Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street: Ήπιες απώλειες μετά τα ρεκόρ - Απογοήτευση για πληθωρισμό και αγορά εργασίας

Wall Street: Ήπιες απώλειες μετά τα ρεκόρ - Απογοήτευση για πληθωρισμό και αγορά εργασίας
Ο πληθωρισμός έκανε ένα απροσδόκητο βήμα υψηλότερα τον Σεπτέμβριο
(Διαρκές upd) Με αρνητικό πρόσημο μετά τα ρεκόρ σε S&P 500 και Dow Jones την Τετάρτη (9/10), διαπραγματεύονται οι τρεις κύριοι δείκτες στη Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τις τιμές και την αγορά εργασίας που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα 10/10, δεν ικανοποίησαν επενδυτές και αναλυτές.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός έκανε ένα απροσδόκητο βήμα υψηλότερα τον Σεπτέμβριο 2024, με την αμερικανική αγορά να παίρνει κάποια μικτά μηνύματα από τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένας ευρύς δείκτης που μετρά το κόστος αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 2,4%.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας (δομικός πληθωρισμός), οι τιμές αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας τον ετήσιο ρυθμό στο 3,3%.

Παράλληλα, οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αυξήθηκαν στις 258.000 από 225.000, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2023.

Δεν απογοήτευσαν τα πρακτικά της Fed

Η πτώση στη Wall Street μετριάζεται από το κλίμα αισιοδοξίας που επικράτησε την Τετάρτη 10/10 μετά και τα πρακτικά της Fed.
Ειδικότερα:

Ο ετήσιος πληθωρισμός για την αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να υποχωρήσει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) η οποία συνεδρίασε στις 17-18/9 και αποφάσισε να μειωθούν τα επιτόκια πολιτικής κατά 50 μ.β. στο εύρος 4,75% - 5%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, ορισμένα μέλη της Fed παραδέχθηκαν πως ο πληθωρισμός παρέμεινε κάπως αυξημένος, ωστόσο βρίσκεται σε καθοδική πορεία χάρη στις χαμηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας.
Τα μέλη «παρατήρησαν επίσης ότι οι εξελίξεις του πληθωρισμού το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2024 στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες τιμές πληθωρισμού το πρώτο τρίμηνο, ήταν μόνο ένα προσωρινό φαινόμενο».

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, αναμένεται μέτρια επιβράδυνση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, εν μέρει λόγω της τρέχουσας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

«Αρκετά μέλη σημείωσαν ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών συνέχιζε να επιβραδύνεται, με μερικούς να αναφέρουν ενδείξεις ότι επρόκειτο να μειωθεί περαιτέρω. (...) Οι μισθοί αποτελούν σχετικά μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόστους στον τομέα των υπηρεσιών», αναφέρεται επίσης.
Επίσης, η FOMC εκτιμά ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ είχαν χαλαρώσει περαιτέρω τους τελευταίους μήνες και ότι, μετά την υπερθέρμανση των τελευταίων ετών, η αγορά ήταν πλέον λιγότερο σφιχτή από ό,τι ήταν λίγο πριν την πανδημία. Ως αποδεικτικά στοιχεία, επικαλέστηκαν την επιβράδυνση της αύξησης των μοσθοδοσιών και την αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

«Τα μέλη παρατήρησαν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό και τόνισαν την ανθεκτική καταναλωτική δαπάνη. Παρατήρησαν ότι η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών είχε ενισχύσει την κατανάλωση, αν και ορισμένοι ανέφεραν ενδείξεις επιβράδυνσης των δαπανών ή πιέσεων στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων καθυστερήσεων σε δάνεια πιστωτικών καρτών και αυτοκινήτων.
Μερικοί πρότειναν ότι οι οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με χαμηλό και μέτριο εισόδημα θα συνεπάγονταν πιθανώς βραδύτερη αύξηση της κατανάλωσης τις επόμενες περιόδους», υπογραμμίζεται.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι επενδυτές προεξοφλούν μία νέα μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2024: «Mια σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων» τάχθηκε υπέρ μίας μείωσης επιτοκίων μεγαλύτερης από 25 μ.β., χωρίς να διευκρινίζεται στα πρακτικά πόσοι ήταν αντίθετοι.

Οι τρεις δείκτες στις 18:56 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30):

1856.png

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,1%, ο S&P 500 +0,2% και ο Nasdaq +0,1% (τα κέρδη της Παρασκευής 4/10 «έσβησαν» τις απώλειες των προηγούμενων ημερών), απόρροια της αισιοδοξίας για την αμερικανική αγορά εργασίας, που αντιστάθμισε την απεργία των λιμενεργατών και τα απαισιόδοξα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης