Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ανησυχεί σοβαρά για επιθέσεις του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν

Η Ρωσία ανησυχεί σοβαρά για επιθέσεις του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι Ισραηλινοί ετοιμάζονταν να χτυπήσουν τις ιρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικής παραγωγής ήδη από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000
Η Ρωσία ανησυχεί σοβαρά για τις αναφορές που υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με σχόλιο του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Sergei Ryabkov, ο οποίος τόνισε ότι ακόμη και η εξέταση ενός τέτοιου σεναρίου είναι απαράδεκτη.
Νωρίτερα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε αντίποινα για το προηγούμενο μαζικό πυραυλικό πλήγμα του.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.
Ωστόσο, οι αμερικανικές και ισραηλινές πηγές του New Yorker δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ισραηλινή πολεμική αεροπορία να επιχειρήσει ακόμη να εξαλείψει ορισμένες εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Σύμφωνα με το άρθρο, λίγοι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι «πιστεύουν ότι το Ισραήλ, ενεργώντας μόνο του, θα μπορούσε να καταστρέψει την πυρηνική υποδομή του Ιράν, ειδικά τον υπόγειο χώρο πυρηνικού εμπλουτισμού στο Φορντόου, νότια της Τεχεράνης».
«Ένα χτύπημα που μόνο εν μέρει θα πετύχαινε θα μπορούσε να ασκήσει τεράστια πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να ολοκληρώσουν τη δουλειά», τονίζει το New Yorker.

Δύο επιλογές για το Ισραήλ

Ο Nikolay Surkov, ανώτερος ερευνητής του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IMEMO RAS), δήλωσε στην Kommersant ότι αν υποθέσει κανείς ότι το χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν είναι αναπόφευκτο - και αυτό ακριβώς περιμένουν από τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu πολλοί από τους υποστηρικτές του, - τότε το Ισραήλ έχει δύο επιλογές.
«Στην πρώτη περίπτωση, αυτό θα είναι ένα προσεκτικά σχεδιασμένο κόλπο των μέσων ενημέρωσης με αναλογικά χτυπήματα.
Για παράδειγμα, χειρουργικές επιθέσεις σε ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως έγινε την άνοιξη.
Με αυτόν τον τρόπο, οι πλευρές θα σώσουν τα προσχήματα και θα αποφύγουν για άλλη μια φορά έναν μεγαλύτερο πόλεμο στον οποίο αντιτίθενται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η πλειοψηφία των αραβικών χωρών», εξήγησε ο ειδικός.
«Ένα τέτοιο σενάριο είναι προτιμότερο, διότι επιτρέπει να αποφευχθούν περιττά ρίσκα και να κρατηθούν ατού για το στρατηγικό μακροπρόθεσμο παιχνίδι, ενώ αυτή τη στιγμή ο στόχος του Benjamin Netanyahu δεν είναι η νίκη επί του μακρινού Ιράν, αλλά η απομάκρυνση των άμεσων απειλών με την ήττα της Χαμάς και της Χεζμπολάχ», πρόσθεσε.
Η άλλη επιλογή είναι το Ισραήλ να επιχειρήσει ένα ξαφνικό χτύπημα σε στρατηγικές υποδομές, πετρελαιοπηγές ή ακόμη και σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις για να επιδείξει τη συντριπτική στρατιωτική του υπεροχή, να αυξήσει κατακόρυφα το κόστος της αντιπαράθεσης για το Ιράν και να το βγάλει από το παιχνίδι, ώστε να μην στέκεται εμπόδιο στην εκκαθάριση της Γάζας και του νότιου Λιβάνου.
«Οι Ισραηλινοί ετοιμάζονταν να χτυπήσουν τις ιρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικής παραγωγής ήδη από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000, όταν έκαναν εξάσκηση για αεροπορικές επιδρομές μεγάλου βεληνεκούς. Μια τέτοια τροπή των γεγονότων είναι τεχνικά εφικτή γεμάτη με πολυάριθμους κινδύνους, δυσκολίες και δαπάνες, τόσο τεχνικές όσο και πολιτικές.
Είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί το αμιγώς στρατιωτικό αποτέλεσμα από μια τέτοια επιδρομή - είναι δύσκολο να δοθεί οποιοδήποτε κρίσιμο πλήγμα στους Ιρανούς χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ», σημείωσε ο εμπειρογνώμονας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης