Διεθνή

Χαστούκι για τη Δύση η επιστροφή του ΔΝΤ στη Ρωσία – Παρά τις κυρώσεις, ο Putin γύρισε το «παιχνίδι»

Χαστούκι για τη Δύση η επιστροφή του ΔΝΤ στη Ρωσία – Παρά τις κυρώσεις, ο Putin γύρισε το «παιχνίδι»
Οι συνομιλίες ΔΝΤ - Ρωσίας κάνουν τους δυτικούς αναλυτές να «βράσουν»…
Ανέβαλε την αποστολή ομάδας διαβούλευσης με τη Ρωσία για σειρά τεχνικών ζητημάτων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με τον διευθυντή της Ρωσίας στο Ταμείο, Alexei Mozhin.
Η αναβληθείσα επίσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, θα ήταν η πρώτη επίσημη μεγάλου διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού στη χώρα από την κρίση του Φεβρουαρίου του 2022, μετά δηλαδή την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αποστολή του ΔΝΤ στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, πριν από την πανδημία.
Η αλήθεια είναι, πάντως, πως οι σχεδιαζόμενες αποστολές εκ μέρους Ταμείου έτυχαν πολλών αποδοκιμασιών και επικρίσεων από πολλούς δυτικούς παράγοντες.
Η Ρωσία έχει, πράγματι, αναστείλει τη συμμετοχή της σε έναν αριθμό πολυεθνικών ιδρυμάτων, ωστόσο πριν από δύο εβδομάδες αναφέρθηκε ότι το ΔΝΤ «επιστρέφει» στη Ρωσία.
Κάπως έτσι, η «επισκόπηση εν καιρώ πολέμου» αναβλήθηκε μετά τη διαμαρτυρία των ευρωπαϊκών κρατών.
Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές έφτασαν στο σημείο να επικρίνουν το ΔΝΤ για αυτό που θεωρούσαν «νίκη» για τη «ρωσική προπαγάνδα».
Άλλοι εξακολουθούν να το βλέπουν ως ένδειξη «απελπισίας» από τη Μόσχα, με βάση το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι «ναι, τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται και το έλλειμμα είναι ελάχιστο, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν καλή απόδοση, τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο έχουν τη σταδιακή ανάπτυξη, αλλά δεν υπάρχει ρευστότητα».
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να γίνουν πολλά για αυτήν την παραδοχή.

Ρωσική οικονομία

Η Ρωσική Ομοσπονδία, παρά τις αυστηρές κυρώσεις –ίσως τις αυστηρότερες στον πλανήτη– τα πηγαίνει αρκετά καλά οικονομικά, εν συνόλω.
Τους πρώτους επτά μήνες του 2023 η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 4,4% – έναντι 3,2% που είχε προβλέψει το ΔΝΤ για τη χώρα (μεγαλύτερη από οποιαδήποτε από τις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου).
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΕ αυξήθηκε κατά 11,2% φτάνοντας τα 14.250 δολάρια, καθιστώντας έτσι τη Ρωσία χώρα «υψηλού εισοδήματος» για πρώτη φορά από το 2015 – πριν θεωρηθεί «ανώτερου-μεσαίου εισοδήματος».
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αλήθεια ότι το έθνος αντιμετωπίζει πληθωρισμό και ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.
Το πιο σημαντικό, ενόψει της έλλειψης αποθεμάτων σε συνάλλαγμα, θα χρειαστεί δημοσιονομική πειθαρχία.
Το Εθνικό Ταμείο Πλούτου της πολιτείας διέθετε 143 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2022, αλλά από τα τέλη του 2023 αυτά έχουν μειωθεί στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πραγματιστής Putin

Τώρα, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, επισημαίνεται πως η συνεχιζόμενη δέσμευσή του με τη Ρωσία πρέπει να θεωρηθεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου: τέσσερα έθνη αναδυόμενων αγορών (δηλαδή η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία) συγκαταλέγονται στα δέκα μεγαλύτερα μέλη του ΔΝΤ.
Μετά από χρόνια κριτικής στο ΔΝΤ, η Μόσχα φαίνεται να αντιστρέφει τη στάση της με την πρόσφατη ανακοίνωσή της για έναν εκπρόσωπο στον οργανισμό – και ορισμένοι το βλέπουν αυτό ως σημαντική αλλαγή.
Η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με τη δυτική προπαγάνδα, η Μόσχα επιδίωξε πράγματι να συνεργαστεί μαζί τους και τη Δύση από τη δεκαετία του '90 – και πάλι προδομένη από τη Δύση στη διαδικασία.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin δεν ήταν ποτέ ριζοσπαστικός «δυτικός» όπως ο Boris Yeltsin…
Μάλιστα, θα μπορούσε κάποιος να τον περιγράψει ως μετριοπαθή, δυτικότροπο και πραγματιστή.
Όπως λέει και ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, Angelo de Oliveira Segrillo, ο Putin θα μπορούσε να συγκριθεί με τον Γάλλο ηγέτη Charles de Gaulle, ο οποίος αντιτάχθηκε τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στις ΗΠΑ υπερασπιζόμενος τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.
Στη συνέντευξή του στον Tucker Carlson, ο Putin αποκάλυψε, για παράδειγμα, τις συνομιλίες του με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton σχετικά με την ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ (για να είμαστε σαφείς: αυτό θα απαιτούσε μια μεγάλη μεταρρύθμιση εντός του οργανισμού) – κάτι που, φυσικά, ποτέ δεν συνέβη.
Όπως και να έχει, όσον αφορά την ουκρανική κρίση και τις τριβές μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η ρωσική στάση δεν οφείλεται απλώς στις υποτιθέμενες προσωπικές κλίσεις του Προέδρου.
Όποια και αν είναι η γνώμη κάποιου για την απόφαση της Μόσχας να ξεκινήσει την εκστρατεία της για το 2022 στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι από τη σκοπιά της Μόσχας το Κρεμλίνο έχει υιοθετήσει ως επί το πλείστον μια αμυντική και αντεπιθετική προσέγγιση έναντι των Αμερικανών.
Υπενθυμίζεται πως μόλις στα τέλη του 2021 η Ρωσία και η Γερμανία ήταν σημαντικοί ενεργειακοί εταίροι - μια εταιρική σχέση που υλοποιήθηκε μέσω του (που έχει φύγει πλέον) Nord Stream.

BRICS

Επίσης, πολλά έχουν συζητηθεί για τους BRICS που αντικαθιστούν ή ανταγωνίζονται το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ανακριβές να σκεφτούμε τους BRICS ως ένα είδος αντιδυτικού μπλοκ.
Η εμφάνιση των BRICS + το δείχνει πολύ ξεκάθαρα…
Παρά το γεγονός ότι εμπλέκεται στην περιφερειακή της σύγκρουση με τη γειτονική Ουκρανία (μια αντιπαράθεση που είναι επίσης ένας δυτικός πόλεμος αντιπροσώπων), η Ρωσία αντιστάθηκε επιτυχώς στους πειρασμούς της δυτικής ψυχροπολεμικής νοοτροπίας - αντίθετα έχει επενδύσει σε αμοιβαία επωφελείς διμερείς σχέσεις με δυνάμεις όπως το Πακιστάν και η Ινδία, που με τη σειρά τους επιδιώκουν ρεαλιστικά καλούς δεσμούς με τη Δύση.
Αντίθετα, τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη και η Ουάσιγκτον απαιτούν όλο και περισσότερο ευθυγράμμιση.
Ωστόσο, από την Αφρική μέχρι τη Λατινική Αμερική και τη Σαουδική Αραβία, ο αναδυόμενος πολυκεντρικός κόσμος πλαισιώνεται ολοένα και περισσότερο στη γλώσσα της πολυευθυγράμμισης και της μη ευθυγράμμισης – αυτή είναι σαφώς μια γλώσσα που η Δύση δεν μιλά τόσο καλά.
Ο τρέχων διάλογος της Ρωσίας με το ΔΝΤ είναι σημάδι αυτού του πραγματισμού.
Ούτε ο παγκόσμιος Νότος ούτε η Κίνα ή η Ρωσία είναι ουσιαστικά «αντιδυτικοί».
Αλλά είναι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση και ιδιαίτερα η ίδια η Ουάσιγκτον που απαιτούν μια ισοπεδωτική ευθυγράμμιση, αποξενώνοντας έτσι πιθανούς εταίρους και συμμάχους.
Ακόμη και στο πλαίσιο της διατλαντικής συμμαχίας, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καλύτερα ως αποικιακού χαρακτήρα.
Για άλλη μια φορά, η Ρωσία δεν είναι αντιδυτική. Είναι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση που αντιτίθεται σε κάθε είδους πολυευθυγράμμιση ή πολυπολικότητα.
Κατά κάποιο τρόπο, η Ουάσιγκτον τοποθετείται ενάντια στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης