Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron και Scholz συμφώνησαν… ότι διαφωνούν – Ποιος θα «σκοτώσει» την Ευρώπη για τα εθνικά του συμφέροντα;

Macron και Scholz συμφώνησαν… ότι διαφωνούν – Ποιος θα «σκοτώσει» την Ευρώπη για τα εθνικά του συμφέροντα;
Σε εκδήλωση στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η ΕΕ «θα μπορούσε να πεθάνει»
Ο Emmanuel Macron και ο Olaf Scholz ηγούνται των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, που μοιράζονται σύνορα 280 μιλίων.
Αλλά όταν πρόκειται για την προστασία της Ευρώπης από παγκόσμιες απειλές, αυτοί οι γείτονες μπορεί επίσης να βρίσκονται σε διαφορετικούς πλανήτες, σύμφωνα με το Politico.
Σε εκδήλωση στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η ΕΕ «θα μπορούσε να πεθάνει» και ότι εάν συνεχίσει με μια «κλασική» ατζέντα ελεύθερων συναλλαγών, θα είναι «εκτός αγοράς» σε δύο ή τρία χρόνια.
Υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια πιο προστατευτική ατζέντα αν θέλει να επιβιώσει.
Ο Scholz εν τω μεταξύ υποστήριξε ότι η ώθηση για την προστασία των ευρωπαϊκών βιομηχανιών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές «δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να βλάψουμε τον εαυτό μας».
Η Γερμανία πρόκειται να καταψηφίσει τους νέους δασμούς της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα την Παρασκευή, μετά την παρέμβαση του Scholz για να ενισχύσει την αντίθεση της χώρας του στην κίνηση.
Η σύγκρουση δραματοποιεί το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι 27 κυβερνήσεις του μπλοκ σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για το παγκόσμιο εμπόριο.
Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ βρίσκονται στην κόψη του μαχαιριού και θα μπορούσε να δει τον Donald Trump να επανεκλέγεται σε ένα μήνα.
Έχει περάσει σκληρά παιχνίδια με την ΕΕ στο εμπόριο και έχει προτείνει σαρωτικούς νέους δασμούς εάν κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο για τους Ρεπουμπλικάνους.
Αλλά ακόμη και η προεδρία του Δημοκρατικού Joe Biden οδήγησε την αμερικανική πολιτική σε προστατευτική κατεύθυνση, δίνοντας προτεραιότητα στις εγχώριες εταιρείες για βιομηχανικές επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και βάζοντας στον πειρασμό ευρωπαϊκές εταιρείες να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ.
Με την Κίνα να είναι ολοένα και πιο δυναμική, ιδίως σε κρίσιμες νέες τεχνολογίες ουδέτερου άνθρακα και αλυσίδες εφοδιασμού, η ΕΕ έχει κάποιες επιλογές να κάνει εάν θέλει να ανταγωνιστεί.
Αυτές οι αποφάσεις θα απαιτήσουν μεγάλο βαθμό συναίνεσης από τους εθνικούς ηγέτες.
Και οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του μπλοκ δεν φαίνεται να συμφωνούν.

Οι διαφωνίες

Στον Παγκόσμιο Διάλογο του Βερολίνου την Τετάρτη, ο Scholz και ο Macron έδωσαν τα χέρια, χαμογέλασαν θερμά και στη συνέχεια πέρασαν την ημέρα προσφέροντας εξαιρετικά διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη στη συνέχεια.
Αποκλίνουν σε βασικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για κοινό δανεισμό της ΕΕ, των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών οχημάτων και των εμπορικών συνομιλιών με χώρες της Νότιας Αμερικής.
Κατά τη διάρκεια ενός Q&A στην εκδήλωση, ο Macron άφησε να εννοηθεί τις δυσκολίες του με τον Scholz όταν ρωτήθηκε αν θα ήταν σε θέση να πείσει το Βερολίνο να εκδώσει κοινό χρέος της ΕΕ, όπως προτείνεται σε επίσημη έκθεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Mario Draghi.
Ο Γάλλος ηγέτης γέλασε και είπε ότι η τελευταία φορά που συνέβη ήταν ως απάντηση στην πανδημία, με κάποια βοήθεια από «έναν συνάδελφο που ονομάζεται Covid-19».
Ο Macron και ο Scholz συζήτησαν την έκθεση Draghi για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η οποία θα είναι στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επισήμως, τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον Draghi.
Όμως, στην πραγματικότητα, διαφωνούν σχετικά με το προτεινόμενο νέο κύμα κοινού δανεισμού της ΕΕ για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς και ανταγωνιστικές την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία έχει ζητήσει συχνά νέο χρέος της ΕΕ και επανάληψη της εμπειρίας του σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Στη Γερμανία αυτό είναι απαγορευμένο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες έχουν διαφωνίες σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική με εντάσεις να ξεσπούν συχνά και να καταλήγουν με την ακύρωση κοινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου το 2022.
Δεν βοηθάει το γεγονός ότι ο Scholz και ο Macron έχουν πολύ διαφορετικά στυλ ηγεσίας και προσωπικά δεν τα πάνε ιδιαίτερα καλά.

Είναι η οικονομία μου, ανόητε

Τους τελευταίους μήνες, η Γαλλία και η Γερμανία κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες δημόσια για να επιδείξουν το κοινό τους όραμα για την οικονομική ατζέντα της ΕΕ, υπογράφοντας κοινά σχέδια για τη βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης και συντάσσοντας τροπολογίες στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αλλά όταν πρόκειται για τα μεγαλύτερα υπαρξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το Βερολίνο και το Παρίσι διαφωνούν συστηματικά.
Η Γαλλία ήταν στο επίκεντρο μιας έρευνας της ΕΕ για επιδοτούμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που οδήγησαν σε προσωρινούς δασμούς στα κινεζικά EV.
Από την έναρξη της έρευνας πέρυσι, η Γερμανία εξέφρασε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αποτύχει.
Το Βερολίνο αναμένεται να ψηφίσει όχι σε μια βασική ψηφοφορία της ΕΕ για την επιβεβαίωση των εισαγωγικών δασμών που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι παρά τη ρητορική των ηγετών ότι έχουν στο επίκεντρο τα καλύτερα συμφέροντα της Ευρώπης, τόσο ο Scholz όσο και ο Macron έχουν τα μάτια τους σταθερά στις εγχώριες ανησυχίες.
«Απλώς δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα», είπε ο Γάλλος γερουσιαστής Ronan Le Gleut, πρόεδρος της ομάδας φιλίας της Γαλλο-γερμανικής Γερουσίας.
«Δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες, η αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας δεν εξάγει στην Κίνα ή πολύ λίγα… ενώ πράγματα όπως η κρίση στη Volkswagen ανησυχούν όλους στη Γερμανία».
Ο Macron ζήτησε περισσότερες διασυνοριακές συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών της ΕΕ σε μια όχι και τόσο έμμεση κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία θέλει να τορπιλίσει την εξαγορά της γερμανικής Commerzbank από τον ιταλικό τραπεζικό γίγαντα UniCredit.

Αδύναμοι ηγέτες

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Le Gleut, η Γαλλία και η Γερμανία περνούν πάντα από μια φάση διαφωνίας προτού τελικά αλλάξουν τον δρόμο τους προς έναν συμβιβασμό.
«Στο τέλος της ημέρας δεν πρόκειται να σπάσουμε την ΕΕ για τις εθνικές διαφορές», είπε.
Ο Le Gleut επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας πέρυσι.
Αλλά ακόμη και αυτή η διαμάχη δεν έχει τελειώσει.
Αφού πέρασαν χρόνια αγωνιζόμενοι για το αν θα συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια σε έναν κατάλογο πράσινων επενδύσεων της ΕΕ, το Παρίσι και το Βερολίνο συνέχισαν να μάχονται για το θέμα σχεδόν σε κάθε κείμενο των Βρυξελλών που ακολούθησε.
Η Γαλλία θέλει να αναγνωρίσει την πυρηνική ενέργεια ως στρατηγική τεχνολογία και να διευκολύνει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα.
Ωστόσο, ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι οι πόροι της ΕΕ δεν πρέπει να δαπανώνται για την πυρηνική ενέργεια.
Γίνεται επίσης όλο και πιο δύσκολο τόσο για το Βερολίνο όσο και για το Παρίσι να κάνουν παραχωρήσεις που θα αναστατώσουν τους ψηφοφόρους στο εσωτερικό, ακόμα κι αν οι χώρες τους επωφεληθούν από έναν συμβιβασμό.
Ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει μια διαλυμένη Εθνοσυνέλευση και μια διογκούμενη ακροδεξιά.
Εν τω μεταξύ, ο Scholz, το κόμμα του οποίου έχει υποστεί μια σειρά εκλογικών ήττων, προσβλέπει σε ομοσπονδιακές εκλογές που είναι προγραμματισμένες μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα εάν η κυβέρνησή του καταρρεύσει.
Οι απογοητεύσεις αυξάνονται επίσης και στις δύο πρωτεύουσες για την αντιληπτή αδυναμία του άλλου να υποχωρήσει στα υπαρξιακά ζητήματα της ΕΕ.
Σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο, ο Nils Schmid, Γερμανός βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών του Scholz είπε ότι πολλές χώρες θα προτιμούσαν «να συναλλάσσονται με την ΕΕ παρά με την Κίνα».
Αλλά εάν η ΕΕ συνεχίσει να τραβάει τα πόδια της στη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της νοτιοαμερικανικής Mercosur εμπορικό μπλοκ, «η Κίνα είναι αυτή που θα επαναπροσδιορίσει τους εμπορικούς κανόνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης