Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική εξέλιξη: Το ΝΑΤΟ αναθεωρεί την επίσημη στρατηγική του απέναντι στη Ρωσία, για πρώτη φορά μετά το 1997

Σημαντική εξέλιξη: Το ΝΑΤΟ αναθεωρεί την επίσημη στρατηγική του απέναντι στη Ρωσία, για πρώτη φορά μετά το 1997
Μέχρι τον Ιούνιο του 2025 η αναθεώρηση του νατοϊκού δόγματος - Εγκαταλείπεται η «Ιδρυτική Πράξη για τις Αμοιβαίες Σχέσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας»
Οι υπουργοί Άμυνας του NATO θα κληθούν, με σύσκεψή τους την επόμενη εβδομάδα, να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για να αναθεωρήσουν το επίσημο δόγμα της Συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία για πρώτη φορά μετά το 1997 - ως αντίδραση σε αυτό που αποκαλούν ως «απειλή από το Κρεμλίνο». 
Αν και η σύγκρουση μεταξύ των δύο ... κόσμων είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλη, παραδόξως το ΝΑΤΟ -τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημης διακήρυξης- ακολουθεί το δόγμα που είχε εγκαινιάσει το 1997 με την «Ιδρυτική Πράξη για τις Αμοιβαίες Σχέσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας». 
Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει δραστικά σύντομα, και ως αποτέλεσμα, τα επίσημα κείμενα της Συμμαχίας θα αρχίζουν να αποτυπώνουν την τωρινή, δυσχερή, πραγματικότητα μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. 
Με άλλα λόγια, η Δύση αναμένεται να βάλει κι επίσημα στο «χαρτί» την ακολουθούμενη ρωσοφοβική της πολιτική.
Επισημαίνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ NATO και Ρωσίας έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους, μετά το ξέσπασμα του πολέμου με την Ουκρανία το 2022.
Ως απάντηση, το NATO χαρακτήρισε τη Ρωσία ως την «πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων», ενώ το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι η ανατολική επέκταση του NATO αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κι όμως, παραμένει ενεργή μέχρι και σήμερα η «Ιδρυτική Πράξη για τις Αμοιβαίες Σχέσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας»

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι παρά τις προφανείς αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, το NATO εξακολουθεί να διατηρείται ενεργή τη «Ιδρυτική Πράξη» με τη Ρωσία.
Πρόκειται για ένα έγγραφο που υπογράφηκε το 1997, έξι χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και καθορίζει τον κοινό στόχο της οικοδόμησης μιας «σταθερής, ειρηνικής και ενωμένης Ευρώπης».
Βέβαια, σημειώνεται ότι το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας, ένας φορέας που δημιουργήθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και κοινά έργα, δεν έχει συνεδριάσει από το 2022.
Οι σχέσεις των δύο στρατοπέδων επιδεινώνονται σταθερά εδώ και χρόνια, με τις νατοϊκές χώρες να προκαλούν πολύχρωμες επαναστάσεις στο ανατολικό υπογάστριο της Ρωσίας, να προβαίνουν σε ένα υπόγειο πραξικόπημα στην Ουκρανία και τελικά να σέρνουν τη Ρωσία σε έναν μακροχρονο αλλά αναπόφευκτο πόλεμο δι' αντιπροσώπου, ακόμα και μέχρι σήμερα.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2025 η αναθεώρηση του νατοϊκού δόγματος

Οι χώρες του NATO βρίσκονται τώρα σε «διαδικασία χαρτογράφησης διαφορετικών στοιχείων της στρατηγικής τους» απέναντι στη Ρωσία και προωθούν τις εσωτερικές συζητήσεις στη συμμαχία, που περιλαμβάνουν θέματα όπως το μέλλον της Ιδρυτικής Πράξης NATO-Ρωσίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το Politico.
«Είναι καιρός να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική σχετικά με τις συγκεκριμένες θέσεις των συμμάχων», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ενώ οι συζητήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο συνεχίζονται εδώ και μήνες, η επερχόμενη σύνοδος των υπουργών Άμυνας του NATO θα είναι η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων σε επίπεδο υπουργών για το θέμα αυτό.
Κατά τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, οι σύμμαχοι συμφώνησαν να συντάξουν μια νέα στρατηγική NATO-Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί για τη Χάγη τον Ιούνιο του 2025.

Διαφωνία εντός της Συμμαχίας - «Υπαρκτός ο κίνδυνος να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία» - Σοβαρά τα εμπόδια Ουγγαρίας και Σλοβακίας

Για το φλέγον ζήτημα o Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε στο Politico: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει κατανόηση σε ολόκληρη τη συμμαχία... ότι η Ιδρυτική Πράξη και το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας δημιουργήθηκαν για μια διαφορετική εποχή, και νομίζω ότι οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να πουν ότι ήταν μια διαφορετική εποχή στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και, επομένως, κάτι νέο είναι απαραίτητο».
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη προσχέδιο της νέας στρατηγικής, καθώς η Συμμαχία βολιδοσκοπεί τις προσεγγίσεις και των 32 κρατών - μελών του NATO. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι στρατιωτικές επιπτώσεις από αυτή τη διπλωματική κίνηση αναμένονται να είναι περιορισμένες.
Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο μακριά θα πρέπει να προχωρήσει το NATO στη διαμόρφωση ενός νέου συνόλου κανόνων απέναντι στη Ρωσία.
Ένας διπλωμάτης του NATO επεσήμανε -και πάλι στο Politico- ότι υπάρχει ανησυχία μεταξύ ορισμένων μελών ότι μια πολύ επιθετική νέα στρατηγική θα μπορούσε να στείλει ένα «μήνυμα» που θα αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία.
Υπάρχει επίσης το πολύ σημαντικό ζήτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, δύο χώρες-μέλη του NATO που αποκλίνουν από την υπόλοιπη συμμαχία, καθώς συνεχίζουν να διατηρούν επαφές με το Κρεμλίνο και βλέπουν στρατηγική αξία στη συνεργασία τους με τη Ρωσία.
Αν και όλα αυτά μένει να ξεκαθαριστούν στο εγγύς μέλλον, το μόνο βέβαιο είναι ότι το επίσημο νατοϊκό δόγμα όπως αντανακλάται στην Ιδρυτική Πράξη NATO-Ρωσίας δεν πρόκειται να μακροημερεύσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης