Διεθνή

Δικτατορία των αγορών στη Γαλλία - Οι μυστικές συμφωνίες Macron με Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, Blackstone και Apollo

Δικτατορία των αγορών στη Γαλλία -  Οι μυστικές συμφωνίες Macron με Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, Blackstone και Apollo
Ο υπουργός Προϋπολογισμού του Barnier κάνει λόγο μέτρα λιτότητας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος - Αναμένεται κοινωνική έκρηξη
Οι αγορές χρέους πλέον έχουν τη δυνατότητα ανοικτά να παραβιάζουν τη νόμιμη έκφραση της λαϊκής βούλησης και να επιβάλλουν οικονομικές πολιτικές που καταδυναστεύουν τους πολίτες.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος Emmanuel Macron, παρότι έχει σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας - καθώς το Κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen έχει βάλει τις περισσότερες ψήφους, αλλά και ο αριστερός Συνασπισμός του Λαϊκού Μετώπου έχει τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες – διαπραγματεύεται με τους ξένους επενδυτές που κατέχουν γαλλικό χρέος προς όψει της αποφυγής μιας κρίσης χρέους παρόμοιας με αυτής της Ελλάδας.
Εάν η κρίση στην Ελλάδα ξεκίνησε από τα δημοσιονομικά δεδομένα, εδώ η πορεία είναι αντίστροφη: Η πολιτική κρίση και το «κατακερματισμένο» κοινοβούλιο που προέκυψε μετά τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές οδηγούν σε μια πολιτική παράλυση η οποία επιδεινώνει το δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.
Προκειμένου να αποτρέψουν την πολιτική αλλαγή στην χώρα την οποία επιθυμούν οι Γάλλοι πολίτες, η τακτική είναι σταθερή και γνώριμη σχεδόν σε εμάς.
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν αρχίσει τα δημοσιεύματα στον διεθνή οικονομικό τύπο με πανομοιότυπο περιεχόμενο: Η Γαλλία χάνει την αξιοπιστίας της στις διεθνείς αγορές (έχει ήδη χάσει μια αξιολόγηση ΑΑΑ) με συνέπεια να αυξηθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα επιδεινώσει το δημοσιονομικό πρόβλημα.
Τον Μάιο, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μείωσε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Γαλλίας και η Moody's προειδοποίησε ότι θα έκανε το ίδιο εάν το πολιτικό αδιέξοδο εμπόδιζε την κυβέρνηση να περάσει μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομική κρίσης.

Ο εκβιασμός αυτός αναμένεται να επιταθεί έως ότου είτε η Γαλλία θα δεχθεί τις επιταγές των διεθνών αγορών – σκληρή λιτότητα κ.λπ. - και τη «δοτή» εξουσία Macron είτε θα φτάσουν τα γαλλικά ομόλογα να είναι «μη επενδύσιμα», ήτοι δεν θα τα προτιμούν οι ξένοι επενδυτές και οι αποδόσεις του θα εκτοξευθούν καθιστώντας μη βιώσιμο το χρέος.
Να θυμηθούμε το παράδειγμα της Teresa May, της Βρετανής πρωθυρποργού, η οποία παραιτήθηκε σε χρόνο ρεκόρ επειδή δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει πώς θα χρηματοδοτήσει τις φοροαπαλλαγές 20 δισ. τις οποίες είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό.

To deal του Macron

Ο σε αποδρομή Γάλλος πρόεδρος στους κορυφαίους χρηματοδότες των ΗΠΑ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, «απολογήθηκε» στους μεγαλύτερους «παίκτες στην αγορά χρέους για τη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, επισημαίνοντας την πιθανότητα αυξήσεων φόρων στις εταιρείες με τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ, δήλωσαν πηγές αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ανησυχίες για το έλλειμμα της Γαλλίας.
Ο Macron, πρώην τραπεζίτης, συναντήθηκε με περισσότερα από δώδεκα στελέχη της Wall Street στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη του περασμένου μήνα, με στόχο να τους καθησυχάσει για την επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών της Γαλλίας.
Σε μια συνάντηση άνω της μίας ώρας με 13 μεγαλοεπενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Goldman Sachs, John Waldron και του διευθύνοντος συμβούλου της Blackstone, Stephen Schwarzman, ο Macron έδωσε μια ειλικρινή άποψη για τη γαλλική και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Mary Erdoes, διευθύνουσα σύμβουλος της JPMorgan asset and wealth management, ο Jim Zelter, πρόεδρος της Apollo Global Management και ο συμπροεδρεύων της Morgan Stanley, Dan Simkowitz.
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για αύξηση των φόρων για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της χώρας, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η συνάντηση ήταν ιδιωτική.
Ο πρόεδρος ήταν επίσης ειλικρινής σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις της Γαλλίας, είπε η πηγή.
Ανέδειξε επίσης τη Γαλλία ως πιθανό επενδυτικό προορισμό και συζήτησε πώς να επεκτείνει τις εγχώριες επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες.
Ο Μακρόν γνώριζε καλά τους συμμετέχοντες στη συνάντηση μετά από επτά χρόνια διεξαγωγής του επενδυτικού forum «Επιλέξτε τη Γαλλία».
Αυτές οι συγκεντρώσεις προσπάθησαν να μετατοπίσουν τις αντιλήψεις των επενδυτών για τη Γαλλία ως ένα δυναμικό, υπέρ των επιχειρήσεων έθνος αντί για μια σκληροπυρηνική χώρα με υψηλή φορολογία.
Εκεί στην ουσία «απολογήθηκε» για τα.. ψιχουλα της φορολογικής επιβάρυνσης στις εταιρείες κολοσσούς και στα υψηλά ιδιωτικά εισοδήματα, αλλά και δεσμευθεί για ένα τεράστιο πρόβλημα λιτότητας στα 60 δισ. – το ζήτημα είναι ότι ακόμη και εάν καταφέρει να πείσει τους τραπεζίτες για τις θέσεις του αυτό θα είναι ένα πολιτικά εφικτό σχέδιο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-05_165854.png
GY8kKFZXAAATI_b.png
Ο Emmanuel Macron τους τραπεζίτες στις 24 Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας του άρχιζε να καταρτίζει έναν προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που κινδυνεύει να ξεπεράσει το 6% φέτος, τροφοδοτώντας εικασίες για αυξήσεις φόρων.
Η συνάντηση ακολούθησε μια μικρότερη, αλλά παρόμοια συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι.
Η οικονομική επιβράδυνση της Ευρώπης έχει υποκινήσει την ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών μέσω στοχευμένων και προσωρινών αυξήσεων φόρων, δήλωσε ο Macron, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.
Οι αυξήσεις θα σηματοδοτήσουν μια στροφή για τη Γαλλία, η οποία μείωσε τους φόρους για τις μεγάλες επιχειρήσεις υπό τον Macron ενώ η οικονομική του πολιτική οδήγησε στην αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων.
Ζήτησε από τους επενδυτές στη συνάντηση να μην αντιδρούν υπερβολικά σε οποιεσδήποτε αυξήσεις φόρων και δήλωσε ότι στόχος του ήταν πρωτίστως η περικοπή των δαπανών – ήτοι σκληρή λιτότητα.
Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν περίπου το 50% του συνολικού δημόσιου χρέους της Γαλλίας, πολύ υψηλότερο από άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Οι σύμβουλοι του Macron δήλωσαν ότι ο πρόεδρος έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση της αξιοπιστίας του χρέους της Γαλλίας στους επενδυτές από τις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού, οι οποίες οδήγησαν σε πολιτική αβεβαιότητα.
Σε μια σαφή ένδειξη της διάθεσης των επενδυτών, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, το οποίο είναι συνήθως χαμηλότερο από αυτό της Ισπανίας, επειδή η χώρα θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη όσον αφορά το αξιόχρεό της, έχει ξεπεράσει τα ισπανικό.
Η συγκέντρωση στη Wall Street έγινε μια εβδομάδα πριν ο πρωθυπουργός Michel Barnier ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% το 2025 μειώνοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας προσωρινά ορισμένους φόρους σε μεγάλες εταιρείες και πλούσιους ιδιώτες.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού του πρωθυπουργού Barnier κάνει λόγο μέτρα λιτότητας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος.

Ο εταιρικός φόρος
.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη (2/9) σχέδια για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γαλλία.
Μόλις 20 δισ. ευρώ θα προκύψουν από την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, με αυξήσεις φόρων για πλούσιους ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες, καθώς και με αύξηση της πράσινης φορολογίας
«Η έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι κάτι που γίνεται κατανοητό από τις μεγάλες εταιρείες της Γαλλίας, αν πρόκειται για ένα έτος, δεδομένου του επιπέδου των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν», δήλωσε ο Macron σε συζήτηση με τη Stephanie Flanders του Bloomberg στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Διαλόγου του Βερολίνου. «Αλλά θα πρέπει να είναι περιορισμένη, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πραγματικότητα της οικονομίας μας, την πραγματικότητα της ανταγωνιστικότητας και της θέσης μας», τόνισε.
O πρωθυπουργός της Γαλλίας σχεδιάζει να τριπλασιάσει την έκτακτη φορολόγηση στα υψηλά εισοδήματα για να συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ και να επιβάλει επιπλέον φόρο σε εταιρείες αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, θα επιβάλει φόρο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτρική ενέργεια και επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα επιβάλλονται σε εταιρείες ενέργειας και σε εξαγορές μετοχών.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, ενώ η κυβέρνηση θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της για κάποιες διατάξεις μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2025.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα παρουσιαστεί την εβδομάδα της 9ης Οκτωβρίου και ότι το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιγξης θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών.
Η νεοδιορισθείσα κυβέρνηση του Barnier την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα κινδυνεύει να επεκταθεί πέρα από το 6% του ΑΕΠ, σημειώνει το Bloomberg.
Αυτή η πρόβλεψη αυξάνεται κατά διαστήματα από το 4,4% που σχεδίαζε αρχικά η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς τα φορολογικά έσοδα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και οι τοπικές αρχές έχουν αυξήσει τις δαπάνες.
Ο γαλλικός φόρος πλούτου θα επηρεάσει λιγότερο από το 1% των νοικοκυριών, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Προϋπολογισμού Laurent Saint-Martin.

Αυστηρή προειδοποίηση Le Pen: Θα ρίξουμε την κυβέρνηση αν αποφασιστεί φοροεπιδρομή στην εργατική τάξη

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Barnier εκφώνησε την Τετάρτη μια γενική πολιτική ομιλία, περιγράφοντας τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση ενός εθνικού χρέους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, τον έλεγχο της μετανάστευσης, την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων.
Η υπόδειξή του ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αυξήσεις φόρων ώθησε το σκληροπυρηνικό κόμμα RN να εκδώσει προειδοποίηση προς την κυβέρνηση.
Μετά την ομιλία αργά την 1η Οκτωβρίου, το RN είπε ότι ήταν έτοιμο να αναλάβει δράση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, εάν χρειαστεί.
Η Marine Le Pen, πρόεδρος του RN στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, έχει θέσει τρεις βασικές κόκκινες γραμμές που, εάν ξεπεραστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της κυβέρνησης – κάνοντάς την έτσι ουσιαστικά τον κυρίαρχο της χώρας.
Η Le Pen επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε αύξηση της «φορολογικής επιβάρυνσης, ιδιαίτερα για τις εργατικές τάξεις».
Ζήτησε επίσης αποφασιστική δράση για τον περιορισμό της μετανάστευσης και την καθιέρωση ενός αναλογικού συστήματος ψηφοφορίας.
«Επιτρέψτε μου να πω επίσημα σε κάθε υπουργό και σε κάθε κάτοχο δημόσιας εξουσίας από αυτήν την κυβέρνηση:
Περιμένουμε να γίνουν σεβαστοί τα 11 εκατομμύρια πατριώτες που ψήφισαν για τον συνασπισμό της Εθνικής μας Ένωσης» τόνισε η Γαλλίδα δεξιά πολιτικός.
Ασφυκτικές και οι εσωκομματικές πιέσεις
Ενισχύοντας την πίεση στον Barnier, 27 βουλευτές από το κόμμα του Macron δημοσίευσαν το Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου) άρθρο στην εφημερίδα La Tribune που αντιτίθεται στις αυξήσεις φόρων, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή κινδυνεύει να έρθει σε ρήξη με το φιλοεπιχειρηματικό mantra του προέδρου που δεν αυξάνει τις εισφορές στις εταιρείες και τα πλούσια νοικοκυριά.
Κυβέρνηση επίσης πιέσεις από ορισμένους βουλευτές εντός του κόμματος του Macron, με τον επικεφαλής της ομάδας Gabriel Attal, πρώην πρωθυπουργό, να έχει αποκαλέσει προηγουμένως τις αυξήσεις φόρων «κόκκινη γραμμή».
Η κυβέρνηση θα μπορούσε δυνητικά να εισαγάγει ένα διορθωτικό νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, ώστε να υιοθετήσει τα μέτρα ήδη από φέτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.
Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να συμπεριλάβει την έκτακτη εισφορά 8,5% επί των εταιρικών παροχών, η οποία θα έφερνε τον συνολικό φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών κερδών στο 33,5% – το επίπεδο που ίσχυε πριν από τις φορολογικές περικοπές του Macron.
Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα
Ένας φόρος επί της επαναγοράς μετοχών θα εφαρμοζόταν επίσης στις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ.
Το γραφείο του πρωθυπουργού σχεδιάζει να αφαιρέσει το 8% από το ονομαστικό ποσό της μείωσης κεφαλαίου, αποφέροντας έσοδα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ανέφερε η Le Monde.
Ο Barnier εξετάζει επίσης υψηλότερους συντελεστές σε μια εισφορά γνωστή ως οικολογικό bonus-malus ή περιβαλλοντικό φόρο για τα αυτοκίνητα, έναν για τα βαρέα οχήματα και για την ενοικίαση επιπλωμένων κατοικιών.
Η κυβέρνηση Barnier είναι μια κυβέρνηση υποπροθεσμία καθώς ούτε οικονομική πολιτική μπορεί να ασκήσει καθώς αυτά που υπόσχεται στις αγορές δεν βρίσκονται στο χώρο του πολιτικά εφικτού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης