Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθοριστική για το μέλλον των BRICS η Σύνοδος στο Kazan 22-24/10 - «Κλειδί» η επέκταση

Καθοριστική για το μέλλον των BRICS η Σύνοδος στο Kazan 22-24/10 - «Κλειδί» η επέκταση
Η σύνοδος κορυφής των ηγετών στη Ρωσία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των BRICS με τα νέα μέλη τους νωρίτερα το 2024, οι «Sherpas» που αποτελούσαν την ομάδα εργασίας ανέλαβαν να διαμορφώσουν την ημερήσια διάταξη για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στο Kazan της Ρωσίας, που έχει προγραμματιστεί για τις 22-24 Οκτωβρίου.
Τα πρακτικά της συνάντησης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις προτεραιότητες της ομάδας και την εξελισσόμενη δυναμική μεταξύ των νέων και των αρχικών μελών.
Σε συνέχεια των οδηγιών που εξέδωσαν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του 2023 στο Γιοχάνεσμπουργκ, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σχετικά με τα σχέδια περαιτέρω επέκτασης των BRICS, την αυξημένη χρήση των εθνικών νομισμάτων και την ανάπτυξη νέων μηχανισμών πληρωμών για διασυνοριακές συναλλαγές.
Ενώ ένα νέο σύστημα πληρωμών των BRICS για τη διευκόλυνση των συναλλαγών σε τοπικά νομίσματα θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελές καθώς το διακρατικό εμπόριο αυξάνεται, μένει να φανεί αν το μπλοκ θα είναι σε θέση να συνεχίσει την ενσωμάτωση νέων μελών στην επιδίωξη αυτού του στόχου.
Η σύνοδος κορυφής των ηγετών στη Ρωσία αργότερα αυτό το μήνα θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική από την άποψη αυτή, καθορίζοντας το ρυθμό και την κλίμακα με την οποία η ομάδα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της, σημειώνει το BusinessLive.

Προτεραιότητες δαπανών

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις αρχές του έτους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov τόνισε την ανάγκη να αναδιαμορφώσουν οι BRICS την παγκόσμια τάξη ώστε να εκπροσωπούν καλύτερα τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών.
Έκανε παραλληλισμούς μεταξύ των BRICS και της έννοιας της πολυμέρειας, υποστηρίζοντας τη συμμετοχικότητα για την αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτή η ρητορική βρίσκει απήχηση στα κράτη που αισθάνονται ότι η φωνή τους τείνει να μην εισακούγεται, ιδίως σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης.
Ο Lavrov επέκρινε συγκεκριμένα τη δυσανάλογη οικονομική στήριξη που προσέφερε η Ομάδα των Επτά (G7) στην Ουκρανία, αντιπαραβάλλοντάς την με την έλλειψη παρόμοιας στήριξης για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία είχε προτεραιότητα έναντι των έργων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και το αντιπαρέβαλε με την προσέγγιση της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας στους αντιπροσώπους ότι το Κρεμλίνο είχε δώσει δωρεάν σιτάρι και λιπάσματα σε αρκετές αφρικανικές χώρες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ έχει παράσχει οικονομική στήριξη στην Ουκρανία που ισοδυναμεί με το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού της Αφρικής για τις υποδομές (περίπου 100 δισ. δολάρια), το επιχείρημα της Ρωσίας μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό για να πείσει τις αναπτυσσόμενες χώρες ότι οι ανάγκες τους παραμελούνται. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ενέκριναν 95 δισ. δολάρια για ένα μόνο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας νωρίτερα φέτος, ποσό μεγαλύτερο από τα συναλλαγματικά αποθέματα του 85% των χωρών του κόσμου.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τρισεκατομμύρια σε καταστροφικούς πολέμους, το Πεκίνο έχει δαπανήσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή λιμανιών, σταθμών παραγωγής ενέργειας, σιδηροδρόμων, δρόμων και γεφυρών σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt & Road.
Ομοίως, με τα νέα μέλη των BRICS, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), να διοχετεύουν δισεκατομμύρια πετροδολάρια στις αναδυόμενες αγορές, οι αναπτυσσόμενες χώρες ενδιαφέρονται δικαιολογημένα να ενταχθούν σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη και πλούσια σε πόρους συμμαχία των BRICS.

Μελλοντική επέκταση

Παρά την υποβολή πολυάριθμων αιτήσεων συμμετοχής τα τελευταία χρόνια, η BRICS έχει υποδεχτεί μόνο μια χούφτα νέων μελών και υπάρχει συζήτηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια παύση.
Παρ' όλα αυτά, όλο και περισσότερες χώρες φαίνεται να ενδιαφέρονται να ενταχθούν, με δεκάδες να έχουν υποβάλει επίσημες αιτήσεις, μεταξύ των οποίων η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, η Βολιβία, η Τουρκία και το Καζακστάν.
Ωστόσο, η επέκταση μπορεί να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη.
Για παράδειγμα, η Ινδία είναι πιθανό να αντιταχθεί στην ένταξη του Πακιστάν, ενώ η προσθήκη της Λευκορωσίας, της Κούβας ή της Παλαιστίνης θα μπορούσε να προκαλέσει διαμάχη λόγω πολέμων και κυρώσεων. Τούτου λεχθέντος, το Ιράν και η Ρωσία είναι ήδη μέλη, παρά τις κυρώσεις, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη για το ποιος μπορεί να προσκληθεί να ενταχθεί.
Υπήρξε επίσης συζήτηση για μια νέα κατηγορία «χώρας-εταίρου», η οποία θα επέτρεπε σε νέα έθνη να συμπεριληφθούν στις πρωτοβουλίες των BRICS χωρίς να τους χορηγηθεί αμέσως καθεστώς πλήρους μέλους.
Αυτό υποδηλώνει ότι, όπως και η ανάπτυξη της νέας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, η περαιτέρω επέκταση είναι πιθανό να είναι μια σταδιακή αλλά συνεχής διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης