Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά από 105 χρόνια, το ναυτικό των ΗΠΑ «σπάει τους φραγμούς» - Εντάσσει γυναίκες σε επιθετικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο

Μετά από 105 χρόνια, το ναυτικό των ΗΠΑ «σπάει τους φραγμούς» - Εντάσσει γυναίκες σε επιθετικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο
Το USS New Jersey είναι «μια απόδειξη της δύναμης που φέρνει η διαφορετικότητα στο Ναυτικό μας»
105 χρόνια αφότου οι γυναίκες εντάχθηκαν στο Ναυτικό των ΗΠΑ, οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την ενσωμάτωση των φύλων και ανέθεσε το πρώτο πλήρως ενσωματωμένο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε για άνδρες και γυναίκες ναυτικών.
Το πλοίο έχει χαρακτηριστεί «σύμβολο προόδου» που «σπάει τους φραγμούς καθώς προστατεύει τις ακτές μας».
Μια γυναίκα μέλος του πληρώματος μίλησε για την αξία αυτού του ορόσημου στην Ιστορία των ΗΠΑ.
«Είναι τιμή μας που είμαστε οι πρώτες που έχουμε αυτό το κομμάτι αυτής της συγκεκριμένης αφήγησης», είπε.
Το USS New Jersey είναι «μια απόδειξη της δύναμης που φέρνει η διαφορετικότητα στο Ναυτικό μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 29 γυναίκες θα υπηρετούν στο USS New Jersey, ενώ το πλήρωμα θα είναι συνολικά 131 άτομα. 
Το επιθετικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο έχει μήκος 115 μέτρωνεκτόπισμα 7.800 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβους, μπορεί να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για 3 μήνες και να καταδυθεί μέχρι τα 245 μέτρα βάθος.
36-Most-Decorated-Ship.jpg
Οι γυναίκες ξεκίνησαν επίσημα να υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 1908 με την ίδρυση του Σώματος Νοσηλευτών Ναυτικού.
Μια συμβασιούχος νοσοκόμα από τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο ονόματι Esther Voorhees Hasson διορίστηκε επιθεωρήτρια.
Η Hasson ενώθηκε με άλλες 19 γυναίκες.
Τον 20ο αιώνα, οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι οδήγησαν σε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και το Ναυτικό των ΗΠΑ άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες.
Το πιο διάσημο παράδειγμα αυτού ήταν το Women Appointed for Voluntary Emergency Services (WAVES), που εξουσιοδοτήθηκε από τον Πρόεδρο Franklin D. Roosevelt με το Δημόσιο Δίκαιο 689.
Το WAVES δημιουργήθηκε για να υπηρετούν γυναίκες σε θέσεις στην ξηρά για να απελευθερώσουν άνδρες μέλη της υπηρεσίας για ανάπτυξη σε Ευρώπη ή στον Ειρηνικό.
Πολλές γυναίκες, ωστόσο, θα υπηρετούσαν τελικά στο μέτωπο κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Μερικές μάλιστα κρατήθηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου.
505e2eb64b27ccb169444feb8d6ce47f_XL.jpg
Η απαγόρευση του γυναικείου προσωπικού υποβρυχίων άρθηκε το 2010 από τον τότε υπουργό Άμυνας Robert Gates (που υπηρέτησε υπό τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα) και οι πρώτες γυναίκες αξιωματικοί εντάχθηκαν στη δύναμη των υποβρυχίων το επόμενο έτος.
Το 2016, γυναίκες αξιωματικοί τοποθετήθηκαν σε υποβρύχια στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Από τότε, οι γυναίκες υπηρέτησαν ως XO και συνέχισαν να κυβερνούν υποβρύχια.
Η Amber Cowan, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως εκτελεστικός αξιωματικός ενός υποβρυχίου στο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων Kentucky το 2022, και η Master Chief Technics Information Systems (Submarine) Angela Koogler που έγινε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως «αρχηγός του σκάφος στο υποβρύχιο με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους Λουιζιάνα την ίδια χρονιά.
Η Amber Cowan, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως εκτελεστικός αξιωματικός ενός υποβρυχίου στο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων Kentucky το 2022, και η Master Chief Technics Information Systems (Submarine) Angela Koogler που έγινε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως «αρχηγός του σκάφος στο υποβρύχιο με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους Λουιζιάνα την ίδια χρονιά.
Το 2020, η δύναμη των υποβρυχίων αποφάσισε να επεκτείνει την ενσωμάτωση των στρατευμένων γυναικών στα λιμάνια και σε όλα τα υποβρύχια.
Μεταξύ 2015 και 2018, το Πολεμικό Ναυτικό έκανε τέσσερις ξεχωριστές κλήσεις σε γυναίκες Ναύτες να μεταβούν σε υποβρύχια.
Επί του παρόντος, πάνω από 200 στρατολογημένες γυναίκεςναυτικοί υπηρετούν ως μέλη οκτώ πληρωμάτων.
USS_NewJersey_dvids_1.jpg

Μόνο τα τρέχοντα υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων (SSGN) και δύο υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) έχουν γυναίκες επί του σκάφους.
Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έσπασαν τις γυάλινες οροφές, τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού είχαν σχεδιαστεί για ένα πλήρωμα μόνο για άνδρες, με γυναίκες ναυτικούς να αναγκάζονται να αρκεστούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τις συνθήκες διαβίωσης στο πλοίο.
Στο εξής, όλα τα μελλοντικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Columbia και όλα τα υποβρύχια γρήγορης επίθεσης κλάσης Virginia, ξεκινώντας από το USS New Jersey (SSN 796), θα έχουν στρατολογημένες γυναίκες στο πλήρωμά τους.
Αρχικά, οι τροποποιήσεις ήταν σχετικά μέτριες σε εύρος.
Τα μελλοντικά υποβρύχια κλάσης Βιρτζίνια, USS New Jersey και όχι μόνο, καθώς και υποβρύχια κατηγορίας Columbia κατασκευάζονται ουδέτερα ως προς το φύλο και δεν θα απαιτούν τροποποιήσεις κατοικησιμότητας.
Με άλλα λόγια, θα υπάρχουν διαθέσιμες εγκαταστάσεις ελλιμενισμού για άνδρες και γυναίκες για τη διατήρηση των απαιτήσεων ιδιωτικότητας.
Σύμφωνα με το στρατιωτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Stars and Stripes, οι τουαλέτες και οι κοιτώνες ύπνου του USS New Jersey έχουν σχεδιαστεί με περισσότερες πόρτες για να αυξήσουν την ιδιωτικότητα των ναυτικών.
Από αυτή την άποψη, η εισαγωγή του USS New Jersey υπήρξε ορόσημο για την ενσωμάτωση των στρατευμένων γυναικών στη δύναμη.
Η τελετή σηματοδότησε την ολοκλήρωση μιας πολυετούς διαδικασίας για την ανάθεση του USS New Jersey. Είναι το τρίτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που πήρε το όνομά του από την πολιτεία των ΗΠΑ, διαδεχόμενο το θωρηκτό BB-62 που απέπλευσε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Πόλεμο της Κορέας και στον πόλεμο του Βιετνάμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης