Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική στροφή της Ρωσίας: Τάσσεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων του Αφγανιστάν και του αποχαρακτηρισμού των Ταλιμπάν, ως τρομοκρατών

Πολιτική στροφή της Ρωσίας: Τάσσεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων του Αφγανιστάν και του αποχαρακτηρισμού των Ταλιμπάν, ως τρομοκρατών
Η Μόσχα εμφανίζεται συμφιλιωτική από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergei Lavrov κάλεσε την Παρασκευή 4/10 τη Δύση να άρει τις κυρώσεις σε βάρος του Αφγανιστάν, που κυβερνάται από τους Ταλιμπάν και να αναλάβει την «ευθύνη» της ανοικοδόμησης της χώρας που έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.
«Καλούμε με σθεναρό τρόπο τις χώρες της Δύσης να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους για την μετά τη σύγκρουση ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, να άρουν τις κυρώσεις και να επιστρέψουν στην Καμπούλ τα περιουσιακά της στοιχεία», δήλωσε ο Lavrov κατά την έναρξη συζητήσεων για το Αφγανιστάν.
Οι συζητήσεις αυτές συγκεντρώνουν την Παρασκευή 4/10 στη Μόσχα απεσταλμένους από το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της διπλωματίας του Amir Khan Mutaki, και από γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.
Η Ρωσία είναι «πεπεισμένη ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένας ρεαλιστικός διάλογος με τις αρχές που βρίσκονται στην εξουσία στο Αφγανιστάν», τόνισε ο Lavrov, εκτιμώντας ότι ένας «εποικοδομητικός διάλογος» με το καθεστώς των Ταλιμπάν «συμβαδίζει με τα συμφέροντα ασφαλείας και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής».
Ο Lavrov δεν είπε, ωστόσο, εάν η Ρωσία πρόκειται να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο της με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Οι Ταλιμπάν βρίσκονται στη λίστα της Ρωσίας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις από το 2003, κάτι που δεν εμποδίζει τη Μόσχα να έχει σχέσεις μαζί τους και να δέχεται στο έδαφός της απεσταλμένους του.

Η Μόσχα εμφανίζεται συμφιλιωτική από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) Alexandr Bortnikov από πλευράς του, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου των Αρχηγών των Υπηρεσιών Επιβολής Εθνικής Ασφάλειας και Ειδικών Υπηρεσιών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS ή ΚΑΚ) έκανε λόγο για μια «αμοιβαία επωφελή» συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν.
Οι ρωσικές αρχές ανησυχούν πάνω από όλα για την ασφάλεια των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην κεντρική Ασία που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, και την εμφάνιση εκεί νέων τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Η Ρωσία, που έχει στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, χώρα γειτονική του Αφγανιστάν, θεωρεί «απαράδεκτη» μια πιθανή ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών «τρίτων χωρών» σε αφγανικό έδαφος ή σε γειτονικές χώρες «όποιο κι αν είναι το πρόσχημα», δήλωσε ο Lavrov.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατών, λέει ο επικεφαλής της FSB

Οι εργασίες για την αφαίρεση του κινήματος των Ταλιμπάν (που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων βρίσκονται στο, τελικό στάδιο στη Ρωσία, δήλωσε ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Alexander Bortnikov που πραγματοποιούνται επί του παρόντος στην Αστάνα.
"Η Ρωσία ολοκληρώνει τις εργασίες για την αφαίρεση του κινήματος των Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές.
Μπορούμε να δούμε ότι οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να πολεμήσουν την πιο επικίνδυνη πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους (IS), το ISIS-K, το οποίο εξακολουθεί να λαμβάνει υλικό «Υποστήριξη από τη Δύση που χρησιμοποιεί την ικανότητα της τρομοκρατικής ομάδας για να πραγματοποιήσει ανατρεπτικές επιχειρήσεις με ψευδείς σημαίες στο έδαφός μας», τόνισε ο επικεφαλής της FSB.
Μεταξύ τέτοιων εγκλημάτων ήταν η εαρινή επίθεση στο Δημαρχείο του Crocus, η οποία σχεδιάστηκε με τη βοήθεια του ISIS-K και των δυτικών ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών, είπε ο Bortnikov.
Κάλεσε τους ομολόγους του της ΚΑΚ να συνεργαστούν για την αποκάλυψη τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των τρομοκρατικών πτερύγων.
«Όσον αφορά τη μάχη κατά του ISIS-K και άλλων τζιχαντιστικών ομάδων που εδρεύουν στο Αφγανιστάν, θεωρούμε χρήσιμο να δημιουργήσουμε επικοινωνία με τους Ταλίμπ, αφενός, και να εκθέσουμε πιθανούς υποστηρικτές τρομοκρατών σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία, αφετέρου», κατέληξε ο Bortnikov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης