Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο φόβος για πιθανή επίθεση από τη Ρωσία σκιάζει τις εκλογές στη Λιθουανία (13/10)

Ο φόβος για πιθανή επίθεση από τη Ρωσία σκιάζει τις εκλογές στη Λιθουανία (13/10)
Τα τρία τέταρτα των Λιθουανών πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στη χώρα τους
Οι Λιθουανοί αναμένεται να τιμωρήσουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ingrida Simonyte στις εθνικές εκλογές της Κυριακής 13/10 για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την υποστήριξή τους σε υψηλές αμυντικές δαπάνες για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από τη Ρωσία.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την Euractiv, oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία της Vilija Blinkeviciute προηγούνται στην κούρσα με περίπου 18% υποστήριξη, ενώ η Ένωση Πατρίδας του Simonyte βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9%, πίσω από το αντικαθεστωτικό κόμμα Αυγή του Nemunas με 12%.
Πρώην υπουργός Οικονομικών και δημοσιονομικό γεράκι, ο Simonyte έχει οικοδομήσει μια ευρεία συναίνεση στη βαλτική χώρα των 2,9 εκατομμυρίων κατοίκων σχετικά με την ανάγκη αύξησης των στρατιωτικών δαπανών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, διπλασιάζοντας το μέγεθος του αμυντικού προϋπολογισμού.

Πληθωρισμός πάνω από 20%

Όμως, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 20% πριν από δύο χρόνια, που ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ μετά τη γειτονική Λετονία, οι ανησυχίες για το κόστος διαβίωσης και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων έχουν επιβαρύνει σημαντικά τη δημοτικότητά της.
«Μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, έχεις πάντα κάποιες, ξέρετε, προκλήσεις.
Ειδικά στη Λιθουανία, όπου υπάρχει η παράδοση να αλλάζει η εξουσία μετά τις εκλογές», δήλωσε στο Reuters ο Laurynas Kasciunas, αναπληρωτής ηγέτης της Homeland Union.

Απειλή η Ρωσία

Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν επίσης υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, δήλωσε ο αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος Gintautas Paluckas, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω στο 5% της εθνικής παραγωγής από πάνω από 3% φέτος, καθώς η Λιθουανία αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της και κατασκευάζει μια νέα βάση για 5.000 ετοιμοπόλεμους Γερμανούς στρατιώτες που θα ανοίξει το 2027.
Τα τρία τέταρτα των Λιθουανών πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στη χώρα τους, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Baltijos Tyrimai/ELTA που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.
Η Λιθουανία έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της αντιπυραυλικής άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης