Η Γαλλία υποβιβάζεται τώρα στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Φινλανδία και τη Ρουμανία
"Η Γαλλία υποβιβάζεται τώρα στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Φινλανδία και τη Ρουμανία.
Πρέπει να ειπωθεί ότι το βάρος της είναι πολύ μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη Επιτροπή", δήλωσε ο Breton στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Ο Breton, ο οποίος διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά από το 2019, παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, κατηγορώντας τη von der Leyen ότι πίεσε τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να τον απορρίψει ως υποψήφιο της Γαλλίας για τη νέα Επιτροπή με αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο.
Ο Macron κατέληξε να προτείνει τον προστατευόμενό του Stéphane Séjourné, ο οποίος πρόκειται να διοριστεί εκτελεστικός αντιπρόεδρος στη νέα Επιτροπή.
Στα χαρτιά, αρκετοί επίτροποι πρόκειται να αναφέρονται στον Séjourné στο νέο του ρόλο, αλλά ο Séjourné θα έχει άμεσο έλεγχο μόνο σε μία από τις γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής — γνωστές ως ΓΔ.
Ο Breton ήταν επικεφαλής τριών ΓΔ καθώς επέβλεπε την εσωτερική αγορά, την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες και την άμυνα.
«Το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου μου μοιράστηκε σε πέντε επιτρόπους!», είπε ο Breton στη συνέντευξη της Le Monde.
Κόντρα στην «αυτοκράτειρα» Ursula
Ο Breton, ο οποίος είχε ταραχώδεις σχέσεις με τη von der Leyen στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, προειδοποίησε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν για τη δεύτερη θητεία της έχει συγκεντρωμένη εξουσία στα χέρια της για να προωθήσει μια φιλογερμανική ατζέντα.
«Σε ορισμένες εφημερίδες των Βρυξελλών, η von der Leyen περιγράφεται ως «η αυτοκράτειρα της Ευρώπης»», είπε ο Breton, αναφερόμενος στο POLITICO.
"Αυτό είναι ντροπιαστικό για την Ευρώπη, η οποία δεν χτίστηκε για να έχει μια αυτοκράτειρα ή έναν αυτοκράτορα.
Η Ευρώπη έχει να κάνει με την ισορροπία, την εξυπηρέτηση του γενικού ευρωπαϊκού συμφέροντος, όχι αυτό μιας μεμονωμένης χώρας", είπε ο Breton.
«Εάν σπάσει αυτή η ισορροπία, το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε κίνδυνο».
Ο Breton υποστήριξε ότι η Γερμανία εκμεταλλευόταν την κατάσταση για να ασκήσει περισσότερη δύναμη στις Βρυξέλλες και προειδοποίησε ότι η Γερμανίδα von der Leyen θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της στις Βρυξέλλες για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Βερολίνου εις βάρος άλλων χωρών.
«Καθώς η Γερμανία δεν τα πάει καλά οικονομικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές να μην επιβαρύνονται προς όφελός της», όπως το έθεσε.
Ο Breton, ο οποίος είναι επίσης πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, δεν είχε καμία κριτική στην κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία είναι επίσης εν μέρει υπεύθυνη για τη δική της απώλεια επιρροής.
«Εάν η Γερμανία παίρνει το προβάδισμα, είναι επειδή οι άλλοι δεν παίζουν τον εξισορροπητικό ρόλο που θα έπρεπε», είπε ο Breton, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα και το τεράστιο δημόσιο χρέος συνέβαλαν στην αποδυνάμωση του Παρισιού.
«Με έλλειμμα σχεδόν 6% του ΑΕΠ, χωρίς εξωτερικό λόγο, η φωνή της Γαλλίας είναι αναπόφευκτα πιο αδύναμη», είπε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών