Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Ούτε οι Αμερικανοί πιστεύουν… το Ισραήλ – Ανησυχία για τα αντίποινα στο Ιράν

Αποκάλυψη: Ούτε οι Αμερικανοί πιστεύουν… το Ισραήλ – Ανησυχία για τα αντίποινα στο Ιράν
H Ουάσιγκτον αναμένει «σαφήνεια και διαφάνεια» από την ισραηλινή πλευρά σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για τα αντίποινα στο Ιράν
Ούτε οι Αμερικανοί, ο πιο στενός τους σύμμαχος παγκοσμίως, εμπιστεύεται την ηγεσία του Ισραήλ όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Axios που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.
Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χάνει την εμπιστοσύνη της στην ισραηλινή ηγεσία εν μέσω της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης του Ισραήλ με το Ιράν και την Hezbollah.
«Η εμπιστοσύνη μας στους Ισραηλινούς είναι τώρα σε πολύ χαμηλό επίπεδο και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για αυτό» επισημαίνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο μια από τις πηγές του.
Ενδεικτικά επισημαίνεται πως το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολλές φορές στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις χωρίς συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν πηγές, το Ισραήλ δεν ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόφαση εξάλειψης του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Ismail Haniyeh, και του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Επίσης, το δημοσίευμα τονίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το Ισραήλ ειδοποίησε την αμερικανική πλευρά μόνο όταν αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ήδη καθ' οδόν για να εξαπολύσουν αεροπορική επιδρομή.

Ανησυχούν για την απάντηση στο Ιράν

Σύμφωνα με το Axios, σε αυτό το πλαίσιο, ο βοηθός του Προέδρου των ΗΠΑ για την Εθνική Ασφάλεια Jake Sullivan, σε συνομιλία με τον υπουργό Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ισραήλ, Ron Dermer, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αναμένει «σαφήνεια και διαφάνεια» από την ισραηλινή πλευρά σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για τα αντίποινα στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Sullivan κατέστησε σαφές στον Dermer ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ισραήλ στην απόκρουση πιθανών μελλοντικών επιθέσεων από το Ιράν εάν δεν γνώριζε τα σχέδια του.

Συγκρατημένη αντίδραση

Πηγές του Axios διευκρινίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στο να προβεί το Ισραήλ σε αντίποινα κατά του Ιράν, αλλά επιμένει σε μια συγκρατημένη αντίδραση.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Galant, με τη σειρά του, είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα της ισραηλινής απάντησης στην ιρανική επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης