγώνα, τα πήγε πολύ καλά.
Είναι πολύ νωρίς, αλλά είναι πολύ δημοφιλής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης