Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο μέτωπο στον κόσμο – Ο Κινέζος Xi Jinping δεσμεύτηκε για «επανένωση» με την Ταϊβάν… με τη βία εάν χρειαστεί

Νέο μέτωπο στον κόσμο – Ο Κινέζος Xi Jinping δεσμεύτηκε για «επανένωση» με την Ταϊβάν… με τη βία εάν χρειαστεί
«Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία της ιστορίας», είπε στους χιλιάδες παρευρισκόμενους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο ο Xi
Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping επανέλαβε τη δέσμευσή του να επιτύχει την «επανένωση» με την Ταϊβάν την παραμονή των 75ων γενεθλίων της κομμουνιστικής Κίνας.
Κατά το κρατικό συμπόσιο για τον εορτασμό της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας τη Δευτέρα, ο Xi χρησιμοποίησε την ομιλία του για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά του να επιτύχει την «πλήρη επανένωση της πατρίδας».
«Είναι μια μη αναστρέψιμη τάση, μια αιτία δικαιοσύνης και κοινής φιλοδοξίας των ανθρώπων.
Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία της ιστορίας», είπε στους χιλιάδες παρευρισκόμενους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η «ιδιοκτησία» της Ταϊβάν

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δική του, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ, και έχει ορκιστεί να «επανενωθεί» με την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία, με τη βία εάν χρειαστεί.
Αλλά πολλοί άνθρωποι στο νησί θεωρούν τους εαυτούς τους ως ξεκάθαρα Ταϊβανέζους και δεν επιθυμούν να είναι μέρος της κομμουνιστικής Κίνας.
Οι δύο πλευρές κυβερνώνται από χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου.
Οι κομμουνιστές ανέλαβαν την εξουσία στο Πεκίνο και ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας την 1η Οκτωβρίου 1949, ενώ οι ηττημένοι εθνικιστές κατέφυγαν στην Ταϊβάν, μεταφέροντας την έδρα της Δημοκρατίας της Κίνας από την ηπειρωτική χώρα στην Ταϊπέι.
Οι διαδοχικοί Κινέζοι ηγέτες έχουν ορκιστεί ότι μια μέρα θα πάρουν τον έλεγχο της Ταϊβάν, αλλά ο Xi, ο πιο δυναμικός ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες, έχει εντείνει τη ρητορική και την επιθετικότητα κατά του νησιού – τροφοδοτώντας την ένταση στο στενό και εγείροντας ανησυχίες για στρατιωτική αντιπαράθεση.
«Η Ταϊβάν είναι το ιερό έδαφος της Κίνας.
Το αίμα είναι πιο ισχυρό από το νερό και οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού συνδέονται με αίμα», είπε ο Xi στο συμπόσιο στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων, αρχηγών συνταξιούχων κομμάτων και ξένων αξιωματούχων.
Κάλεσε επίσης για βαθύτερες οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές στα στενά της Ταϊβάν και προώθηση της «πνευματικής αρμονίας των συμπατριωτών και στις δύο πλευρές».
«Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά στις αυτονομιστικές δραστηριότητες της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν»», είπε ο Xi.

«Αυτονομιστές»

Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει τον Πρόεδρο της Ταϊβάν Lai Ching-te «επικίνδυνο αυτονομιστή» και οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μετά την ορκωμοσία του Lai τον Μάιο, κατά την οποία κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τον εκφοβισμό της Ταϊβάν.
Αξιωματούχοι της Ταϊβάν λένε ότι το Πεκίνο έχει εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από το νησί τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων τον Μάιο που ο κινεζικός στρατός είπε ότι σχεδιάστηκαν για να δοκιμάσουν την ικανότητά του να «καταλαμβάνει την εξουσία» στο νησί.
Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι βρίσκεται σε επιφυλακή αφού εντόπισε «πολλαπλά κύματα» πυραύλων που εκτοξεύτηκαν βαθιά στην ενδοχώρα της Κίνας.
Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Δύναμη πυραύλων του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στις εσωτερικές περιοχές της Εσωτερικής Μογγολίας, του Γκανσού, του Κινγκχάι και του Σιντζιάνγκ, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις αεράμυνας της Ταϊβάν «διατήρησαν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και ενίσχυσαν τις συναγερμός."
Έρχεται λίγες μέρες αφότου η Κίνα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στον Ειρηνικό Ωκεανό για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια, σε μια σπάνια δημόσια δοκιμή που σύμφωνα με αναλυτές είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.
Το ζήτημα της Ταϊβάν έχει γίνει κύριο σημείο διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν στενές αλλά ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊπέι και δεσμεύονται από το νόμο να προμηθεύουν το νησί με όπλα για να αμυνθεί.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ενέκρινε πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη 567 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ταϊβάν στο μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που έχει χορηγήσει η Αμερική στο νησί.
Η χρηματοδότηση θα καλύψει άρθρα στον τομέα της άμυνας καθώς και «στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης