Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναποφάσιστη η Wall Street - Ανησυχούν για τον Trump και επιφυλάσσονται για την Harris, δύσκολες οι εκλογές του Νοεμβρίου

Αναποφάσιστη η Wall Street - Ανησυχούν για τον Trump και επιφυλάσσονται για την Harris, δύσκολες οι εκλογές του Νοεμβρίου
Και οι δύο υποψήφιοι δίνουν υποσχέσεις που μπορεί να μην μπορέσουν να τηρήσουν
Πολλά στελέχη της Wall Street έχουν επιφυλάξεις για την υποστήριξη οποιουδήποτε από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ανησυχώντας ότι οι πολιτικές του πρώην προέδρου Donald Trump θα βλάψουν την οικονομία, αλλά και ότι η Αντιπρόεδρος Kamala Harris ότι θα κλίνει πολύ αριστερά.
Ενώ πολλοί επενδυτές της Wall Street, όπως ο Bill Ackman, ο John Paulson και ο George Soros έχουν υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο, πολλά άλλα ανώτερα στελέχη εξακολουθούν να σταθμίζουν τις οικονομικές πολιτικές που είναι κεντρικές στη στενή κούρσα και τις συνέπειες για νομικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.
Παρά το ιστορικό της εφαρμογής φιλικών μέτρων προς τη Wall Street, οι πολιτικές του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Trump απειλούν να δημιουργήσουν οικονομική και πολιτική αστάθεια, δήλωσαν πολλά στελέχη.
Αν και η Harris θα ήταν ένα ασφαλές ζευγάρι χέρια, είναι υποψήφια των Δημοκρατικών μόνο από τα τέλη Ιουλίου, όταν ο πρόεδρος Joe Biden αποχώρησε από την κούρσα και παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος, είπαν.
Πολλοί ανησυχούν ότι η Αντιπρόεδρος θα συνεχίσει τη ρυθμιστική καταστολή του Biden στις κερδοφόρες επιχειρήσεις της Wall Street.
Μεταξύ των στελεχών ήταν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης μιας χούφτας που υποστηρίζει δημόσια τον Trump ή την Harris, και άλλοι χωρίς προφανή κομματική σχέση.
«Οι περισσότεροι αναμένουν από τον Trump να συνεχίσει από εκεί που το άφησε, κάτι που είναι σίγουρα πιο λαϊκιστικό, προστατευτικό και επιθετικά απορρυθμιστικό», δήλωσε ο Bruce Mehlman, συνεργάτης στην εταιρεία λόμπι Mehlman Consulting με πελάτες σε όλους τους τομείς.
«Αλλά είναι πρόθυμοι να καταλάβουν καλύτερα ποια είναι η Harris και τι πιστεύει», είπε η Mehlman, προσθέτοντας ότι δεν φαίνεται ότι η οικονομική ομιλία της Harris την Τετάρτη είχε προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για τις εταιρείες της Wall Street.

Η φορολογία

Όπως και στην πρώτη του προεδρία, ο Trump υπόσχεται να μειώσει τους φόρους και τους κανονισμούς, αλλά τα περισσότερα στελέχη δήλωσαν ότι τα οφέλη θα μπορούσαν να εξαλειφθούν από τους προγραμματισμένους δασμούς εισαγωγών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό, ενώ οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να διευρύνουν το έλλειμμα των ΗΠΑ.
Ο Trump ανέφερε ότι θα αυξήσει τους δασμούς του σε σχόλια αυτή την εβδομάδα.
Η Karoline Leavitt, εκπρόσωπος του Εθνικού Τύπου της εκστρατείας του Trump, είπε σε μια δήλωση ότι οι επενδυτές της Wall Street θέλουν να κερδίσει ο Trump επειδή θυμούνται ότι οι πολιτικές του «τροφοδότησαν την ανάπτυξη, μείωσαν τον πληθωρισμό και κράτησαν περισσότερα χρήματα στις τσέπες όλων».
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και υποστηρικτής του Trump, Paulson δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο εκδήλωσης του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου ο Trump περιέγραψε το οικονομικό του σχέδιο ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν τα έσοδα, συμβάλλοντας στη μείωση του ελλείμματος.
Το σχέδιο της Harris, το οποίο οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ήταν καλύτερο για την οικονομία, απαιτεί αύξηση των φόρων, που πιθανότατα θα μειώσουν τα κέρδη και τις μετοχές της εταιρείας, αλλά αντισταθμίζοντας εν μέρει την αναμενόμενη διεύρυνση του ελλείμματος.
Έχει πει ελάχιστα για την οικονομική πολιτική, αλλά έχει διαφημίσει τη σκληρή της στάση απέναντι στις τράπεζες ως πρώην εισαγγελέας και είπε ότι θα συνεχίσει την επίθεση του Biden για κρυφές τραπεζικές προμήθειες.
Ένας εκπρόσωπος της Harris υπέδειξε στο Reuters τις εγκρίσεις εκατοντάδων οικονομολόγων, ανοίγει νέα καρτέλα και CEOs.
Σε ένα email στο Reuters, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και υποστηρικτής της Harris, Mark Cuban σημείωσε ότι οι μετοχές αυξήθηκαν όταν οι εταιρικοί φόροι ήταν υψηλότεροι, προσθέτοντας: «Οτιδήποτε είναι ένα βήμα προς τη μείωση του ελλείμματος είναι ένα θετικό».
Αλλά είπε ότι και οι δύο υποψήφιοι δίνουν υποσχέσεις που μπορεί να μην μπορέσουν να τηρήσουν.
«Οι πολιτικές κανενός από τους υποψηφίους δεν έχουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα περάσουν».
Για πολλές εταιρείες, ο Λευκός Οίκος υπό τη Harris και η Ρεπουμπλικανική Γερουσία, που θα εμπόδιζαν τις αυξήσεις φόρων και θα ανάγκαζαν την Harris να επιλέξει μετριοπαθείς για κορυφαίες θέσεις εργασίας, είναι το καλύτερο σενάριο.

Οι δωρητές

Μέχρι στιγμής, οι δωρητές που συνδέονται με τους κλάδους κινητών αξιών και επενδύσεων έχουν δώσει 8,7 εκατομμύρια δολάρια, ανοίγει νέα καρτέλα για την εκστρατεία Biden/Harris έναντι περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων στον Trump, σύμφωνα με στοιχεία από το μη κομματικό πρόγραμμα παρακολούθησης δωρεών OpenSecrets από τις 21 Αυγούστου.
Αυτές οι συνεισφορές, με ανώτατο όριο σε χιλιάδες δολάρια, προέρχονται από άτομα και επιτροπές πολιτικής δράσης (PAC) και δεν είναι ολοκληρωμένες, επειδή υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι για τη διοχέτευση μετρητών για την υποστήριξη υποψηφίων.

Σταθερότητα και λαϊκισμός

Σε ένα νεύμα για το μαστίγιο πολιτικής και την ανατροπή προσωπικού της πρώτης προεδρίας του Trump, την καταδίκη του για κακούργημα και τον ρόλο του στην επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ορισμένα στελέχη ανησύχησαν επίσης ότι ο Trump θα υπονόμευε τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Μερικές επισημάνθηκαν ανησυχίες σχετικά με τις θέσεις του σχετικά με την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τη μετανάστευση και τις αμβλώσεις.
Ο Michael Bright, διευθύνων σύμβουλος του Structured Finance Association, μιας ομάδας λόμπι της Ουάσιγκτον που εκπροσωπεί δανειστές και επενδυτές, είπε ότι εκτός από τις 6 Ιανουαρίου, ορισμένα από τα μέλη του είχαν επιβαρυνθεί με τον Trump λόγω του ρόλου του στη συμβολή στην ανατροπή των ομοσπονδιακών δικαιωμάτων αμβλώσεων όταν ο πρόεδρος .
«Θα έλεγα ότι οι ψηφοφόροι των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών χωρίζονται αρκετά ομοιόμορφα», είπε ο Bright, τον οποίο ο Trump πρότεινε το 2018 για να διευθύνει την κυβερνητική υπηρεσία στέγασης Ginnie Mae.
Πολλοί θα ψηφίσουν «με την καρδιά τους» την Harris, πρόσθεσε.
Ο ρόλος του λαϊκισμού στις επιλογές προσωπικού ήταν ένα άλλο θέμα.
Αρκετά στελέχη φοβήθηκαν ότι η Harris θα παραμείνει με τους επικεφαλής των προοδευτικών του Biden, αν και μερικοί είπαν ότι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πιο φιλική προς τον κλάδο από τον Biden.
«Είναι πρακτική και ρεαλιστική», είπε ο Jon Henes, πρόεδρος της εθνικής οικονομικής εκστρατείας το 2020 και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων C Street Advisory Group, προσθέτοντας ότι η Harris πιστεύει στη λογική ρύθμιση που επιτρέπει τη διαφάνεια και τη βεβαιότητα.
Ένα πιο λαϊκιστή Trump και Ρεπουμπλικανικό κόμμα μπορεί να επιλέξει άπειρους πιστούς που είναι εχθρικοί στη Wall Street για να ηγηθούν των πρακτορείων, είπαν ορισμένα στελέχη, αν και άλλοι πιστεύουν ότι θα επέλεγε ξανά τους παραδοσιακούς συντηρητικούς της βιομηχανίας.
Ο διορισμός από τον Trump του διευθύνοντος συμβούλου Cantor Fitzgerald, Howard Lutnick, ως συμπροέδρου της μεταβατικής ομάδας του μπορεί να είναι ένα καλό σημάδι, είπαν ορισμένοι.
Ο Lutnick αξιοποιεί το δίκτυό του στη Wall Street για να στελεχώσει μια πιθανή δεύτερη κυβέρνηση Trump.
Ο Lindsey Johnson, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Τραπεζιτών Καταναλωτών, είπε ότι ο Trump μπορεί «να αντλήσει στελέχη από πολλούς ανθρώπους που ήταν στην κυβέρνηση την προηγούμενη φορά που έχουν μεγάλη εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης