Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία δεν εμπιστεύεται την Ελβετία ως διαμεσολαβητή σε ειρηνευτικές συνομιλίες - «Είναι 100% φιλοουκρανική»

Η Ρωσία δεν εμπιστεύεται την Ελβετία ως διαμεσολαβητή σε ειρηνευτικές συνομιλίες - «Είναι 100% φιλοουκρανική»
Η ελβετική κυβέρνηση έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 8,8 δισ. δολαρίων
Η Ελβετία δεν είναι ουδέτερο μέρος στην ουκρανική κρίση, οπότε η Μόσχα πιστεύει ότι δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως κατάλληλος διαμεσολαβητής στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε η ρωσική πρεσβεία στην Ελβετία στη Izvestia.
«Η Ελβετία είναι 100% φιλο-ουκρανική, προσχωρώντας σε όλες τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ. Έχει αποχαιρετήσει την ουδετερότητα εδώ και πολύ καιρό. Και δεν βλέπουμε κανένα σημάδι ότι η Ελβετία είναι έτοιμη να συζητήσει τρόπους εξόδου από τη σύγκρουση στην Ουκρανία που θα λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας», δήλωσαν οι Ρώσοι διπλωμάτες.

Τι απαντά η Βέρνη

Ωστόσο, το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η κεντροευρωπαϊκή χώρα όχι μόνο ευνοεί τη συμμετοχή της Μόσχας στις συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
«Από την αρχή, η Ελβετία έχει δηλώσει ότι η ειρήνη είναι δυνατή μόνο με τη Ρωσία.
Υποστηρίζουμε τη διατήρηση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης της Ρωσίας [στη διαδικασία]», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Jonas Montani σε συνέντευξή του στη Izvestia.

«Δεν είναι ουδέτερη»

«Η Ελβετία δεν έχει πλέον το ηθικό δικαίωμα να αποκαλείται ουδέτερο κράτος. Ενώ η Ελβετία θα μπορούσε δυνητικά να ανακτήσει την ουδετερότητά της, όχι μόνο έχει συνδεθεί με την πολιτική Δύση, αλλά αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα φερέφωνά της», δήλωσε ο Αλεξάντερ Κόνκοφ, αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου που διοικείται από τη ρωσική κυβέρνηση.
Ακόμα και αν η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, η Βέρνη έχει υποστηρίξει όλες τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από τις Βρυξέλλες, με τους ελβετικούς περιορισμούς να αφορούν σήμερα περισσότερα από 2.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα και επιχειρηματίες.
Επίσης, η ελβετική κυβέρνηση έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 8,8 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης