Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Περισσότερα βήματα πρέπει να κάνει η ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση

tags :
ΕΚΤ: Περισσότερα βήματα πρέπει να κάνει η ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση
Για ακόμη μία φορά η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα επικρίνει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς μέσα από τη μηνιαία έκθεση της επισημαίνει ότι οι προτάσεις για τη δημοσιονομική και μακροοικονομική εποπτεία υπολείπονται σε σχέση με το ποιοτικό άλμα που ζητούσε για την οικονομική διακυβέρνηση της Νομισματικής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο ανησυχεί ότι ο αυτοματισμός στην υλοποίηση της δημοσιονομικής εποπτείας θα είναι ανεπαρκής, για το ότι δεν έχει εξειδικευθεί ο κανόνας για τη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους, καθώς και ότι δεν διατηρήθηκε η ρητή αναφορά σε χρηματικές κυρώσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικής εποπτείας.
Όσον αφορά τη διαδικασία μακροοικονομικής εποπτείας συγκεκριμένα, το νέο σύστημα αμοιβαίας εποπτείας θα πρέπει να επικεντρώνεται στις χώρες εκείνες της ζώνης του ευρώ που σημειώνουν συνεχή μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους και εμφανίζουν υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να καθορίζεται από διαφανείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ενεργοποίησης. Θα ήταν αναγκαίο να δίδεται ευρεία δημοσιότητα στις εκτιμήσεις των μακροοικονομικών ανισορροπιών και στις συστάσεις για διορθωτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εποπτείας.
Στα υπόλοιπα θέματα που θίγονται στην μηνιαία έκθεση, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι η εξέλιξη των τιμών θα παραμείνει συγκρατημένη στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία συμφωνούν με την εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι η υποκείμενη δυναμική της ανάκαμψης παραμένει θετική. Ταυτόχρονα, επικρατεί αβεβαιότητα. Η νομισματική ανάλυση επιβεβαιώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες μεσοπρόθεσμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι η σταθερότητα των τιμών θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, στηρίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη της διατήρησης ρυθμών πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Η σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι ουσιώδους σημασίας.
Συνολικά, η παρούσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παραμένει διευκολυντική. Η κατεύθυνση της νομισματικής πολικής, η παροχή ρευστότητας και οι μέθοδοι κατανομής θα προσαρμόζονται καταλλήλως, λαμβανομένου υπόψη ότι όλα τα μη συμβατικά μέτρα που ελήφθησαν κατά την περίοδο των σοβαρών εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι απολύτως συμβατά με την εντολή που έχει δοθεί στην ΕΚΤ και, ως εκ της φύσεώς τους, προσωρινού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά όλες τις εξελίξεις κατά την προσεχή περίοδο.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάλυση, πρόσφατα στοιχεία και πληροφορίες ερευνών γενικά επιβεβαιώνουν ότι η υποκείμενη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να είναι θετική. Σύμφωνα με προηγούμενες προσδοκίες, αυτό το γεγονός υποδηλώνει συνεχιζόμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Η παγκόσμια ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί, γεγονός που θα πρέπει να ασκήσει συνεχιζόμενη θετική επίδραση στη ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ. Ταυτόχρονα, η εγχώρια ζήτηση εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, υποβοηθούμενη από τη διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εντούτοις, η ανάκαμψη της δραστηριότητας αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από τη διαδικασία προσαρμογής των ισολογισμών σε διάφορους τομείς.
Κατά την εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου, οι κίνδυνοι για αυτές τις οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να κλίνουν ελαφρώς προς τα κάτω, σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί αβεβαιότητα. Αφενός, το παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένεται, στηρίζοντας έτσι τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ. Αφετέρου, εξακολουθούν να υφίστανται κάποιες ανησυχίες οι οποίες αφορούν το ενδεχόμενο επανεμφάνισης εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επιπλέον, οι καθοδικοί κίνδυνοι συνδέονται και με νέες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων, πιέσεις προστατευτισμού καθώς και με το ενδεχόμενο μη ομαλής διόρθωσης των παγκόσμιων ανισορροπιών.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, όπως αναμενόταν, ο ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του ΕνΔΤΚ) της ζώνης του ευρώ επιταχύνθηκε σε 1,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, έναντι 1,8% τον Σεπτέμβριο. Τους επόμενους μήνες, οι ρυθμοί πληθωρισμού (βάσει του ΕνΔΤΚ) θα κυμανθούν γύρω από τα σημερινά επίπεδα και θα υποχωρήσουν εκ νέου στη διάρκεια του επόμενου έτους. Συνολικά, το 2011 οι ρυθμοί πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνουν συγκρατημένοι. Οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές για την εξέλιξη των τιμών κλίνουν ελαφρώς προς τα άνω. Σχετίζονται, ιδίως, με την πορεία των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων εκτός του πετρελαίου. Επιπλέον, οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων και των διοικητικά καθοριζόμενων τιμών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναμένονται επί του παρόντος, λόγω της ανάγκης για δημοσιονομική εξυγίανση τα προσεχή έτη. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι για την εξέλιξη των εγχώριων τιμών και του κόστους εξακολουθούν να αναμένονται συγκρατημένοι.
Σε ό,τι αφορά τη νομισματική ανάλυση , ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ3 παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στο 1,0% τον Σεπτέμβριο, έναντι 1,1% τον Αύγουστο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα (1,2%) παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο. Εάν η ανάλυση δεν περιοριστεί στις εξελίξεις σε μεμονωμένους μήνες, προκύπτει ότι ο ρυθμός μεταβολής της ποσότητας χρήματος με την ευρεία έννοια και ο ρυθμός αύξησης των δανείων παραμένουν χαμηλοί και εξακολουθούν να στηρίζουν την εκτίμηση ότι ο υποκείμενος ρυθμός της νομισματικής επέκτασης είναι μέτριος και οι πληθωριστικές πιέσεις συγκρατημένες μεσοπρόθεσμα.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του M1 εξακολούθησε να υποχωρεί και διαμορφώθηκε σε 5,9% τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των λοιπών βραχυπρόθεσμων καταθέσεων έγινε λιγότερο αρνητικός, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη διεύρυνση της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων προθεσμίας και των καταθέσεων μιας ημέρας.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα υποβοηθείται ολοένα περισσότερο από τη ροή των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων αυτών παραμένει ελαφρώς αρνητικός, αλλά οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών υποδεικνύουν ότι έφθασε σε ένα σημείο καμπής τους προηγούμενους μήνες του 2010. Αυτό είναι συμβατό με τη χρονική υστέρηση που παρουσιάζουν τα δάνεια σε σχέση με την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια του οικονομικού κύκλου, όπως είχε παρατηρηθεί και σε προηγούμενους κύκλους. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε 2,8% τον Σεπτέμβριο και επομένως παρέμεινε στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενους μήνες.
Οι τράπεζες εξακολούθησαν να αυξάνουν σταδιακά το σχετικό μερίδιο των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα στο συνολικό μέγεθος των ισολογισμών τους, αλλά η επέκταση της διαθεσιμότητας των πιστώσεων αυτών, όταν η ζήτηση ανακάμψει περαιτέρω, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για αυτές. Για την αντιμετώπισή της, οι τράπεζες θα πρέπει, όπου απαιτείται, να παρακρατήσουν κέρδη, να στραφούν προς την αγορά για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης ή να αξιοποιήσουν πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Συνοπτικά, τα ισχύοντα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ εξακολουθούν να κρίνονται ενδεδειγμένα και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, επομένως, να τα διατηρήσει αμετάβλητα. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νέες πληροφορίες και αναλύσεις που έγιναν διαθέσιμες μετά τη συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι η εξέλιξη των τιμών θα παραμείνει συγκρατημένη στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία συμφωνούν με την εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι η υποκείμενη δυναμική της ανάκαμψης παραμένει θετική. Ταυτόχρονα, επικρατεί αβεβαιότητα. Η διασταύρωση του αποτελέσματος της οικονομικής ανάλυσης με το αποτέλεσμα της νομισματικής ανάλυσης επιβεβαιώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες μεσοπρόθεσμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι η σταθερότητα των τιμών θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, στηρίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη της διατήρησης ρυθμών πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Η σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι ουσιώδους σημασίας.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, υπάρχει σαφής ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ικανότητα των κυβερνήσεων να επιτύχουν την επάνοδο σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά, για μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου επί των επιτοκίων και για στήριξη, έτσι, της διατηρήσιμης ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητο οι χώρες να προωθήσουν αξιόπιστα πολυετή σχέδια εξυγίανσης και να εφαρμόσουν πλήρως τα προγραμματισμένα μέτρα εξυγίανσης. Στους προϋπολογισμούς τους για το 2011, χρειάζεται να προσδιορίσουν αξιόπιστα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα επικεντρώνονται στην πλευρά των δαπανών. Τυχόν θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν και οι οποίες αντανακλούν παράγοντες όπως το πιο ευνοϊκό από ό,τι αναμένεται μακροοικονομικό περιβάλλον θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των προοπτικών για υψηλότερο ρυθμό διατηρήσιμης ανάπτυξης είναι η επείγουσα υλοποίηση εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες ιδίως στις χώρες που έχουν υποστεί μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους στο παρελθόν ή που εμφανίζουν υψηλά δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα. Η εξάλειψη των δυσκαμψιών στην αγορά εργασίας και η ενίσχυση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας θα μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω τη διαδικασία προσαρμογής των οικονομιών αυτών. Η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών, θα μπορούσε επίσης να προωθήσει την αναδιάρθρωση της οικονομίας και να ενθαρρύνει την καινοτομία και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης