Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Roubini προειδοποιεί: Πόλεμος πατήρ πάντων – Έκρηξη ακρίβειας και sell off στις αγορές λόγω Μέσης Ανατολής

O Roubini προειδοποιεί: Πόλεμος πατήρ πάντων – Έκρηξη ακρίβειας και sell off στις αγορές λόγω Μέσης Ανατολής
Τυχόν επιδείνωση της έντασης στη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στην αξία του μαύρου χρυσού
Καταλύτη για πρωτόγνωρη εκτόξευση στο πετρέλαιο μπορεί να αποτελέσει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο Nouriel Roubini, γνωστό και ως δρ Καταστροφή για τις ζοφέρες του προβλέψεις.
Τυχόν επιδείνωση της έντασης στη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στην αξία του μαύρου χρυσού, γεγονός το οποίο θα πιέσει ανοδικά τις τιμές όλων των προϊόντων, είπε στο Bloomberg.
Υπενθυμίζεται πως το πετρέλαιο Brent διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.
Έκτοτε έχει υποχωρήσει στα 75 δολάρια το βαρέλι εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά.

Περί Trump

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο φαινόμενο Trump, για τον οποίο είπε πως, αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα υπάρξει στασιμοπληθωριστικού σοκ.
«Το μείγμα εμπορικής, νομισματικής, δημοσιονομικής, μεταναστευτικής και εξωτερικής πολιτικής του Trump ενέχει υψηλότερους κινδύνους στασιμοπληθωριστικών αποτελεσμάτων από ό,τι εάν εκλεγεί η Kamala Harris», δήλωσε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Γκρίνουιτς στο Κονέκτικατ την Τετάρτη.
Κατά την άποψή του, τα σχέδια πολιτικής του (η επιβολή υψηλότερων δασμών, η υποτίμηση του δολαρίου και η υιοθέτηση σκληρής στάσης έναντι των παράνομων μεταναστών) θα επιβραδύνουν την οικονομία και ταυτόχρονα θα τονώσουν τον πληθωρισμό.
Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, οι σκληρές αντιμεταναστευτικές τακτικές του Trump, π.χ. μαζικές απελάσεις, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, δεδομένης της οικονομικής ώθησης που παρέχουν οι μετανάστες, είπε ο Roubini.
Για την αντιστάθμιση αυτών των κινδύνων, συνιστά στους επενδυτές να κατέχουν χρυσό, ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας και τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό ή TIP.

Τεχνολογία

Ανέκαθεν ο Roubini υπήρξε σκεπτικιστής έναντι της αγοράς μετοχών, ωστόσο είναι πιο θετικός όταν πρόκειται για τις μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.
«Η Big Tech είναι μια ιστορία που, κατά την άποψή μου, ισχύει, με την έννοια ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξει ριζικά τον κόσμο ξεκινώντας από τις ΗΠΑ» είπε. «Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εν μια νυκτί».
Ο οικονομολόγος προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της παραγωγικότητας των ΗΠΑ πάνω από το 3% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά μεγάλο μέρος αυτής της αισιοδοξίας έχει ήδη τιμολογηθεί, πρόσθεσε.
«Η επένδυση σε πράγματα που σχετίζονται με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια καλή επένδυση μακροπρόθεσμα, αλλά θα υπάρξει σημαντική αστάθεια λόγω πιθανής αύξησης του πληθωρισμού», είπε.
Πάντως, «η τεχνολογία είναι ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Roubini «βλέπει» τρεις λόγους για τους οποίους οι έμποροι έχουν, μέχρι στιγμής, αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους μιας δεύτερης προεδρίας Trump: τη σφιχτή κούρσα με τη Harris, την προοπτική ότι μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση θα μετριάσει τις προτάσεις του με μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση και την πιθανότητα ενός sell off που θα τον εμπόδιζε να θεσπίσει ορισμένες πολιτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης