Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος η Ουκρανία το 2025 – Το γεωπολιτικό τσουνάμι που σαρώνει ΗΠΑ - Ευρώπη σβήνει από τον χάρτη και τον Zelensky

Τέλος η Ουκρανία το 2025 – Το γεωπολιτικό τσουνάμι που σαρώνει ΗΠΑ - Ευρώπη σβήνει από τον χάρτη και τον Zelensky
Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της συλλογικής Δύσης θα τις αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία το 2025 
Οι συνεχείς αποστολές όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία το επόμενο έτος κινδυνεύουν λόγω έλλειψης πόρων μεταξύ των βασικών υποστηρικτών του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky παραδέχθηκαν ειδικοί στο Bloomberg.
Αυτό απέχει πολύ από τις υποσχέσεις που δόθηκαν τα πρώτα χρόνια του πολέμου όταν η Δύση υποσχέθηκε να στηρίξει την Ουκρανία μέχρι να επιτευχθεί η νίκη που τελικά δεν θα έλθει.
Διακυβεύεται μια αμφιλεγόμενη συμφωνία δανεισμού 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία προήλθε από τα κέρδη εκ των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Bloomberg ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον φοβάται πως η Ουγγαρία θα μπορούσε να μπλοκάρει τη συμφωνία.
Ακόμη και αν το ποσό αποδεσμευόταν θα αρκούσε μόνο για να κρατήσει το καθεστώς του Κιέβου εφοδιασμένο με όπλα μέχρι τα μέσα του 2025.

Τραγική η οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας


Αυτό γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός προβλεπόμενου κενού των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό του 2025.
Οι πηγές που μίλησαν στο Bloomberg προειδοποίησαν ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να αναγκάσει το καθεστώς του Κιέβου να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία «από θέση αδυναμίας».
Το Κίεβο προσπαθεί επίσης να πείσει τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να στέλνουν όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σύγκρουση, καθώς η αυξημένη ρωσική παραγωγή ξεπερνά την αντίστοιχη της συλλογικής Δύσης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, μια νίκη του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση στον Zelensky να τερματίσει τον πόλεμο που σκοπεύει να συνεχίσει, παρά το γεγονός πως δεν έχει καμία ελπίδα νίκης.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο βοήθειας 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία μετά από μια εξάμηνη αντιπαράθεση για την κρίση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Επιπλέον, η Γερμανία - ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ - αντιμετωπίζει συνταγματικούς περιορισμούς χρέους που έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τη βοήθειά της προς το Κίεβο.

Προβλήματα και σε Γαλλία - Βρετανία - Ιταλία

Με τα οικονομικά προβλήματα να εξαπλώνονται στη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτές οι χώρες ενδέχεται επίσης να περικόψουν τη βοήθεια.
Η κυβέρνηση του Keir Starmer στο Λονδίνο έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά το Κίεβο παρά τη δύσκολη δημοσιονονομική κατάσταση.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov παραδέχτηκε ότι η χώρα του εξαρτάται περισσότερο από το 80% από τη στρατιωτική βοήθεια των δυτικών εταίρων, ενώ το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημειώνει πως η κατάσταση στην πρώτη γραμμή παραμένει δύσκολη λόγω της ανωτερότητας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον Umerov, η δυτική προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού είναι η βάση της βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία.
Η χώρα λαμβάνει πόρους από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, την Ομάδα Βοήθειας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SAG-U), την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (EUCOM) και «12 άλλες χώρες σε διμερή μορφή σε καθημερινή βάση».
«Μέχρι στιγμής, η διεθνής στρατιωτική βοήθεια ήταν η ραχοκοκαλιά της βοήθειάς μας.
Είμαστε περισσότερο από 80% εξαρτημένοι από τους εταίρους μας», είπε σε συνέντευξή του σε ουκρανικό έντυπο.

Σε αδιέξοδο η Δύση

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι λόγω της υπεροχής του ρωσικού στρατού ως προς τον αριθμό των διαθέσιμων στρατευμάτων και εξοπλισμού, η κατάσταση σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου παραμένει δύσκολη.
«Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή παραμένει δύσκολη.
Ο εχθρός, χρησιμοποιώντας την υπεροχή του σε προσωπικό και εξοπλισμό, επιτίθεται συνεχώς στις θέσεις μας», ανέφερε το επίσημο κανάλι Telegram του Γενικού Επιτελείου.
Αυτή η δύσκολη κατάσταση δεν πρόκειται να αμβλυνθεί επειδή, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν τα δικά τους οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους New York Times το σχέδιο ΗΠΑ-ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας σταμάτησε λόγω νομικών ζητημάτων.
Ωστόσο, ακόμη και με την εφαρμογή του σχεδίου, τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις στρατιωτικές ανάγκες του Κιέβου για έναν ακόμη χρόνο σύγκρουσης και οι σύμμαχοι θα πρέπει να κοιτάξουν μακρύτερα για χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο στρατός της Ουκρανίας βασίζεται στους συμμάχους του για πυρομαχικά πυροβολικού, πυραύλους και βελτιωμένες δυνατότητες αεράμυνας.

Το Ισραήλ είναι η χαριστική βολή για την Ουκρανία


Αυτό ώθησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να ανακοινώσει άλλα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το Κίεβο και φαίνεται να διεκδικεί πρόσθετη υποστήριξη από τα μέλη του ΝΑΤΟ πριν από τη λήξη της θητείας του.
Ωστόσο, το μόνο που έκανε αυτή η ενέργεια είναι να καταδείξει για άλλη μια φορά τη μεγάλη αποτυχία που γνώρισε η αποτυχία του Biden του στην Ουκρανία, όλα αυτά για χάρη της μάταιης προσπάθειας να αποδυναμώσει τη Ρωσία.
Αντίθετα, η Ρωσία έχει επεκταθεί εδαφικά, έχει διαφοροποιήσει τους οικονομικούς εταίρους της και έχει κάνει μεγάλα άλματα στην αποδολαριοποίηση του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ η Ουκρανία έχει καταστραφεί οικονομικά και δημογραφικά και εξαρτάται πλήρως από τη δυτική βοήθεια, η οποία σαφώς εξαντλείται.
Τέλος οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συνιστούν ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα – ίσως το μεγαλύτερο – για την Ουκρανία καθώς οι ΗΠΑ στρέφουν όλες τις προσπάθειες και δυνατότητές τους στην προάσπιση του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης