Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ - Η Συμμαχία αναζητά στρατηγική απέναντι στη Ρωσία, όμως η «παγίδα», είναι αλλού

Η βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ - Η Συμμαχία αναζητά στρατηγική απέναντι στη Ρωσία, όμως η «παγίδα», είναι αλλού
Ο «εχθρός» Ρωσία και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Ποιο είναι πιο απειλητικό για την ύπαρξη του ΝΑΤΟ;
Η αποκάλυψη πως το ΝΑΤΟ συζητά μια νέα στρατηγική απέναντι στην Ρωσία, έρχεται μεσούντος ενός χαμένου για την Ουκρανία πολέμου με την Ρωσία, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η νίκη Donald Trump ή Kamala Harris στις προεδρικές εκλογές μπορεί να καθορίσει ακόμη και την ίδια την επιβίωση της Συμμαχίας, γεγονός που συνιστά βόμβα στα θεμέλια της Συμμαχίας, η οποία μάλλον θα πρέπει να επεκτείνει την συζήτηση περί νέας στρατηγικής και σε εκείνη της μελλοντικής της πορείας.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ για την επέκτασή του προς τα ανατολικά, γεγονός που, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Μόσχα θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να επανεξετάζουν μια «πολιτική δεκαετιών» που ακολουθεί η συμμαχία απέναντι στη Ρωσία με τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ να προσπαθούν τώρα «να χαρτογραφήσουν διαφορετικά στοιχεία της στρατηγικής [της Ρωσίας] και να προωθήσουν τις συζητήσεις εντός της συμμαχίας» για να τα μεταφέρουν σε θέματα όπως το μέλλον της Ιδρυτικής Συνθήκης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
«Είναι καιρός να διαμορφώσουμε τώρα μια νέα στρατηγική όσον αφορά τις συγκεκριμένες θέσεις [των συμμάχων]», επεσήμανε Αξιωματούχος μιλώντας στο Politico.
«Αυτή τη στιγμή, πρέπει να κατανοήσουμε σε όλη τη συμμαχία... ότι η [Ιδρυτική Πράξη] και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας χτίστηκαν για μια διαφορετική εποχή, και νομίζω ότι οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να πουν ότι ήταν μια διαφορετική εποχή. η σχέση μας με τη Ρωσία, και ως εκ τούτου αξίζει κάτι νέο», είπε η πηγή.
Η Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας,  υπογράφηκε το 1997 και ορίζει έναν κοινό στόχο «να οικοδομήσουμε μια σταθερή, ειρηνική και αδιαίρετη Ευρώπη», ενώ το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) ιδρύθηκε το 2002 για να συνεργαστεί σε θέματα ασφάλειας και κοινά έργα και δεν έχει συνεδριάσει από το 2022.

Η «Ιδρυτική Πράξη για τις Αμοιβαίες Σχέσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας» εξακολουθεί να ισχύει

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι παρά τις προφανείς αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, το NATO εξακολουθεί να διατηρείται ενεργή τη «Ιδρυτική Πράξη» με τη Ρωσία.
Πρόκειται για ένα έγγραφο που υπογράφηκε το 1997, έξι χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και καθορίζει τον κοινό στόχο της οικοδόμησης μιας «σταθερής, ειρηνικής και ενωμένης Ευρώπης».
Βέβαια, σημειώνεται ότι το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας, ένας φορέας που δημιουργήθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και κοινά έργα, δεν έχει συνεδριάσει από το 2022.
Οι σχέσεις των δύο στρατοπέδων επιδεινώνονται σταθερά εδώ και χρόνια, με τις νατοϊκές χώρες να προκαλούν πολύχρωμες επαναστάσεις στο ανατολικό υπογάστριο της Ρωσίας, να προβαίνουν σε ένα υπόγειο πραξικόπημα στην Ουκρανία και τελικά να σέρνουν τη Ρωσία σε έναν μακροχρονο αλλά αναπόφευκτο πόλεμο δι' αντιπροσώπου, ακόμα και μέχρι σήμερα.

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας σταμάτησαν μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη Ρωσία «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των συμμάχων», ενώ το Κρεμλίνο τόνισε ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι το να επιτραπεί στο καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιήσει δυτικό οπλικό σύστημα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος θα σημαίνει ουσιαστικά την άμεση συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας.
Οι υπουργοί Άμυνας του NATO θα κληθούν, με σύσκεψή τους την επόμενη εβδομάδα, να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για να αναθεωρήσουν το επίσημο δόγμα της Συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία για πρώτη φορά μετά το 1997 - ως αντίδραση σε αυτό που αποκαλούν ως «απειλή από το Κρεμλίνο». 
Αν και η σύγκρουση μεταξύ των δύο ... κόσμων είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλη, παραδόξως το ΝΑΤΟ -τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημης διακήρυξης- ακολουθεί το δόγμα που είχε εγκαινιάσει το 1997 με την «Ιδρυτική Πράξη για τις Αμοιβαίες Σχέσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας». 
Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει δραστικά σύντομα, και ως αποτέλεσμα, τα επίσημα κείμενα της Συμμαχίας θα αρχίζουν να αποτυπώνουν την τωρινή, δυσχερή, πραγματικότητα μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. 
Με άλλα λόγια, η Δύση αναμένεται να βάλει κι επίσημα στο «χαρτί» την ακολουθούμενη ρωσοφοβική της πολιτική.
Επισημαίνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ NATO και Ρωσίας έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους, μετά το ξέσπασμα του πολέμου με την Ουκρανία το 2022.
Ως απάντηση, το NATO χαρακτήρισε τη Ρωσία ως την «πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων», ενώ το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι η ανατολική επέκταση του NATO αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχει προσχέδιο αλλά, μέχρι τον Ιούνιο του 2025 η αναθεώρηση του νατοϊκού δόγματος

Δεν υπάρχει ακόμη προσχέδιο της νέας στρατηγικής καθώς η Συμμαχία βολιδοσκοπεί τις προσεγγίσεις και των 32 κρατών - μελών του NATO,  υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο μακριά θα πρέπει να προχωρήσει το NATO στη διαμόρφωση ενός νέου συνόλου κανόνων απέναντι στη Ρωσία, με τις πιθανές στρατιωτικές επιπτώσεις της αναμένεται να είναι περιορισμένες, αφού ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι «μια πολύ επιθετική νέα στρατηγική θα μπορούσε να στείλει ένα «σήμα» που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία».
Οι χώρες του NATO βρίσκονται τώρα σε «διαδικασία χαρτογράφησης διαφορετικών στοιχείων της στρατηγικής τους» απέναντι στη Ρωσία και προωθούν τις εσωτερικές συζητήσεις στη συμμαχία, που περιλαμβάνουν θέματα όπως το μέλλον της Ιδρυτικής Πράξης NATO-Ρωσίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το Politico.
«Είναι καιρός να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική σχετικά με τις συγκεκριμένες θέσεις των συμμάχων», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Politico.
Υπάρχει επίσης το πολύ σημαντικό ζήτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, δύο χώρες-μέλη του NATO που αποκλίνουν από την υπόλοιπη συμμαχία, καθώς συνεχίζουν να διατηρούν επαφές με το Κρεμλίνο και βλέπουν στρατηγική αξία στη συνεργασία τους με τη Ρωσία.
Αν και όλα αυτά μένει να ξεκαθαριστούν στο εγγύς μέλλον, το μόνο βέβαιο είναι ότι το επίσημο νατοϊκό δόγμα όπως αντανακλάται στην Ιδρυτική Πράξη NATO-Ρωσίας δεν πρόκειται να μακροημερεύσει.
Ενώ οι συζητήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο συνεχίζονται εδώ και μήνες, η επερχόμενη σύνοδος των υπουργών Άμυνας του NATO θα είναι η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων σε επίπεδο υπουργών για το θέμα αυτό.
Κατά τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, οι σύμμαχοι συμφώνησαν να συντάξουν μια νέα στρατηγική NATO-Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί για τη Χάγη τον Ιούνιο του 2025.

Ο «εχθρός» Ρωσία και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Ποιο είναι πιο απειλητικό για την ύπαρξη του ΝΑΤΟ;

Αυτή είναι μια συζήτηση η εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι σε οριακό σημείο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει ζητήσει επίμονα την άδεια να πλήξει όσο πιο βαθιά την Ρωσία στο έδαφός της, ο πρόεδρος Vladimir Putin, ξεκαθάρισε ότι το να επιτραπεί στο καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιήσει δυτικό οπλικό σύστημα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος θα σημαίνει ουσιαστικά την άμεση συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας και άμεση ανταπόδοση στα μέλη του.
Αυτό θα ήταν άμεσα καταστροφικό για την ίδια την Συμμαχία και τα μέλη του.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση δεν μπορούν καν να συλλάβουν την κλίμακα και την ένταση του πολέμου, στο σημείο που έχει φτάσει», όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο δημοσιογράφος αναλυτής Nebojsa Malic.
«Οι δυτικοί στρατοί δεν είναι φτιαγμένοι για μια τέτοια σύγκρουση».
«
Αξιόπιστοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούσαν πριν από πέντε, έξι, δέκα χρόνια, όταν προσπαθούσαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες στη Δύση, ότι το ΝΑΤΟ έχει την ικανότητα να πολεμήσει για ίσως δύο εβδομάδες... μόνο», δεδομένων των πόρων που απαιτούνται για την οικοδόμηση δαπανηρών δυτικών εξοπλισμών όπως τα τανκς Abrams.
«Αυτό έγινε πριν από δυόμισι χρόνια, και τώρα έχουν εξαντλήσει όλα τα οπλοστάσιά τους και όλα τα αποθέματα πυρομαχικών τους, και το ερώτημα είναι αν έχουν ακόμα την ικανότητα να πολεμήσουν για δύο εβδομάδες».
«Εάν υπάρξει μια άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, θα γίνει αμέσως πυρηνική και όλοι το γνωρίζουν αυτό».
Δεν συμφέρει κανέναν... οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της σχεδόν ενιαίας εστίασης των ηγετών τους στον πόλεμο με τη Ρωσία και των κυρώσεων που της επέβαλαν και έχουν γυρίσει μπούμεραγκ, δεδομένης της μετακύλησης του ενεργειακού κόστους σε όλη την οικονομία και το κόστος ζωής. 

Την ίδια ώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι αμερικανικές κάλπεις μπορεί να φέρουν ένα αποτέλεσμα εντελώς δυσοίωνο για την ίδια την ύπαρξη του ΝΑΤΟ.

Γερμανικά και βρετανικά think tanks, ανησυχούν ότι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα, ο Donald Trump μπορεί να επιδιώξει:
- να επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία
που θα αφήσει εκτάσεις της επικράτειάς της στα χέρια της Ρωσίας,
- να μειώσει γρήγορα τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ή ακόμη και
- να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ συνολικά, όπως αναφέρει έκθεση των βρετανικών και γερμανικών thinktanks.

Τέτοια βήματα θα είχαν τεράστιες συνέπειες για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη βιωσιμότητα του Άρθρου 5, της κρίσιμης ρήτρας συλλογικής αυτοάμυνας του ΝΑΤΟ, αναφέρει η έκθεση, που εκπονήθηκε από το New Diplomacy Project, το οποίο συμβουλεύει ο Sir David Manning, πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσιγκτον, και το Ίδρυμα Friedrich Ebert, το οποίο συνδέεται με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) του καγκελάριου Olaf Scholz.
Η δημοσίευσή του έρχεται την παραμονή μιας συνάντησης στο Λονδίνο την Πέμπτη μεταξύ του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, και του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Lammy..
«Η πρώτη θητεία του Trump ήταν γεμάτη με κατάργηση συνθηκών, δασμούς σε συμμάχους και επαίνους για αυταρχικές κυβερνήσεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ενισχύσουν πρακτικά και προληπτικά την ευρωπαϊκή άμυνα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα απέναντι σε μια δεύτερη θητεία της προεδρίας Trump», δήλωσε ο Sam Goodman, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, σύμφωνα με τον Guardian.

Θα τα αλλάξει όλα ο Trump

Ο Trump έχει δηλώσει ότι αν κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές θα πει στην Ουκρανία ότι πρέπει να κάνει συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Έχουν μόνο τρεις μήνες για να τον πείσουν ότι το τίμημα της ειρήνης που πιθανότατα θα ζητήσει το Κρεμλίνο είναι απαράδεκτο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις μιας δεύτερης προεδρίας Trump, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός συμμαχικού πολυμερούς πιστωτικού ιδρύματος, στην πράξη μιας «Τράπεζας του ΝΑΤΟ», αναφέρει η έκθεση.
Αυτό θα μπορούσε «να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ στα έθνη για βασικές αγορές εξοπλισμού, να προσφέρει χαμηλά επιτόκια δανείων στα μέλη της συμμαχίας και να εισαγάγει μια νέα γραμμή χρηματοδότησης με μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια αποπληρωμής.
Η τράπεζα θα χρηματοδοτείτο με αρχικές συνδρομές από τα μέλη του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο».
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για την υπογραφή ή την αναβάθμιση των συμφωνιών ασφαλείας με τη Γερμανία, την ΕΕ και τη Γαλλία, που θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, ανεφοδιασμού αέρος-αέρος, συντήρησης αεροσκαφών, δυνατοτήτων αερομεταφοράς και κοινών δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο και άλλα μέτρα που σε κάποιο βαθμό η διμερής τους διευθέτηση θέτει αμφιβολίες για την ίδια την ύπαρξη του ΝΑΤΟ.
Οι συγγραφείς προβλέπουν ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump για την Ουκρανία είναι πιθανό να αποτύχει, επειδή η Ρωσία θέλει περισσότερα από όσα αντιλαμβάνεται και η αντίθεση σε μια αντιληπτή συνθηκολόγηση μπορεί να του είναι πολύ δύσκολο να την αγνοήσει.
Η Δρ Jade McGlynn, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης από το New Diplomacy Project, δήλωσε: «Ενώ ο Trump θα έχει περιορισμένα πολιτικά περιθώρια ελιγμών για την πολιτική της Ουκρανίας όσον αφορά την παροχή βοήθειας, τη στρατηγική ασάφεια και τη διπλωματική επιρροή, θα μπορούσε να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το «ειρηνευτικό του σχέδιο» για να περιορίσει την περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία και να υπονομεύσει το ίδιο το ΝΑΤΟ», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης