Τελευταία Νέα
Διεθνή

To αλυσοπρίονο πετσόκοψε την ... Αργεντινή - Πώς το ξεπερασμένο δόγμα του Milei κατέληξε σε κοινωνική καταστροφή

To αλυσοπρίονο πετσόκοψε την ... Αργεντινή - Πώς το ξεπερασμένο δόγμα του Milei κατέληξε σε κοινωνική καταστροφή
Μικρές νίκες στους αριθμούς, βαρύ πλήγμα για την αργεντίνικη κοινωνία
Η κυβέρνηση του Προέδρου της Αργεντινής, Javier Milei, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Δεκέμβριο, αποφάσισε να κινηθεί στο πλαίσιο των γνωστών -και ξεπερασμένων- νεοφιλελεύερων ιδεοληψιών, και εν τέλει επέβαλε ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας στη χώρα.
Αν και διακηρυκτικά ο Milei στόχευσε στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρόνιου πληθωρισμού, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των απλών πολιτών στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Αυξήθηκε κατά 53% το ποσοστό φτώχειας

Το ποσοστό φτώχειας στην Αργεντινή έχει αυξηθεί στο 53% υπό το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση του αυτοαποκαλούμενου «αναρχοκαπιταλιστή» προέδρου Javier Milei.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INDEC, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί έτι περαιτέρω από το υψηλότατο 41,7%, στο οποίο είχε ανέλθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Συνολικά, 15,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πλέον σε συνθήκες φτώχειας στη χώρα, ενώ περίπου 136.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από την ημέρα που ο Milei ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Μικρές νίκες στους αριθμούς, βαρύ πλήγμα για την αργεντίνικη κοινωνία

Μετά την ορκωμοσία του ως πρόεδρος στις 10 Δεκεμβρίου 2023, ο Milei εισήγαγε μια σειρά νέων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του νομίσματος, του πέσο, κατά ποσοστό ανώτερο από 50%.
Επίσης, μείωσε τις επιδοτήσεις για την ενέργεια και τις μεταφορές και κατήργησε τα όρια στις εξαγωγές στο πλαίσιο της «θεραπείας σοκ» που επιδιώκει να εφαρμόσει για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Οι «μεταρρυθμίσεις» επέφεραν καίριο πλήγμα στην οικονομία της χώρας, που ήδη μαστιζόταν από τον υπερπληθωρισμό, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν και οι απλοί καταναλωτές δυσκολεύονται να αγοράσουν βασικά καθημερινά αγαθά.
Ο Milei έχει προβάλει «νίκες» όπως η μείωση του μηνιαίου πληθωρισμού στο 4% τον Ιούλιο, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δυόμιση ετών, καθώς και την καταγραφή έκτου συνεχόμενου μηνιαίου δημοσιονομικού και χρηματοοικονομικού πλεονάσματος τον Ιούνιο.
Ωστόσο, οι επιτυχίες αυτές έχουν έρθει με μεγάλο κόστος για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ο Milei πληρώνει το τίμημα στις δημοσκοπήσεις

«Η αμείλικτη λιτότητα της κυβέρνησης πλήττει τις εργαζόμενες οικογένειες και τους ηλικιωμένους, βαθαίνοντας την κρίση αντί να δημιουργεί λύσεις», ανέφερε η βουλευτής του Περονιστικού μπλοκ, Victoria Tolosa Paz, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, μετά τη δημοσίευση των δεδομένων για τη φτώχεια.
Πριν από τη δημοσίευση των δεδομένων, ο εκπρόσωπος του Milei, Manuel Adorni, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα λιτότητας, επιμένοντας ότι τα μέτρα απέτρεψαν την Αργεντινή από το να κατρακυλήσει σε υπερπληθωρισμό.
Πρόσθεσε: «Μας είχαν αφήσει στο χείλος του να γίνουμε μια χώρα όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι είναι φτωχοί».
Ωστόσο η πραγματικότητα διέψευεσε τους υπερφιλελεύθερους υποστηρικτές του προέδρου και τα ζοφερά στοιχεία για τη φτώχεια επέφεραν την αναπόδραστη κατάρρευση της δημοτικότητας του Milei.
Ειδικότερα, το ποοσοστό των Αργεντινών που έχουν θετική άποψη για τον πρόεδρο μειώθηκε κατά 7% μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, φτάνοντας το 40%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Poliarquía.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης