Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φωτιά στο… πετρέλαιο θα βάλει το Ισραήλ - Βρίσκεται σε κίνδυνο το 4% της παγκόσμιας προσφοράς

Φωτιά στο… πετρέλαιο θα βάλει το Ισραήλ - Βρίσκεται σε κίνδυνο το 4% της παγκόσμιας προσφοράς
Ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα και πιο σχετική με την ενέργεια φάση
Ως μια πραγματική απειλή για τις προμήθειες πετρελαίου βλέπουν οι αναλυτές τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.
Το Ιράν εξαπέλυσε την Τρίτη το χτύπημα στο Ισραήλ ως αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah και ενός Ιρανού διοικητή στον Λίβανο.
Οι ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ενδέχεται σύντομα να γίνουν στόχος για το Ισραήλ καθώς εξετάζει την απάντησή του, εκτιμούν οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.
«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Saul Kavonic, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στο MST Marquee.
«Το περιθώριο μιας υλικής διακοπής στον εφοδιασμό πετρελαίου είναι πλέον επικείμενο».
Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «κόπωσης γεωπολιτικών κινδύνων» κατά την οποία οι επενδυτές απέκρουσαν τις απειλές διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου που προέρχονται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και την Ουκρανία, είπε.

Βρίσκεται σε κίνδυνο το 4% της παγκόσμιας προσφοράς

Έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η σύγκρουση καλύπτει τώρα άμεσα το Ιράν και μια επίθεση ή αυστηρότερες κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τις τιμές στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, πρόσθεσε ο Kavonic.
Η τελευταία πυραυλική επίθεση του Ιράν ακολούθησε την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, εντείνοντας την επίθεσή του εναντίον της Hezbollah, της μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Οι περισσότεροι από τους 200 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν αναχαιτίστηκαν από την άμυνα του Ισραήλ και των ΗΠΑ και δεν αναφέρθηκαν θύματα στο Ισραήλ ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
Η επίθεση ήρθε μετά την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στη Hezbollah, την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο πάνω από 5% μετά το χτύπημα των πυραύλων, πριν περιορίσουν την άνοδο τελικά στο 2%.

Υπό έλεγχο η αγορά πετρελαίου

Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ-Hamas στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου έχουν περιοριστεί.
Η αγορά πετρελαίου παραμένει επίσης υπό πίεση, καθώς η αυξημένη παραγωγή από τις ΗΠΑ αλλά και η πτώση της κινεζικής ζήτησης έχουν μειώσει τις τιμές, δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, παράγοντας σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Νέα φάση του πολέμου;

Άλλοι αναλυτές επανέλαβαν την προειδοποίηση του Kavonic, όμως.
«Καθώς το Ισραήλ στρέφεται από τη Γάζα στον Λίβανο και το Ιράν, ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα και πιο σχετική με την ενέργεια φάση», είπε στο CNBC ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group, προσθέτοντας ότι αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση. δυσανάλογα μεγάλο».
«Θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί», είπε.
Ο Ross Schaap, επικεφαλής της έρευνας στη GeoQuant, η οποία αξιοποιεί δομικά τα υψηλής συχνότητας δεδομένα για τη δημιουργία βαθμολογιών πολιτικού κινδύνου, είπε ότι το μοντέλο ανάλυσης κινδύνου του οργανισμού για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, το οποίο παρέμεινε σε τρεις τυπικές αποκλίσεις της μέσης τάσης σε σχέση με το τα τελευταία 12 χρόνια, σημειώθηκε σημαντική άνοδος μετά τις τελευταίες επιθέσεις πυραύλων.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αναμένονται «πολύ μεγαλύτερα γεγονότα», είπε ο Schaap.
Ο Josh Young, CIO της Bison Interests, ο οποίος παρατηρεί με παρόμοιο τρόπο μια αυξανόμενη πιθανότητα μιας πιθανής επίθεσης στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή διακοπής του εφοδιασμού με πετρέλαιο, είπε ότι αυτό σηματοδοτεί μια «σημαντική κλιμάκωση» από το Ιράν.
Σε περίπτωση που οι ιρανικές εξαγωγές αποσυνδεθούν λόγω επίθεσης, ο Young προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν σε περισσότερα από 100 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης