Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη τους στη Nike – Ιστορική βουτιά στις πωλήσεις, σε ελεύθερη πτώση -7% η μετοχή

Οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη τους στη Nike – Ιστορική βουτιά στις πωλήσεις, σε ελεύθερη πτώση -7% η μετοχή
H Nike περνά βαθιά κρίση
Σε καθεστώς ελεύθερης πτώσης (-7%, στα 82 δολ.) διατελεί η μετοχή του κολοσσού αθλητικής ένδυσης και υπόδυσης Nike… με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για εποχή κρίσης.
Αρνητικός καταλύτης για την κακή χρηματιστηριακή εικόνα της εταιρείας αποτέλεσε το γεγονός πως ο νέος CEO Elliott Hill, που αντικατέστησε τον πρώην –πλέον– διευθύνοντα σύμβουλο John Donahoe ανέβαλε τη δημοσιοποίηση των προοπτικών για τις εταιρικές πωλήσεις για όλο το 2024 - αντ' αυτού θα παρέχει τριμηνιαίες ενημερώσεις για το υπόλοιπο του έτους.
«Η εν λόγω αναβολή θα παρέχει στον Elliot την ευελιξία να επανασυνδεθεί με τους υπαλλήλους και τις ομάδες μας, να αξιολογήσει τις τρέχουσες στρατηγικές και τις επιχειρηματικές τάσεις, και να αναπτύξει σχέδια για την καλύτερη θέση της επιχείρησης για το οικονομικό έτος 26 και μετά» είπε ο CFO Matthew Friend στους αναλυτές της Wall Street…
«Η Nike θα υιοθετήσει μια νέα στρατηγική για την αύξηση του μεριδίου αγοράς της.
Είναι μια εταιρεία που τρέχει και είναι απίστευτα σημαντικό για αυτή να κερδίζει με δρομείς…
Έτσι είναι δέσμευσή μας να επανεπενδύσουμε στα κανάλια του αθλητισμού...
Η πορεία της επιχείρησης πρόκειται να αλλάξει».

Τι αναφέρει η Goldman Sachs

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, «η Nike αποφάσισε να αποσύρει το guidance της για τις πωλήσεις ολόκληρου του έτους λόγω της αλλαγής του διευθύνοντος συμβούλου της.
Βάσει του προηγούμενου guidance, αναμενόταν μείωση εσόδων 5%, επέκταση 10-30 μ.β. στα μεικτά περιθώρια και τα SG&A (τα γενικά και διοικητικά έξοδα, τα οποία είναι ένα σημαντικό μη παραγωγικό κόστος που παρουσιάζεται στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων) ελαφρώς αυξημένα σε ετήσια βάση.
Τούτου λεχθέντος, η εταιρεία έδωσε κάποιο επιπλέον χρώμα στις προσδοκίες της για το υπόλοιπο του έτους.
Η εταιρεία εξακολουθεί να βλέπει ελαφρά βελτίωση στις τάσεις των εσόδων έναντι του α’ εξαμήνου 2024, κυρίως ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των καινοτομιών σε νέα προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια κέρδους, η Nike περιμένει πως θα συρρικνωθούν και για αυτό σκοπεύει να ελέγξει αυστηρά τα έξοδα.
Η Nike ανέβαλε επίσης την Ημέρα Επενδυτών.
Ως εκ τούτου, θα αναθεωρήσουμε επί τα χείρω την τιμή στόχο για τη μετοχή (στα 97 $ από 105 $) ώστε να αντανακλά τα ασθενέστερα περιθώρια και τον βραδύτερο ρυθμό ανάκαμψης των πωλήσεων και των κερδών».

Την ίδια στιγμή, οι βασικοί κίνδυνοι είναι:

(1) Η μακροοικονομική επιβράδυνση της Κίνας.
(2) Η εντατικοποίηση της ανταγωνιστικής έντασης της αγοράς αθλητικών ενδυμάτων ή έλλειψη επιτυχίας της καινοτομίας νέων προϊόντων.
(3) Οι πιέσεις των καναλιών χονδρικής.
(4) Η διαχείριση αποθεμάτων και προώθηση.
(5) Η αργή ανάκτηση των παροδικών πιέσεων περιθωρίου.

Παρά ταύτα, οι αναλυτές της Goldman δίνουν στη Nike σύσταση «Αγορά» καθώς βλέπουν ακόμη προοπτικές ανάπτυξη…

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης