Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σήμα» Lavrov για συμφωνία με τη Γεωργία και αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από Αμπχαζία, Νότια Οσετία

«Σήμα» Lavrov για συμφωνία με τη Γεωργία και αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από Αμπχαζία, Νότια Οσετία
Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν συμβιβασμό για αποχώρηση των στρατευμάτων της από τις αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, δήλωσε ο Lavrov
Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν συμβιβασμό για αποχώρηση των στρατευμάτων της από τις  αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Μιλώντας την Κυριακή στην συνέντευξη Τύπου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι μια συμφωνία για την επίλυση της δεκαετούς αντιπαράθεσης στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου είναι δυνατή.
Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια, ενώ οι σχέσεις με τη Δύση έχουν υποστεί πλήγμα.
«Έχουν πει ότι θέλουν ιστορική συμφιλίωση», δήλωσε ο Lavrov για το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο.
«Το ποια μορφή θα πάρει αυτή η συμφιλίωση εναπόκειται στα κράτη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας να αποφασίσουν ... Εάν υπάρχει ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές για την εξομάλυνση αυτών των σχέσεων ... είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Θετική αντίδραση από τη Γεωργία

Απαντώντας στα σχόλια αργότερα την Κυριακή, ο Kakha Kaladze, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ίντερ που τώρα είναι δήμαρχος του Georgian Dream στην Τιφλίδα, χαιρέτισε κάθε τέτοια κίνηση της Μόσχας.
«Μετά από αυτές τις δηλώσεις θα ήταν καλό να προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα», είπε, προσθέτοντας ότι η επανένωση μπορεί να έρθει “μόνο μέσω της ειρήνης, της ανάπτυξης, της αμοιβαίας συγχώρεσης”.
Η Ρωσία, είπε, θα μπορούσε να αναπτύξει ένα «σχέδιο δράσης» για να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Γεωργίας.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze επανέλαβε ότι «το 20% του εδάφους μας είναι παράνομα κατεχόμενο» από τους αυτονομιστές, αλλά επέμεινε ότι είναι δυνατόν να «αποκατασταθούν όλες οι κατεστραμμένες γέφυρες» μεταξύ της Γεωργίας και των δύο de facto αυτόνομων περιοχών, οι οποίες λαμβάνουν στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία.
Το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο  δήλωσε ότι θα ζητήσει συγγνώμη από τις πληγείσες περιοχές για τον πόλεμο του 2008, εάν κερδίσει τις πανεθνικές εκλογές τον επόμενο μήνα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Μόσχα ανέστειλε μια σημαντική δόση χρηματοδότησης για την Αμπχαζία, αφού οι τοπικοί ηγέτες αρνήθηκαν να εφαρμόσουν διάφορες φιλορωσικές πολιτικές.
Η διάσπαση οδηγεί σε αβεβαιότητα το μέλλον του μη αναγνωρισμένου κρατιδίου, δεδομένου ότι εξαρτάται οικονομικά από τη Ρωσία για την καταβολή μισθών και συντάξεων, σημειώνει το Politico.
Το γεωργιανό όνειρο έχει επιδιώξει τη συμφιλίωση με τη Ρωσία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύοντας τους εμπορικούς δεσμούς και αρνούμενο να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης