Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρελαϊκός… Αρμαγεδδώνας στον Κόλπο - Τρέμουν τα αντίποινα Ισραήλ σε Ιράν και... επιθέσεις του Άξονα της Αντίστασης

Πετρελαϊκός… Αρμαγεδδώνας στον Κόλπο - Τρέμουν τα αντίποινα Ισραήλ σε Ιράν και... επιθέσεις του Άξονα της Αντίστασης
Πλήγμα Ισραήλ στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, ιδιαίτερα για την Κίνα - τον κορυφαίο πελάτη πετρελαίου του Ιράν - καθώς και για την Kamala Harris ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου
(upd9) Έναν πετρελαϊκό… Αρμαγεδδώνα στη Μέση Ανατολή τρέμουν τα Κράτη του Κόλπου, τα οποία ζητούν από τις ΗΠΑ να ασκήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ έτσι ώστε η επικείμενη επίθεση του στο Ιράν να μην πλήξει τις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις.
Και αυτό διότι φοβούνται ότι ένα τέτοιο πλήγμα θα φέρει στο στόχαστρο του… Άξονα της Αντίστασης και τις δικές τους πετρελαϊκές υποδομές και εγκαταστάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσμια αγορά και τις τιμές του πετρελαίου.
Για αυτό το λόγο – όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές - Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ αρνούνται να επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους προκειμένου να επιτεθεί στο Ιράν, θέση την οποία έχουν ήδη μεταφέρει στην Ουάσινγκτον.
Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται στη δημοσιότητα, τη στιγμή που μια σειρά από δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για την ελλιπή ενημέρωση που έχουν σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που σχεδιάζει και εκτελεί η κυβέρνηση Netanyahu.
Πάντως, ο Netanyahu είχε την περασμένη Τετάρτη 9/10 τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Biden, στον οποίο και παρουσίασε τα σχέδια του για την επίθεση στο Ιράν, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για μια άμεση και παραγωγική συνομιλία, λεπτομέρειες της οποίας ωστόσο δεν έγιναν γνωστές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Ισραήλ αποφάσισε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για το ποια θα είναι η απάντηση στο Ιράν...

Πράξη πολέμου

Οι κινήσεις των Κρατών του Κόλπου έρχονται εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το Ιράν προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα τη Σαουδική Αραβία ότι σε περίπτωση που συνδράμει το Ισραήλ στην επίθεση του, δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων.
Ο Ali Shihabi, Σαουδάραβας αναλυτής που βρίσκεται κοντά στη βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε ότι οι Ιρανοί έχουν δηλώσει ότι «εάν τα Κράτη του Κόλπου ανοίξουν τον εναέριο τους χώρο στο Ισραήλ, αυτό θα ήταν πράξη πολέμου».

Προειδοποιήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο η Τεχεράνη – κατά τον Ali Shihabi – έστειλε μήνυμα ότι οι σύμμαχοι της σε Υεμένη και Ιράκ θα μπορούσαν να απαντήσουν εάν υπήρχε οποιαδήποτε υποστήριξη προς το Ισραήλ στην επίθεση του κατά του Ιράν.
Το θέμα της ισραηλινής επίθεσης βρέθηκε άλλωστε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Abbas Araqchi τόσο με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman όσο και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Αντιμετώπιση της κρίσης

Όπως επισημαίνεται, οι κινήσεις αυτές του Ιρανού ΥΠΕΞ σε συνδυασμό με την επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το Reuters υποστηρίζει πως άνθρωπος στην Ουάσινγκτον που έχει γνώση των συνομιλιών αυτών, επιβεβαίωσε πως αξιωματούχοι από Κράτη του Κόλπου είχαν έρθει σε επαφή με Αμερικανούς ομολόγους τους προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το εύρος των αντιποίνων του Ισραήλ.
Σε ερώτηση για το εάν οι κυβερνήσεις των Κρατών του Κόλπου ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «μετρημένη», ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.
Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ανησυχίες αυτές είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων προκειμένου να πειστεί το Ισραήλ να προχωρήσει σε μια πιο… προσεκτική απάντηση για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου του Ιράν.

Κίνδυνος με πετρέλαιο

Ο ΟΠΕΚ, του οποίου de facto ηγείται η Σαουδική Αραβία, έχει αρκετή πλεονάζουσα ποσότητα πετρελαίου για να αναπληρώσει τυχόν απώλεια προμήθειας από το Ιράν εάν τα ισραηλινά αντίποινα πλήξουν τις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της πλεονάζουσας δυναμικότητας βρίσκεται στην περιοχή του Κόλπου, οπότε αν στοχοποιηθούν και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, τότε θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την προμήθεια πετρελαίου.
Οι ανησυχίες για τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων των Εμιράτων και των ομολόγων τους των ΗΠΑ.
Άλλωστε ήταν μόλις το 2022 όταν οι Houthis εκτόξευσαν πυραύλους και drones κοντά σε διυλιστήριο πετρελαίου της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ ADNOC και ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Οι εναλλακτικές του Ισραήλ

«Τα κράτη του Κόλπου δεν αφήνουν το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους.
Δεν θα επιτρέψουν στους ισραηλινούς πυραύλους να περάσουν από αυτούς, και υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι δεν θα χτυπήσουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις» υποστηρίζει πηγή από ένα εκ των Κρατών του Κόλπου.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιδρομές μέσω της Ιορδανίας ή του Ιράκ ενώ αναλυτές υποστηρίζουν πως το Ισραήλ έχει και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανεφοδιασμού στον αέρα που θα επιτρέψουν στα αεροσκάφη του να πετάξουν από την Ερυθρά Θάλασσα στον Ινδικό Ωκεανό, να φτάσουν στον Κόλπο και στη συνέχεια να πετάξουν πίσω.

Οι πιθανοί στόχοι

Σύμφωνα με δύο ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα χτυπήσει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν.
Η επιλογή αυτή ήταν μία από τις πολλές που παρουσιάστηκε στην ηγεσία του Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant προειδοποίησε για μια «θανάσιμη έκπληξη» το Ιράν.
«Το χτύπημα μας θα είναι θανατηφόρο, ακριβές και πάνω από όλα - εκπληκτικό.
Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη.
Θα δουν μόνο τα αποτελέσματα» υποστήριξε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
Πάντως, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι οι Ισραηλινοί να πλήξουν στρατιωτικές βάσεις ή τοποθεσίες των υπηρεσιών πληροφοριών, αποκλείοντας σε αυτήν την φάση ένα χτύπημα σε πετρελαϊκές ή ακόμα και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Εκτόξευση τιμής, παγκόσμιος αντίκτυπος

Η Σαουδική Αραβία, ως κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν έχουν έντονο ενδιαφέρον για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
«Θα βρισκόμαστε στη μέση ενός πυραυλικού πολέμου.
Υπάρχει σοβαρή ανησυχία, ειδικά εάν το ισραηλινό χτύπημα στοχεύει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν» ανέφερε μια από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Όπως επισημαίνουν, ένα χτύπημα του Ισραήλ στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, ιδιαίτερα για την Κίνα - τον κορυφαίο πελάτη πετρελαίου του Ιράν - καθώς και για την Kamala Harris ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες είναι υποψήφιος εναντίον του Donald Trump.
«Εάν οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχθούν στα 120 δολάρια το βαρέλι, θα έβλαπτε τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και τις πιθανότητες της Harris στις εκλογές.
Έτσι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν να επεκταθεί ο πόλεμος του πετρελαίου» εκτίμησε μια από τις πηγές, αν και όλοι παραδέχονται πως η προστασία όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων παραμένει πρόκληση παρά τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα.

Η Ρωσία προειδοποιεί: Σοβαρή πρόκληση εάν το Ισραήλ πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν

Εάν το Ισραήλ υλοποιήσει τις απειλές του και πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
αυτό θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση που θα έχει συνέπειες προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
«Προφανώς, εάν τα σχέδια ή οι απειλές για επίθεση σε ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν γίνουν πραγματικότητα, τότε θα πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Το Ισραήλ φέρεται πως έχει αποφασίσει ποια θα είναι η απάντηση του στο Ιράν, καθώς το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης Netanyahu συνήλθε και χθες ψήφισε επί των διαθέσιμων επιλογών για το ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση.

Πάγωσαν οι ΗΠΑ με το παρανοϊκό σχέδιο Netanyahu για το Ιράν

Η μεγαλύτερη ανησυχία στην Ουάσινγκτον είναι ότι το Ισραήλ κρά την κυβέρνηση Biden στο σκοτάδι σχετικά με τις λεπτομέρειες των σχεδιαζόμενων αντιποίνων κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal και του NBC News, ο Netanyahu δεν δίνει πληροφορίες στις ΗΠΑ για το τι πρόκειται να κάνει «ακόμη και αφού Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζήτησαν την πιθανή υποστήριξη των ισραηλινών αντιποίνων με πληροφορίες ή δικές τους αεροπορικές επιδρομές».
Η αμερικανική διοίκηση πάγωσε όταν έμαθε από διαρροές ότι το σχεδιαζόμενο χτύπημα στο Ιράν θα είναι τρομακτικών διαστάσεων μη εξαιρουμένης μίας επίθεσης στις πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.
Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ χαρακτήρισαν το σχέδιο Netanyahu τρελό.

Η έλλειψη επικοινωνίας του Ισραήλ με τις ΗΠΑ είναι από μόνη της αξιοσημείωτη, αλλά το γεγονός ότι ο αμερικανικός στρατός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικούς στόχους για να υποστηρίξει την επίθεση του Τελ Αβίβ είναι ανησυχητικό.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν νόμιμα να αρχίσουν έναν πόλεμο κατά του Ιράν για να υποστηρίξουν τα ισραηλινά αντίποινα, ανεξάρτητα από το πώς η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να το παρουσιάσει ως «αμυντική» ενέργεια.
«Είναι επίσης εντελώς απαράδεκτο σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα των ΗΠΑ, οι αμερικανικές δυνάμεις να συμμετέχουν σε επίθεση σε άλλη χώρα χωρίς συζήτηση και άδεια από το Κογκρέσο» επισημαίνει σε ανάλυσή του το Responsible Statecraft.
Αν δεν υπάρξει επίθεση στις ΗΠΑ ή τις δυνάμεις τους, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να διατάξει τον στρατό να εμπλακεί σε εχθροπραξίες μόνος του.

Οι ΗΠΑ έστειλαν F-15E στη Μέση Ανατολή

Μαχητικά αεροσκάφη F-15E από βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Idaho έφτασαν στη Μέση Ανατολή
λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή ανακοίνωσε η CENTCOM, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.
Η αμερικανική διοίκηση λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα για να αυξήσει τη μαχητική ικανότητα των δυνάμεων της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εν αναμονή των αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν.
Σύμφωνα με το Air & Space Forces Magazine, η Ουάσιγκτον στέλνει επιπλέον αεροσκάφη στην περιοχή ευθύνης της CENTCOM, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σχεδιάζει μια επιχείρηση εναντίον του Ιράν ως απάντηση σε μια πρόσφατη πυραυλική επίθεση.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να στείλουν άλλες τρεις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, και συγκεκριμένα F-16, F-15E και A-10

Ιράν: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi
υποστήριξε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε σενάριο όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο.
Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο ή την κλιμάκωση.
Οι Ισραηλινοί μπορούν, αν θέλουν, να δοκιμάσουν την θέληση μας» είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναφέροντας πως το Ισραήλ θέλει να παρασύρει σε πόλεμο το Ιράν.
«Πρώτα θα δούμε ποια θα είναι η επίθεση του Ισραήλ και βάσει αυτής θα καθορίσουμε την φύση της απάντησης μας» υποστήριξε ο Araghchi.
Ο Araghchi υποστήριξε ότι το Ισραήλ οδηγεί στην καταστροφή όλη τη Μέση Ανατολή.

IDF: Εξουδετερώσαμε τον Mohammad Abdullah, αρχηγό της Ισλαμικής Τζιχάντ

Τον επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ, Mohammad Abdullah ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε ο ισραηλινός στρατός ύστερα από αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με τον IDF, ο Abdullah σκοτώθηκε μαζί με έναν «ακόμα τρομοκράτη», ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, 22 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες

Την ίδια στιγμή δραματικός είναι ο απολογισμός της αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ στη Βηρυτό που είχε στόχο τον ανώτερο αξιωματούχο της Hezbollah, Wafiq Safa, ο οποίος όμως κατάφερε να επιζήσει.
Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για 22 νεκρούς και για πάνω από 100 τραυματίες μια και η επίθεση έγινε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του κέντρου της Βηρυτού με πολλές πολυκατοικίες και καταστήματα και χωρίς να προηγηθεί προειδοποίηση.
Εκτιμάται ότι μέσα σε ένα έτος έχουν χάσει τη ζωή τους απο ισραηλινά πυρά, τουλάχιστον 2.169 άνθρωποι στον Λίβανο.

5_109.jpg
Κινδυνεύουν οι κυανόκρανοι στον Λίβανο

Και ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ IDF - Hezbollah στον νότιο Λίβανο όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και εντείνονται, με τους Ισραηλινούς να εξαπολύουν καθημερινά αεροπορικούς βομβαρδισμούς και με τη Hezbollah να εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ, ο επικεφαλής των κυανόκρανων στον Λίβανο, Jean - Pierre Lacroix υποστήριξε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η ζωή των 10.400 στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης είναι σε εξαιρετικό κίνδυνο και ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν σταματήσει.
Η τοποθέτηση αυτή έγινε ύστερα από τα πυρά ισραηλινού άρματος μάχης κατά παρατηρητηρίου στο αρχηγείο των κυανόκρανων στη Naqoura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης