Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά ΕΚΤ: Προσοχή στον πληθωρισμό, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι μειώσεις των επιτοκίων

Πρακτικά ΕΚΤ: Προσοχή στον πληθωρισμό, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι μειώσεις των επιτοκίων
Η ΕΚΤ τόνισε ότι η «πραγματική δοκιμασία» της σταθερότητας του πληθωρισμού θα έρθει το 2025
Μετά τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, τα πρακτικά της συνεδρίασης αποκαλύπτουν μια επιφυλακτική στάση όσον αφορά τη μελλοντική νομισματική χαλάρωση, τονίζοντας την ανάγκη για μία ευρύτερη αξιολόγηση των δεδομένων και όχι σε κάποια μεμονωμένη μέτρηση.
Ενώ τα μέλη του Διοιηκητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι η περαιτέρω μείωση της περιοριστικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα, τόνισαν ότι η «εξάρτηση από τα δεδομένα» δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ως «εξάρτηση από τα σημεία των δεδομένων» , και μηχανική αντίδραση στα βραχυπρόθεσμα στοιχεία του πληθωρισμού.

Προσοχή στον πληθωρισμό

Η επιτροπή υπογράμμισε ότι μια «σταδιακή και προσεκτική προσέγγιση» παραμένει κατάλληλη, καθώς οι αβεβαιότητες γύρω από τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υφίστανται. Παρά τις ορισμένες ενδείξεις βελτίωσης, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε ότι η μάχη για τον πληθωρισμό έχει κερδηθεί.
Επισημάνθηκαν επίσης οι ανησυχίες σχετικά με τις ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τον πυρήνα του πληθωρισμού και τις πρόσφατες εκπλήξεις στον πληθωρισμό των υπηρεσιών.
Η ΕΚΤ τόνισε ότι η «πραγματική δοκιμασία» της σταθερότητας του πληθωρισμού θα έρθει το 2025, όταν θα είναι σαφέστερη η επίδραση της αύξησης των μισθών και της αύξησης της παραγωγικότητας.
Προς το παρόν, οι αγορές αναμένουν άλλη μια μείωση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται επίσης σε μεγάλο βαθμό μια επόμενη κίνηση τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης