Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λεκτικά πυρά Γαλλίας - Ισραήλ: Οργή Macron για την «υπερβολική και ακραία» ρητορική Netanyahu

Λεκτικά πυρά Γαλλίας - Ισραήλ: Οργή Macron για την «υπερβολική και ακραία» ρητορική Netanyahu
H Γαλλία παραμένει πάντα «φίλη» του Ισραήλ, διαβεβαίωσε το Elyse εκφράζοντας λύπη για τις «υπερβολικές» εκφράσεις του πρωθυπουργού Netanyahu
Η Γαλλία παραμένει διαχρονικά «φίλη» του Ισραήλ, υπενθύμισε το Elyse αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu αντέδρασε με εμφανή οργή στην πρόταση να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ την οποία διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους Macron κάλεσε να «σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων για τη διεξαγωγή μαχών στη Γάζα».
«Οι αποστολές όπλων που χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση στη Γάζα θα πρέπει να σταματήσουν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, υπενθυμίζεται πως δήλωσε το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
Η Γαλλία δεν αποτελεί σημαντικό προμηθευτή όπλων για το Ισραήλ, αποστέλλοντας στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μόλις 30 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Άμυνας για τις εξαγωγές όπλων.

«Νομίζω ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση (και) να σταματήσουν τα όπλα που χρησιμοποιούνται για τη μάχη στη Γάζα.

Η Γαλλία δεν στέλνει κανένα
», δήλωσε ο Macron στο ραδιόφωνο France Inter.
«Η προτεραιότητά μας τώρα είναι να αποφύγουμε την κλιμάκωση.
Ο λιβανέζικος λαός δεν πρέπει με τη σειρά του να θυσιαστεί, ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει μια άλλη Γάζα», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Macron έρχονται την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Jean-Noel Barrot πραγματοποιεί τετραήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή, το οποίο ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στο Ισραήλ, καθώς το Παρίσι επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο στην αναζωογόνηση των διπλωματικών προσπαθειών.
«Θα διοργανώσουμε τις επόμενες εβδομάδες μια διάσκεψη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και την υποστήριξη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων για την ενίσχυση της ασφάλειας, ιδίως στο νότιο Λίβανο», δήλωσε ο Macron μετά από συνάντηση γαλλόφωνων χωρών στο Παρίσι, με την έκρηξη Νετανιάχου, να θεωρούνταν βέβαιη.

«Ντροπή», αντέτεινε ο πρωθυπουργός Netanyahu.


«Σήμερα, το Ισραήλ αμύνεται σε επτά μέτωπα ενάντια στους εχθρούς του πολιτισμού», λέει, δείχνοντας τη Γάζα, τον Λίβανο, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.
«Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας με επικεφαλής το Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες θα πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ», επιμένει ο Netanyahu.
«Ωστόσο ο πρόεδρος Macron και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα embargo όπλων κατά του Ισραήλ», συνεχίζει.

«Ντροπή τους».

Ο Netanyahu διερωτήθηκε ρητορικά εάν το Ιράν επιβάλλει εμπάργκο όπλων στους πληρεξούσιους του.
«Φυσικά και όχι», απαντά.
«Αυτός ο άξονας του τρόμου είναι ενωμένος».
«Όμως οι χώρες που υποτίθεται ότι αντιτίθενται σε αυτόν τον τρομοκρατικό άξονα ζητούν εμβαργο όπλων στο Ισραήλ», συνεχίζει ο Netanyahu.
«Τι ντροπή!»
Ο Netanyahu υπόσχεται ότι το Ισραήλ θα κερδίσει «με ή χωρίς την υποστήριξή του».
«Αλλά η ντροπή τους θα συνεχιστεί πολύ μετά τη νίκη του πολέμου».
Όπως κάνει συχνά, ο Netanyahu υποστηρίζει ότι το Ισραήλ υπερασπίζεται τον πολιτισμό ενάντια σε αυτούς που επιδιώκουν να επιβάλουν μια σκοτεινή εποχή φανατισμού σε όλους μας.
«Να είστε βέβαιοι, το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι να κερδηθεί η μάχη — για χάρη μας και για χάρη της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο».
Η γαλλική προεδρία ανταπάντησε χαρακτηρίζοντας «υπερβολικό» τον τρόπο που αντέδρασε ο κ. Netanyahu, που δεν έχει «καμιά σχέση με τη φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και στο Ισραήλ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης