Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov στο Nesweek: Οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά στο Ουκρανικό – Συμβιβασμός μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα

Lavrov στο Nesweek: Οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά στο Ουκρανικό – Συμβιβασμός μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Κρεμλίνο προσφέρει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την ανανέωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της ηπείρου
Είναι σπάνιο Ρώσοι αξιωματούχοι να δίνουν συνεντεύξεις σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, τόσο επειδή ο πρώτος υποψιάζεται ότι τα λόγια του δεν θα αποδοθούν με ακρίβεια, ενώ τα δεύτερα φοβούνται ότι θα «ακυρωθούν» στο πλαίσιο μιας γενικευμένη ρωσοφοβίας, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov μόλις έδωσε μια γραπτή συνέντευξη στο Newsweek.
Συνόψισε συνοπτικά τις θέσεις της χώρας του σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση, την πολυπολικότητα στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στις διμερείς σχέσεις.
Όσον αφορά το πρώτο, επιβεβαίωσε την επίσημη θέση ότι το Κίεβο θα πρέπει να συμμορφωθεί με το αίτημα του Putin για κατάπαυση του πυρός από το καλοκαίρι και ότι η Μόσχα θέλει να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης, όχι απλώς να την παγώσει για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Κρεμλίνο προσφέρει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την ανανέωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της ηπείρου.
Κατηγόρησε τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι έσπειρε για πρώτη φορά τους σπόρους του πολέμου πριν από μια δεκαετία και συνέχισε να πυροδοτεί τις φλόγες.
Κατηγορούν τη Ρωσία για απρόκλητη επιθετικότητα και επεκτατισμό.
«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση που θα πρέπει να άρει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης», είπε.
«Θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης παρά στην επίτευξη εκεχειρίας».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_165636.png
Το ρωσικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης 

Το σχέδιο της Ρωσίας θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα παραχωρήσει τις ουσιαστικά ρωσικές επαρχίες Donetsk, Kherson, Luhansk και Zaporizhzhia, οι οποίες προσαρτήθηκαν επίσημα από τη Μόσχα ύστερα από ένα διεθνώς αμφισβητούμενο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και την Κριμαία, που κατέλαβε η Ρωσία και προσαρτήθηκε με παρόμοια ψηφοφορία στο 2014.
Το Κίεβο πρέπει επίσης να συμφωνήσει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να λάβει άλλα βήματα που απορρίφθηκαν από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και τους διεθνείς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ
Οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ παρέχουν πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο, ώστε ο πόλεμος να συνεχιστεί.
Συζητούν να εξουσιοδοτήσουν τις AFU [Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας] να χρησιμοποιήσουν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Το «παιχνίδι με τη φωτιά» με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες».

Το μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο και η πρόταση των BRICS

Τα μέτρα που επιδιώκει η Μόσχα, επισήμανε ο Lavrov, ευθυγραμμίζονται με την τροχιά ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, στον οποίο η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει μια βαθιά εταιρική σχέση με την Κίνα και έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες που αναζητούν μεγαλύτερο λόγο στην παγκόσμια σκηνή.
Παρόλο που η Μόσχα επιβαρύνεται με κόστος, επισήμανε ότι το Κίεβο και οι υποστηρικτές του πρόκειται να χάσουν τα περισσότερα σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο.
Αντίθετα, το Κίεβο και οι ξένοι υποστηρικτές του απαιτούν μια άνευ όρων απόσυρση της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα είπε ότι μια κλιμακούμενη σύγκρουση φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.
«Προς το παρόν, από όσο μπορούμε να δούμε, η αποκατάσταση της ειρήνης δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου του αντιπάλου μας.
Ο Zelensky δεν έχει ανακαλέσει το διάταγμά του για την απαγόρευση των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα», είπε ο Lavrov.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_165748.png
Το προσχέδιο της ειρηνευτικής συνθήκης της άνοιξης του 2022 θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Ουκρανία, εάν η τελευταία ανακαλέσει το διάταγμά της για την απαγόρευσή τους, αν και ορισμένες λεπτομέρειες θα πρέπει να τροποποιηθούν, επισημαίνει ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας.
Προειδοποίησε επίσης να μην επιτρέψουμε στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Όσο για το δεύτερο, ο Lavrov τόνισε την περιφερειακή διάσταση της πολυπολικότητας αναφέροντας πολλά κορυφαία μπλοκ προτού περιγράψει τους BRICS ως μοντέλο πολυμερούς διπλωματίας και επιβεβαιώνοντας τη σημασία του ΟΗΕ ως forum για την ευθυγράμμιση των συμφερόντων όλων των χωρών.
Ο σεβασμός των συμφερόντων του άλλου, ο μεγαλύτερος λόγος στην παγκόσμια διακυβέρνηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες και η αμοιβαία συνεργασία θεωρούνται οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτήν την τάση.
Η Κίνα συμμερίζεται επίσης τις απόψεις της Ρωσίας για αυτό, είπε.

Ο Lavrov δεν αναμένει ότι κάτι θα αλλάξει στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, καθώς και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν τη χώρα του.
Το Κρεμλίνο θα εξετάσει όποιες νέες προτάσεις μπορεί να γίνουν σε περίπτωση που συμβεί αυτό, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των δεσμών τους εάν υπάρχει η βούληση από την πλευρά των ΗΠΑ και σέβονται τα συμφέροντα της Ρωσίας. Τελείωσε ελπίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να αναζητούν περιπέτειες στο εξωτερικό, αλλά αυτό έρχεται ως ευσεβής πόθος.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και η προοπτική ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού

Δεν υπάρχει τίποτε νέο σε αυτά που είπε και όσοι παρακολουθούν στενά αυτή τη σύγκρουση δεν θα μάθουν τίποτα διαβάζοντας τη συνέντευξή του, αλλά η σημασία έγκειται στο γεγονός ότι οι μέσοι Αμερικανοί μπορεί να ακούσουν περισσότερα για την πραγματική πολιτική της Ρωσίας απέναντι σε αυτά τα θέματα για πρώτη φορά. φορά.
Έχουν ως επί το πλείστον απομονωθεί από αυτό, καθώς δεν έχει αναφερθεί με ακρίβεια από τα μέσα ενημέρωσης τους μέχρι τώρα.
Προς τιμή του Newsweek, μοιράστηκαν τις απαντήσεις του Ρωσου ΥΠΕΞ χωρίς να βάλουν κάποιο από τα συνηθισμένα φίλτρα της ρωσικής προπαγάνδας.
Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι οι μέσοι Αμερικανοί θα συμφωνήσουν τώρα ξαφνικά με όλα όσα στοχεύει να επιτύχει η Ρωσία στην Ουκρανία και στον κόσμο ευρύτερα, ούτε θα μπορούσαν να αχρηστευτούν από την λανθασμένη αντίληψη ότι παρεμβαίνει υπέρ του Trump, αλλά μπορεί ζεστάνουν μερικούς από αυτούς σε αυτές τις ιδέες. Ανάλογα με την πρόοδο του πεδίου της μάχης τους επόμενους μήνες, το αποτέλεσμα των εκλογών και τη Σύνοδο Κορυφής της G20 του επόμενου μήνα στο Ρίο, οι παγίδες ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού μπορεί τελικά να αρχίσουν να εμφανίζονται.
Σε αυτό το σενάριο, άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Newsweek ζητώντας συνεντεύξεις με τον Λαβρόφ και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.
Ο σκοπός θα ήταν να προϋποθέσουμε το κοινό να αποδεχθεί ότι οι μαξιμαλιστικοί στόχοι της Δύσης σε αυτόν τον πόλεμο αντιπροσώπων δεν είναι ρεαλιστικοί και ότι ορισμένοι από τους στόχους της Ρωσίας δεν είναι τόσο απειλητικοί όσο είχαν απεικονιστεί προηγουμένως.
Φυσικά, είναι επίσης πιθανό να μην συμβεί τίποτα, οπότε αυτή η συνέντευξη θα ξεχωρίσει ως εξαίρεση αντί για την έναρξη μιας νέας τάσης.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_165514.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης