Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσική ασπίδα στο Ιράν - Θα δοθεί ισχυρή απάντηση στα πολεμικά σχέδια Ισραήλ - ΗΠΑ

Ρωσική ασπίδα στο Ιράν - Θα δοθεί ισχυρή απάντηση στα πολεμικά σχέδια Ισραήλ - ΗΠΑ
Ρωσία - Ιράν χρειάζονται η μία την άλλη, και συντονίζουν τις ενέργειές τους στην παγκόσμια σκηνή
Σχετικά Άρθρα
Η Δύση φέρεται πως οδήγησε στην ενδυνάμωση της σχέσης Ρωσίας - Ιράν, όχι τόσο ως ένωση απέναντι σε έναν κοινό εχθρό, αλλά επειδή αμφότερες οι χώρες αγωνίζονται ενάντια σε μια απειλή που θέλει να καθορίζει τα διεθνή πράγματα με βάση τις δικές της αρχές.
Η απροσδόκητη επίσκεψη του Vladimir Putin στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν Ασγκαμπάτ δεν ήταν μόνο για ένα διεθνές φόρουμ με τη συμμετοχή ηγετών χωρών της Κεντρικής Ασίας, αλλά και για μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου και του Ιρανού Πρόεδρος Masud Pezeshkian, στην πρώτη τους γνωριμία, μετά την ανάδειξη του Ιρανού προέδρου στην ηγεσία της ισλαμικής χώρας.
Ήταν απόφαση του Ρώσου προέδρου να συναντηθούν στο Ασγκαμπάτ και οχι να περιμένει ακόμη δέκα ημέρες ως την σύνοδο των BRICS στο Καζάν, δοθείσας της κρίσιμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η οποία βαίνει επιδεινούμενη και ήδη παραπαίει στο χείλος ενός μεγάλου πολέμου.
Mετά την 1η Οκτωβρίου ιδίως, όταν το Ιράν απάντησε στη δολοφονία των ηγετών της Hamas και της Hezbollah με μια πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, όλοι περιμένουν την απάντηση του Ισραήλ, που έχει υποσχεθεί ένα θανατηφόρο και απροσδόκητο χτύπημα εναντίον του, που μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή, γι' αυτό ο Putin και ο Pezeshkian δεν περίμεναν τις διαπραγματεύσεις του Καζάν.

Και οι δύο χώρες χρειάζονται η μία την άλλη και συντονίζουν τις ενέργειές τους στην παγκόσμια σκηνή.

Συμπεριλαμβανομένων των μαχών, γιατί αν και το Ιράν δεν εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο με το Ισραήλ, ο στενότερος σύμμαχός του, η λιβανέζικη Hezbollah, βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή του πυρός.
Μια ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει από μόνη της μια περιφερειακή ανάφλεξη και εάν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν με τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων, η κλιμάκωση θα μπορούσε να γίνει εντελώς ανεξέλεγκτη.
Και ακόμη κι αν το Τελ Αβίβ περιοριστεί σε «απλώς» ένα χτύπημα στις ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, ένα ιρανικό χτύπημα αντιποίνων θα μπορούσε να οδηγήσει στις πιο τρομερές συνέπειες τόσο το Ισραήλ όσο και την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σημαίνει αυτό ότι ο Putin προσπάθησε να πείσει τον Pezeshkian «να μην τον χτυπήσει πολύ δυνατά» ως απάντηση σε μια μελλοντική ισραηλινή πρόκληση;
Φυσικά όχι - για τους εξής λόγους.

Πρώτον, τα θεμελιώδη ζητήματα στο Ιράν δεν αποφασίζονται από τον πρόεδρο, αλλά από τον Ανώτατο Ηγέτη Ayatollah Khamenei, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα πολέμου και ειρήνης.
Δεύτερον, η Ρωσία δεν είναι πλέον σε θέση να επηρεάσει την ισραηλινή πλευρά - ο Netanyahu έχει οδηγήσει τον εαυτό του στη σκάλα της κλιμάκωσης και τώρα θέλει δεν θέλει, δεν μπορεί να σταματήσει.
Παραμένει, ωστόσο, η ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να αναγκάσουν τον Netanyahu να αναβάλει το χτύπημα τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, όταν θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.
Δεύτερον, ο Pezeshkian προσωπικά δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να κλιμακώσει την κατάσταση - αντίθετα, ήρθε στην εξουσία με κάποιες ελπίδες για τη δυνατότητα χαλάρωσης των εντάσεων στις σχέσεις με τη Δύση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Pezeshkian είναι φιλοδυτικός ή, ιδιαίτερα, φιλοαμερικανός ηγέτης, το θέμα ήταν ότι η Τεχεράνη ήθελε να δείξει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη τη δυνατότητα επιστροφής στην πυρηνική συμφωνία που έγινε κομμάτια από τον Trump.

Είναι επωφελές για όλους - και το Ιράν επιθυμεί την αποδυνάμωση των δυτικών κυρώσεων, αλλά, φυσικά, όχι με το κόστος της εγκατάλειψης των εθνικών συμφερόντων.

Ωστόσο, τα μηνύματα του Pezeshkian όχι μόνο δεν εισακούστηκαν: η Δύση στην πραγματικότητα εξαπάτησε και πλαισίωσε τον νέο Ιρανό πρόεδρο.
Όπως είπε ο ίδιος, ζητήθηκε από το Ιράν να μην βιαστεί να απαντήσει στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh (σκοτώθηκε στην Τεχεράνη μετά τη συμμετοχή του στην ορκωμοσία του Pezeshkian), ώστε να μην διαταραχθούν οι προσπάθειες να πειστεί το Ισραήλ να τερματίσει την επιχείρηση στο Γάζα.
Ωστόσο, όταν το Ιράν το έκανε αυτό, ο Netanyahu όχι μόνο δεν σταμάτησε τους βομβαρδισμούς της Γάζας, αλλά προχώρησε και στην επίθεση στον Λίβανο - πραγματοποιώντας τρομοκρατική επίθεση με τηλεειδοποιητές και σκοτώνοντας τον ηγέτη της Hezbollah, Σεΐχη Nasrallah.
Δηλαδή, ο Pezeshkian δεν είχε καμία ελπίδα για την ικανότητα της Δύσης να διαπραγματευτεί, παρά το γεγονός ότι η εστίαση στη δυνατότητα κατασκευής γεφυρών προς τη δυτική κατεύθυνση δεν περιελάμβανε αρχικά την κατάργηση της πορείας προς την προσέγγιση με Ρωσία και Κίνα .
Τώρα η Μόσχα και η Τεχεράνη δεν περιμένουν πλέον να δουν πώς θα τελειώσει ο επόμενος γύρος σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών: εάν οι Αμερικανοί (που βρίσκονται υπό πίεση από τους Άραβες) θα μπορέσουν να αναγκάσουν τον Netanyahu να ελεγχθεί ή όχι.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιράν θα βαθύνουν ανεξάρτητα από την πίεση στην οποία οι χώρες μας υπόκεινται από τη Δύση.

Τον Οκτώβριο θα υπογραφεί η Στρατηγική Συνολική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας - ήταν πρακτικά έτοιμη ήδη υπό τον Πρόεδρο Raisi, ο οποίος πέθανε τραγικά τον Μάιο.
Ο Putin και ο Pezeshkian θα το υπογράψουν στο Καζάν και στη συνέχεια αναμένουμε επίσημη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στη Μόσχα.
Λοιπόν, κατά τη διάρκεια της γνωριμίας τους στο Ασγκαμπάτ, δεν ειπώθηκαν καθόλου λόγια ρουτίνας για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Putin διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις με το Ιράν αποτελούν προτεραιότητα για εμάς και οι εκτιμήσεις μας για τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο είναι συχνά πολύ κοντινές και μάλιστα συμπίπτουν.
Ο Pezeshkian όχι μόνο σημείωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση του πνευματικού ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης, οι σχέσεις μας θα πρέπει να βελτιώνονται και να ενισχύονται μέρα με τη μέρα», αλλά είπε επίσης ότι «τώρα έχουμε πολλές ευκαιρίες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον.»

Η σχέση των δύο χωρών είχε ειλικρίνεια... δηλαδή εμπιστοσύνη.

Και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα - στα θεμέλια της εμπιστοσύνης και των κοινών θέσεων, μπορείτε να οικοδομήσετε πραγματικά ισχυρές στρατηγικές σχέσεις.
Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν διεξάγουν έναν σκληρό αγώνα για το δικαίωμά τους να είναι ο εαυτός τους, αντέχοντας τεράστιες πιέσεις (οικονομικές, στρατιωτικές και ιδεολογικές) από τη Δύση - και είναι απολύτως φυσικό να συνδυάσουμε τις δυνατότητες και τις προσπάθειές μας.
Αυτό που φέρνει κοντά τους ανθρώπους δεν είναι καν ένας κοινός εχθρός, αλλά παρόμοιες απόψεις και κοινά συμφέροντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης