Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Δίκτυο πληρωμένων δολοφόνων του Ιράν εντοπίστηκε στην Αθήνα - Ποιοι ήταν οι στόχοι και ο ρόλος της Mossad

Reuters: Δίκτυο πληρωμένων δολοφόνων του Ιράν εντοπίστηκε στην Αθήνα - Ποιοι ήταν οι στόχοι και ο ρόλος της Mossad
Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν
Καθώς η σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ λαμβάνει τη μορφή ενός περιφερειακού πολέμου, η Τεχεράνη εντάσσει στον πόλεμό της με τη Δύση το λεγόμενο «υβριδικό πόλεμο» με το σχεδιασμό ενέργειες εναντίον στόχων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
Σε αυτό αναφέρεται ότι στόχος των πληρωμένων τρομοκρατών έγινε και εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.
Στην αναφορά του επικαλείται δικαστικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση του και σε δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters σε εξέταση δικαστικών εγγράφων και δημόσιων δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher (φαγηρό σύμφωνα με τα εβραικά θρησκευτικά έθιμα) στο κέντρο της Αθήνας.
Προερχόμενος από το Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Sayed Fakhar Abbas στρατολόγησε έναν παλιό του γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι αρχές ασφάλειας σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία είδε το Reuters.
Ο Abbas ανέφερε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.
Σε ανταλλαγή μηνυμάτων στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν αν θα προχωρούσαν σε εμπρησμό ή έκρηξη στην επίθεση.
Ο Abbas τόνισε την ανάγκη να προσκομιστούν αποδείξεις για τις απώλειες μετά το χτύπημα.
«Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες» που εμπλέκονται, είπε, χωρίς να κατονομάσει ονόματα.
«Κάντε τη δουλειά με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για παράπονα από αυτές» έγραφε.
Τα έγγραφα που δεν είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της ελληνικής προδικαστικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, καταθέσεων της αστυνομίας και μηνυμάτων στο WhatsApp.
Υποτίθεται ότι δείχνουν πώς ο Abbas προετοίμαζε τον σύνδεσμό του, έναν λεπτοκαμωμένο Πακιστανό συμπατριώτη του ονόματι Syed Irtaza Haider.
Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Haider και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, κάνοντας λόγο για «εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που καθοδηγούνταν από το εξωτερικό και σκόπευε να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, αν και τις αρνούνται.
Ο Haider, που αφέθηκε ελεύθερος φέτος την άνοιξη με περιοριστικούς όρους, λέει ότι είναι αθώος.
Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος δήλωσε στο Reuters ότι έστειλε στον Abbas εικόνες του κτιρίου, αλλά σκόπιμα καθυστέρησε να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.
«Όλα ήταν συζητήσεις, δεν υπήρξε πράξη», είπε.
Ο δικηγόρος του, ανέφερε είπε ότι ο Haider «ποτέ δεν συμμετείχε ουσιαστικά» σε παράνομη δραστηριότητα.
Ο φερόμενος ως αρχηγός Abbas αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες που σχετίζονται με τη συμμέτοχη σε τρομοκρατικό δίκτυο.
Πίσω στην πατρίδα του στο Πακιστάν, καταζητείται ως ύποπτος για φόνο, δήλωσε Πακιστανός αστυνομικός.
Η Mossad, η οποία βοήθησε την ελληνική έρευνα, δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως μέρος ενός πολυεθνικού δικτύου που λειτουργούσε από το Ιράν. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση ή άλλες δραστηριότητες της Mossad.
Το Ιράν αρνείται τον ισχυρισμό της Mossad.
Ωστόσο, οι επιχειρησιακές τεχνικές ταιριάζουν με μοτίβα που παρατηρούνται σε κάποιες άλλες υποτιθέμενες ιρανικές επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου.
Αυτό περιλαμβάνει τον τύπο του στόχου - Ισραηλινούς ή Εβραίους πολίτες - και τη χρήση μισθωμένων μη Ιρανών δολοφόνων.
Τουλάχιστον δύο άλλες υποθέσεις που καταγράφονται από το Reuters φέρεται να αφορούσαν Πακιστανούς υπηκόους.
«Από το 2020, το Ιράν έχει εντείνει δραματικά τις θανατηφόρες ενέργειες εναντίον πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ, Ιρανών αντιφρονούντων και εβραϊκών και ισραηλινών συμφερόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Brett Holmgren του Αμερικανού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, μιας υπηρεσίας συντονισμού των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Οι μισθωμένοι δολοφόνοι

Τουλάχιστον έξι από τις δολοφονικές επιχειρήσεις που καταγράφονται από το Reuters στην Ευρώπη από το 2020 αφορούν ισραηλινούς ή εβραϊκούς στόχους.
Σχεδόν όλοι αυτοί πιθανώς αφορούν μισθωμένους δολοφόνους.
Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο Abbas επικοινώνησε με τον Haider από το Ιράν.
Ο Haider ζούσε στην Ελλάδα ως παράτυπος μετανάστης, σύμφωνα με τα νομικά ντοκουμέντα που είδε το Reuters.
Ο Haider είπε στο Reuters ότι οι δυο τους γνωρίζονταν από την πατρίδα τους.
Και οι δύο κατάγονταν από την ίδια πόλη Alipur στην επαρχία Punjab, στο ανατολικό Πακιστάν.
Και οι δύο είναι σιίτες μουσουλμάνοι, έχουν κοινή πίστη στη θεοκρατία  του Ιράν, είπε στις ελληνικές αρχές.
Ο Haider σπούδασε μηχανικός στο Πακιστάν και έφτασε στην Ελλάδα το 2019, είπε στο Reuters.
Εγκαταστάθηκε στο νησί της Ζακύνθου, δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Έμενε σε μια πολυκατοικία με άλλους Πακιστανούς υπηκόους και βρήκε δουλειά σε έναν ελαιώνα και άλλες εποχιακές δουλειές.
Ο Abbas ήρθε επίσης από το Πακιστάν.
Οι αρχές εκεί τον υποπτεύονται για εγκέφαλο μιας απαγωγής και δολοφονίας τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας που εργάζεται στην επαρχία Παντζάμπ.
Η ελληνική αστυνομία εντόπισε έναν λογαριασμό στο Instagram στα έγγραφα με το όνομα Shani Shah Sherazi που λένε ότι ανήκει στον Abbas.
Η τελευταία ανάρτηση στον λογαριασμό ήταν στα μέσα Οκτωβρίου 2021.
Η ανταμοιβή ανά κεφαλή είναι πέντε εκατομμύρια ρουπίες.
Μήνυμα από τον Sayed Fakhar Abbas προς την Itarza Haider
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-05_210021.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-05_210055.png
Ο Haider, παντρεμένος πατέρας δύο παιδιών, πέρασε οδικώς στο Ιράν τον Φεβρουάριο του 2022 και δεν επέστρεψε, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν.
Ήταν μετά την άφιξή του στο Ιράν που ο Abbas στρατολόγησε τον Haider.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2022, οι δυο τους ήταν σε επαφή μέσω WhatsApp, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Haider στον ανακριτή και τα μηνύματα που αναφέρονται λεπτομερώς στα νομικά έγγραφα.

Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων στο WhatsApp τον Νοέμβριο του 2022, οι δύο άνδρες συζήτησαν στόχους και μεθόδους δολοφονικών επιθέσεων.
Ο Abbas είπε στον Haider να τονίσει σε όσους επιθυμούσαν να στρατολογηθούν τι ήταν διατεθειμένος να πληρώσει η ομάδα: «Η κατά κεφαλήν αμοιβή είναι πέντε εκατομμύρια ρουπίες» – περίπου 16.000 ευρώ εκείνη την εποχή.
Οι άνδρες συζητούσαν συχνά για τα χρήματα.
Ο Abbas παραπονέθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι δεν μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο του και έπρεπε να δανειστεί μετρητά.
«Όταν τελειώσει η δουλειά, για το υπόλοιπο της ζωής μας, δεν θα θέλουμε ξανά χρήματα», έγραψε ο Abbas στον Haider εκείνο τον μήνα.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-05_205904.png
Καθώς το 2022 πλησίαζε στο τέλος του, ο Abbas πίεσε τον Haider να φωτογραφίσει διώροφο κτίριο, σε έναν παράδρομο σε ένα πολυσύχναστο σημείο της πρωτεύουσας, στεγάζει το εβραϊκό κέντρο, το οποίο διαθέτει χώρο προσευχής και εστιατόριο Kosher.
Ο Haider ζήτησε τη βοήθεια του τρίτου υπόπτου για να παράσχει φωτογραφίες και βίντεο του κτιρίου τον Δεκέμβριο του 2022, κατέθεσε ο άνδρας στον δικαστή.
Ο τρίτος ύποπτος είπε επίσης στις αρχές ότι δεν γνώριζε ότι το κτίριο ήταν εβραϊκό. Ο τρίτος άνδρας είπε ότι μόλις αργότερα ο Haider μετέδωσε την πρόταση του Abbas να πληρώσει για τις δολοφονίες, οπότε εκείνος αρνήθηκε αμέσως.
Ο πόλεμο δια αντιπροσώπων του Ιράν με το Ισραήλ στη Δύση

H ψεύτικη δολοφονία

Στις αρχές Ιανουαρίου 2023, ο Haider ταξίδεψε στην Αθήνα και κατέγραψε βίντεο από το εστιατόριο Chabad  και τη γύρω περιοχή.
Αποστέλλοντας το βίντεο στον Abbas, ο Haider περιέγραψε την περιοχή γεμάτη καταστήματα και τουρίστες.
Ο Abbas απάντησε λέγοντας «καλή δουλειά».
Οι μέθοδοι τους ήταν ερασιτεχνικές κατά καιρούς.
Ο Haider οργάνωσε μια ψεύτικη δολοφονία σε μια προφανή προσπάθεια να ξεγελάσει τον Abbas και τα αφεντικά του.
Ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, ο Haider έπεισε έναν άνδρα με καταγωγή από το Νεπάλ να παίξει το ρόλο του θύματος σε μια εικονική εκτέλεση, ζητώντας να του πληρώσει 2.500 ευρώ, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Νεπαλέζου που περιέχεται στα έγγραφα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-05_205737.png
Ο Haider τον έντυσε με ρούχα βαμμένα με αίμα από μια σφαγμένη κατσίκα και μετά του είπε να ξαπλώσει στο πάτωμα και να παίξει νεκρό για να μπορέσει ο Haider να τον βιντεοσκοπήσει.
Ο Haider είπε στον ανακριτή ότι έκανε το τέχνασμα επειδή ο Abbas τον πίεζε να σκοτώσει ανθρώπους.
Μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023, ο Abbas και ο Haider είχαν επικεντρωθεί στο εστιατόριο Chabad of Athens, ισχυρίζονται οι ερευνητές στα έγγραφα
O Abbas πρότεινε eμπρησμό, σύμφωνα με τα μηνύματα.
«Ό,τι μπορείτε, κάντε το γρήγορα, δεν θα μου δοθεί πολύς χρόνος», έγραψε ο Abbas στις 9 Ιανουαρίου.
«Θα γίνει, το υπόσχομαι», απάντησε ο Haider.
Εντός εβδομάδων, οι αρχές μπήκαν μέσα
. Με βάση μια ανώνυμη πληροφορία, η ελληνική αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμα του Haider και τον συνέλαβε επειδή κατείχε πλαστά έγγραφα ταυτότητας.
Οι εισαγγελείς κατέθεσαν κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία τον επόμενο μήνα. Σε κατάθεση μετά τη σύλληψή του, ο Haider περιέγραψε την ομάδα που τον στρατολόγησε ο Abbas ως μια μεγάλη αλλά ανώνυμη οργάνωση με έδρα το Ιράν.
Καθώς περιμένει τη δίκη, ο Haider λέει ότι εργάζεται δυο δουλειές στη Ζάκυνθο – σε κουζίνα εστιατορίου και φύλακας ασφαλείας.
Έχει πρόβλημα με τον ύπνο.
Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και να αθωωθεί δεν αποτελεί επιλογή η επιστροφή στην χώρα του καθώς τον περιμένουν αντίποινα από την ομάδα.
«Φοβάμαι γιατί δεν ξέρω τι θα συμβεί εδώ», είπε, «και δεν μπορώ να επιστρέψω στο Πακιστάν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης