Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φωλιά» εγκληματιών η καναδική TD Bank – Ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και χρηματοδότηση τρομοκρατίας… λίγα από τα ευρήματα

«Φωλιά» εγκληματιών η καναδική TD Bank – Ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και χρηματοδότηση τρομοκρατίας… λίγα από τα ευρήματα
Οι αμερικανικές αρχές καταλόγισαν στην TD ένα πρόστιμο λίγο πάνω από 3 δισ. δολάρια, καθώς και περιορισμούς στην επέκτασή της στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια
Σε κέντρο εγκληματιών φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί η TD Bank, με τους ελέγχους να δείχνουν ότι έχει καταστεί εστία ξεπλύματος χρήματος, διακίνησης ναρκωτικών και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η τράπεζα του Καναδά έχει χαρακτηριστεί ως η «πιο βολική τράπεζα της Αμερικής», στη σκιά των χαλαρών της ελέγχων για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι αμερικανικές αρχές καταλόγισαν στην TD ένα πρόστιμο λίγο πάνω από 3 δισ. δολάρια, καθώς και περιορισμούς στην επέκτασή της στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.
Αποτέλεσμα είναι η τράπεζα να καταργήσει τα σχέδια για εξαγορά 13,4 δισ. δολαρίων της αμερικανικής First Horizon, ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος της TD ανακοίνωσε σχέδια να παραιτηθεί.
Η TD την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024, ομολόγησε την ενοχή της για την αποτυχία διατήρησης ενός προγράμματος κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αποτυχία υποβολής ακριβών αναφορών συναλλαγών νομισμάτων και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος.
Τα πρόστιμα είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία βάσει του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου των ΗΠΑ, ο οποίος απαιτεί από τις τράπεζες να επαγρυπνούν για ύποπτες ροές χρημάτων.
Επιβλήθηκε επίσης με τη μεγαλύτερη αστική ποινή κατά τράπεζας στην ιστορία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τι ανέφεραν οι αρχές

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι μεταξύ 2014 και 2023, η TD είχε «μακροπρόθεσμες, διάχυτες και συστημικές ελλείψεις» στις διαδικασίες AML της, καθώς εφάρμοζε πολιτικές για να διατηρήσει το κόστος σταθερό.
Η Suzanne Lynch, πρώην διευθύντρια προγραμμάτων οικονομικού εγκλήματος στο Πανεπιστήμιο Utica, περιέγραψε το εύρος των εγκλημάτων και την κλίμακα των προστίμων ως «εκπληκτικά».
«Υποψιάζομαι ότι θα αντηχεί για τα επόμενα χρόνια», είπε η Lynch, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν στην πρόληψη και έρευνες οικονομικού εγκλήματος στις Comerica, Mastercard και Goldman Sachs.
Οι εισαγγελείς είπαν ότι αυτές οι ελλείψεις επέτρεψαν σε τρία δίκτυα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος να μεταφέρουν περισσότερα από 670 εκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών TD μεταξύ 2019 και 2023.
Η Lisa Monaco, αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, τόνισε ότι οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να τιμωρούν την TD για έλλειψη ελέγχων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το 2013.
Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland περιέγραψε το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης συναλλαγών της TD ως «εσκεμμένα ελλιπές», προσθέτοντας ότι «τα υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του ατόμου που έγινε ο επικεφαλής της τράπεζας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, γνώριζαν ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα»...αλλά η τράπεζα δεν κατάφερε να τα διορθώσει».
Η τράπεζα με έδρα το Τορόντο, μία από τις 15 μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ με περίπου 300 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, είχε διαθέσει περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια για να καλύψει πιθανές κυρώσεις από την έρευνα των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης