Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από το κακό στο χειρότερο η γερμανική οικονομία, ανούσια μέτρα από την κυβέρνηση Scholz

Από το κακό στο χειρότερο η γερμανική οικονομία, ανούσια μέτρα από την κυβέρνηση Scholz
Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει πλέον ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το 2024
Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η γερμανική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας πρόκειται να συρρικνωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά και επέρριψε την ευθύνη για την εντεινόμενη αδυναμία της οικονομίας στις «αποτυχίες των τελευταίων δεκαετιών».
Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει πλέον ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το 2024, ενώ προηγουμένως είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,3%.
«Η ανάκαμψη επομένως καθυστερεί για άλλη μια φορά, αλλά τώρα κυρίως όχι λόγω κυκλικών παραγόντων που έχουν γίνει χειρότεροι ή αναπτύσσονται πιο αργά, αλλά επειδή διαρθρωτικοί παράγοντες την καθιστούν πολύ πιο δύσκολη», τόνισε.

Είναι...η οικονομία ηλίθιε

Ενώ οι Γερμανοί ψηφοφόροι έχουν επικεντρωθεί στη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία στις πρόσφατες εκλογές, οι αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες της χώρας είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικό ζήτημα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα, σημειώνει το Politico.
Ο Habeck απέδωσε την οικονομική αδυναμία της Γερμανίας όχι στις πολιτικές του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά μάλλον σε μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν «ενσωματωθεί» στην οικονομία εδώ και δεκαετίες - δηλαδή στην έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές και στην έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Η οικονομία της Γερμανίας παλεύει εδώ και χρόνια, αλλά η είδηση του Σεπτεμβρίου ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εγχώρια εργοστάσια για πρώτη φορά στην ιστορία της οδήγησε πολλούς Γερμανούς στην έκταση των προβλημάτων της χώρας.
Την εξέλιξη αυτή ακολούθησε η απόφαση της κατασκευάστριας εταιρείας τσιπ Intel να αναστείλει τα σχέδιά της για την κατασκευή εργοστασίου αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία.

Ανούσια μέτρα

Αλλά η αντίδραση του Βερολίνου περιορίστηκε από τις διαμάχες του συνασπισμού και από ένα συνταγματικό φρένο χρέους που περιορίζει το ομοσπονδιακό έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ εκτός από περιόδους έκτακτης ανάγκης, περιορίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησης για μια ουσιαστική οικονομική τόνωση.
Τα μέλη των αριστερών κομμάτων του συνασπισμού - το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι του Habeck - τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των αυστηρών κανόνων για τις δαπάνες, ενώ οι δημοσιονομικά συντηρητικοί Ελεύθεροι Δημοκράτες επιθυμούν τον σεβασμό των κανόνων αυτών.
Στα σχόλιά του την Τετάρτη, ο Habeck φάνηκε να αναγνωρίζει ότι οι εσωτερικές διαμάχες εντός της κυβέρνησής του και εντός της ΕΕ δεν βοηθούν.
«Η πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία και την Ευρώπη δεν παρέχει προς το παρόν στις εταιρείες, και ίσως και στους καταναλωτές, μια σαφή πυξίδα ως προς το πού βαδίζει το ταξίδι», τόνισε.

Καθοδικό σπιράλ

Ο Habeck προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το επόμενο έτος, με την κυβέρνηση να προβλέπει ανάπτυξη 1,1% το 2025 και 1,6% το 2026.
Αυτή η επέκταση θα έρθει με τη βοήθεια της «αναπτυξιακής πρωτοβουλίας» της κυβέρνησης, υποστήριξε, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 40 μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις και της μείωσης της γραφειοκρατίας.
Αλλά η αντιπολίτευση δεν συμμερίζεται αυτή την αισιόδοξη προοπτική, κατηγορώντας για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας τις κυβερνητικές πολιτικές για την ενέργεια και τις ρυθμίσεις.
«Υπάρχει η απειλή ενός καθοδικού σπιράλ, ότι θα παραμείνουμε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Carsten Linnemann, ηγέτης της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στο κοινοβούλιο μετά την πρόβλεψη του Habeck.
Η χώρα, πρόσθεσε, χρειάζεται μια φιλόδοξη οικονομική ατζέντα που «δημιουργεί ελευθερία και επαναφέρει τις επιδόσεις στο προσκήνιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης