Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Scholz υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και η Γερμανία θα συνεχίσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ

Ο Scholz υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και η Γερμανία θα συνεχίσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ
«Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε το Ισραήλ με εξοπλισμό, αυτή είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο καγκελάριος 
Το Βερολίνο θα συνεχίσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απαντώντας στην κριτική των μελών της αντιπολίτευσης για την έλλειψη υποστήριξης της κυβέρνησης προς το εβραϊκό κράτος.
«Δεν λάβαμε απόφαση να μην στέλνουμε όπλα.
Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε το Ισραήλ με εξοπλισμό, αυτή είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης», είπε σε συζήτηση στη Bundestag αφιερωμένη στην πρώτη επέτειο της επίθεσης της Hamas στο Ισραήλ.
«Δεν θα παραβιάσω τους κανόνες μυστικότητας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά η κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν περαιτέρω προμήθειες στο εγγύς μέλλον και θα δείτε ότι είναι μια ψευδής κατηγορία (σ.σ. η μη αποστολή όπλων», επεσήμανε ο Γερμανός καγκελάριος.

Κριτική στον Scholz

Ο Friedrich Merz, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι «η γερμανική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να επιτρέψει την εξαγωγή πυρομαχικών, ακόμη και την προμήθεια εξαρτημάτων αρμάτων μάχης στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών» παρείχε έγγραφα που έλεγαν ότι είχαν ζητήσει άδειες αλλά η κυβέρνηση δεν έδινε το πράσινο φως εδώ και μήνες.
Στην Bundestag μίλησε και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock.
Σχολιάζοντας τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, σημείωσε ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας είναι υπεύθυνο για τέτοιες εμπιστευτικές αποφάσεις.
«Η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι προμηθεύουμε όπλα για να υποστηρίξουμε το Ισραήλ», είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Ωστόσο, τόνισε επίσης τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Κατά της αποστολής όπλων στο Ισραήλ η Sahra Wagenknecht


Σύμφωνα με την απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας σε αίτημα του Sevim Dagdelen, μέλους της Bundestag που εκπροσωπεί το κόμμα Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), η γερμανική κυβέρνηση δεν ενέκρινε εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ τουλάχιστον μεταξύ Μαρτίου και 21 Αυγούστου 2024.
Το Βερολίνο είπε ότι δεν μποϊκοτάρει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.
Ο Dagdelen επανέλαβε το αίτημα της BSW για απαγόρευση των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης