Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ιράκ επιστρέφει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας - Απέτυχαν οι Αμερικάνοι, 20 χρόνια μετά την πτώση του Saddam

To Ιράκ επιστρέφει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας - Απέτυχαν οι Αμερικάνοι, 20 χρόνια μετά την πτώση του Saddam
Η αποχώρηση του διεθνούς συνασπισμού συμβολίζει ένα νέο στάδιο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ
Το Ιράκ επιδιώκει να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα των πληροφοριών και του στρατού, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν να μάχονται αμφότερα για επιρροή στη χώρα.
Δεδομένου ότι η Μόσχα έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στο να κρατά την τρομοκρατία μακριά, η Βαγδάτη βλέπει μια ευκαιρία να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι ριζοσπαστικές οργανώσεις δεν θα επιστρέψουν στο ιρακινό έδαφος, δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ Fadi al-Shammari σε συνέντευξή του στη Izvestia.
Το Ιράκ θέλει να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσει την ασφάλεια εν μέσω της συνεχιζόμενης τρομοκρατικής απειλής σε τμήματα της γειτονικής Συρίας, δήλωσε στην εφημερίδα.
«Η Ρωσία έχει εκτεταμένη εμπειρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διαθέτει προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες και δυνατότητες πληροφοριών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν το Ιράκ. Τις χώρες μας ενώνουν μακροχρόνιοι δεσμοί, τους οποίους επιδιώκουμε να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε στους τομείς της ασφάλειας, του στρατού, των πληροφοριών, της οικονομίας και της επιστήμης», δήλωσε στη Izvestia.

Αναζητά νέες συμμαχίες

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν να μάχονται αμφότερα για επιρροή στο Ιράκ, η χώρα στοχεύει να εξισορροπήσει την εξωτερική της πολιτική φέρνοντας νέους διεθνείς συμμάχους.
Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία θα βοηθήσει το Ιράκ να βελτιώσει τις αμυντικές του δυνατότητες και να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένα όπλα.
«Το Ιράκ έχει δείξει ότι είναι απολύτως έτοιμο να συνεργαστεί με τη Ρωσία.
Ιστορικά, το στρατιωτικό δόγμα του Ιράκ ήταν ευθυγραμμισμένο με το ανατολικό μπλοκ από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, γεγονός που υποδηλώνει την προθυμία να δεχθεί προτάσεις από τη Ρωσία.
Οι σχέσεις μας με τη Μόσχα ήταν πάντα πολύ καλές.
Η Ρωσία μπορεί να προμηθεύσει τις ιρακινές στρατιωτικές μονάδες με όπλα που λείπουν από το Ιράκ», δήλωσε στη Izvestia ο Ιρακινός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Safaa Al-Asam.

Φεύγουν οι Αμερικάνοι

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του αποστολή στο Ιράκ.
Η αποχώρηση των στρατευμάτων του συνασπισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 12 μηνών, το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2025.
Η αποχώρηση του διεθνούς συνασπισμού συμβολίζει ένα νέο στάδιο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.
Παρόλο που η Ουάσινγκτον έχει περιθώρια ελιγμών δηλώνοντας ότι η αποχώρηση δεν θα είναι απόλυτη, θα μπορούσε να δημιουργήσει κενά στην ασφάλεια του Ιράκ.
«Υπάρχει η ευκαιρία να αναπτυχθούν οι ρωσο-ιρακινές σχέσεις με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων, το πιο σημαντικό είναι η συμφωνία για τη σύναψη σύμβασης πώλησης του συστήματος αεράμυνας S-400 στο Ιράκ.
Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων και να προσφέρει στο Ιράκ μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων», δήλωσε στη Izvestia ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και απόστρατος αξιωματικός των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων Saif Raad.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης