Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νατοϊκή παγίδα της Τουρκίας στο Ιράν - Το ραντάρ Κürecik ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ισραήλ - Αποκαλύψεις Gürdeniz

Νατοϊκή παγίδα της Τουρκίας στο Ιράν - Το ραντάρ Κürecik ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ισραήλ - Αποκαλύψεις Gürdeniz
«Το ραντάρ Malatya Κürecik X band έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση πυραύλων από το Ισραήλ» τονίζει ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας
O εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Cem Gürdeniz, προέβη σε αποκαλύψεις θίγοντας τις ευαίσθητες σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ - Ισραήλ, στον απόηχο της ισχυρής πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν σε μεγάλες ισραηλινές πόλεις το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, με εκτενή του ανάλυσή στον ενημερωτικό ιστότοπο Veryansin TV, ο Gürdeniz έκανε γνωστό ότι το ραντάρ Κürecik στη Μαλάτια στη νότια Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χθεσινή αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων από το Ισραήλ.

Από τα τουρκικά ραντάρ στο σύστημα αεράμυνας των ΗΠΑ

dwdwwwd.jpeg

«Το ραντάρ Malatya Κürecik X band έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση πυραύλων από το Ισραήλ. Αν και το ραντάρ αυτό βρίσκεται στο έδαφός μας υπό τη μάσκα του ΝΑΤΟ, ο κύριος σκοπός του είναι να παρακολουθεί τους πυραύλους που απογειώνονται από το Ιράν και να μεταφέρει τις πληροφορίες αυτές στα πλοία με το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Aegis στη Μεσόγειο. Είναι προφανές ότι τα πλοία αυτά μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες στο Ισραήλ», επεσήμανε σχετικά ο Τούρκος αντιναύαρχος ε.α., χωρίς ωστόσο να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για το κατά πόσ το ραντάρ αυτό συνέβαλε στην αναχαίτιση πυραύλων κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιθέσεων.

Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ οι τουρκικές βάσεις (;)

Η δήλωση αυτή, ωστόσο, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο της στάσης της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και την αμυντική βοήθεια, που ενδέχεται να προσφέρει.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε τονίσει πολλάκις και στην προηγούμενη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, τον περασμένο Απρίλιο, ότι το ραντάρ και η αεροπορική βάση του Incirlik βρίσκονται υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο, αν και θεωρούνται βάσεις του ΝΑΤΟ, και δεν συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, η τουρκική αντιπολίτευση είχε εκφράσει εγείρει το ζήτημα στη δημόσια σφαίρα και δεν αποκλείεται να επανέλθει κατά των νατοϊκών παραχωρήσεων του Erdogan.

Βοήθεια στο Ισραήλ από την πίσω πόρτα

Ακόμη κι έτσι πάντως, ο Cem Gürdeniz, διαβόητος κεμαλιστής, ίσως εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις των δηλώσεών του.

n_dkh0wI5EOl30000vbxzw.webp

Ο συσχετισμός δυνάμεων και οι ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ και Ισραήλ αποτελούν πεδίο πολιτικής σύγκρουσης εδώ και ένα χρόνο.
Και αυτό διότι ο Erdogan ναι μεν σε θεωρητικό επίπεδο στηρίζει την Παλαιστίνη, τη Hamas και τη σιιτική Hezbollah ωστόσο εγκαλείται διαρκώς συνεχώς από την τουρκική αντιπολίτευση και τα τουρκικά ΜΜΕ ότι βοηθά το Τελ Αβίβ εμμέσως με προμήθεια πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και με στρατιωτικές πληροφορίες που παρέχει μέσω των βάσεων της, ιδιώς σε Κürecik και Incirlik.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης