Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκδοση – μαμούθ από την Κίνα ειδικών ομολόγων αξίας 325 δισ. δολ. για την τόνωση της οικονομίας

Έκδοση – μαμούθ από την Κίνα ειδικών ομολόγων αξίας 325 δισ. δολ.  για την τόνωση της οικονομίας
Οι αξιωματούχοι δίνουν μάχη για να αντιστρέψουν την επιβράδυνση της Κίνας και να επιτύχουν έναν στόχο ανάπτυξης 5% φέτος - αξιοζήλευτος για πολλές δυτικές χώρες, αλλά απέχει πολύ από τη διψήφια επέκταση που για χρόνια χαρακτήρισε τον ασιατικό γίγαντα
Παρότι οι κινεζικές αρχές έδωσαν μόνο ένα περίγραμμα των μέτρων τόνωσης της οικονομία, ανακοίνωσαν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 ότι θα προχωρήσουν στην έκδοση ειδικών ομολόγων για να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα σηματοδοτώντας ένα… πάρτυ δημοσιονομικών δαπανών για την θωράκιση με κεφάλαια των τραπεζών και της αγοράς ακινήτων και τη χαλάρωση του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης ως μέρος ενός από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης των τελευταίων ετών.
Το σχέδιο είναι μέρος μιας σειράς ενεργειών που ανέλαβε το Πεκίνο για να χαράξει μια γραμμή κάτω από μία πολυετή κρίση στον τομέα των ακινήτων και τη χρόνια χαμηλή κατανάλωση που μαστίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Τα σχεδιαζόμενα ειδικά ομόλογα του Πεκίνου στοχεύουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών - μέρος μιας ώθησης για να αυξήσουν τις πιστώσεις με την ελπίδα να τροφοδοτήσουν τις υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες.
Η Κίνα ετοιμάζεται επίσης να επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να δανειστούν περισσότερα για να χρηματοδοτήσουν την απόκτηση αχρησιμοποίητης γης για ανάπτυξη, με στόχο να εξέλθει η αγορά ακινήτων από μια παρατεταμένη ύφεση.
Δεν δόθηκαν στοιχεία για τα σχεδιαζόμενα ειδικά ομόλογα που ανακοινώθηκαν σε μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομικών Lan Fo'an και άλλους αξιωματούχους, μετά από μια σειρά βημάτων που ξεκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες που περιελάμβαναν περικοπές επιτοκίων και ρευστότητα για τις τράπεζες.
Ωστόσο, ο Lan είπε ότι η Κίνα έχει ακόμα περιθώριο «να εκδώσει χρέη και να αυξήσει το έλλειμμα» προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα τόνωσης.
Οι αξιωματούχοι δίνουν μάχη για να αντιστρέψουν την επιβράδυνση της Κίνας και να επιτύχουν έναν στόχο ανάπτυξης 5% φέτος - αξιοζήλευτος για πολλές δυτικές χώρες, αλλά απέχει πολύ από τη διψήφια επέκταση που για χρόνια τόνωσε τον ασιατικό γίγαντα.
Το Σάββατο (12/10), ο Lan είπε ότι το Πεκίνο επιταχύνει τη έκδοση πρόσθετων κρατικών ομολόγων, και εξαιρετικά μακροπρόθεσμα ειδικά ομόλογα δημοσίου εκδίδονται επίσης για χρήση.
«Στους επόμενους τρεις μήνες, συνολικά 2,3 τρισεκατομμύρια γιουάν (325 δισεκατομμύρια δολάρια) ειδικών ομολογιακών κεφαλαίων μπορούν να δημοπρατηθούν για χρήση σε διαφορους τομείς δαπανών», πρόσθεσε.
Επιπλέον, το Πεκίνο σχεδιάζει επίσης να «εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα για να στηρίξει μεγάλες κρατικές εμπορικές τράπεζες», είπε ο Lan, αν και δεν είπε πόσο.
Οι κινεζικές αρχές παροτρύνουν τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν περισσότερα και χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων -- μέτρα που θα έβαζαν περισσότερα μετρητά στις τσέπες των καταναλωτών.
Ως εκ τούτου, τα ομόλογα του Πεκίνου θα προσφέρουν στις τράπεζες βοήθεια για τη στήριξη των κεφαλαίων τους, δίνοντάς τους μεγαλύτερο περιθώριο για να δανείσουν περισσότερα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_175653.png
Ομόλογα στις κατασκευές 

Στις τοπικές κυβερνήσεις θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν  αδρανής γη για ανάπτυξη, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Liao Min
Η κίνηση θα «βοηθήσει στη μείωση των πιέσεων ρευστότητας και χρέους στις τοπικές κυβερνήσεις και τις εταιρείες ακινήτων», εξήγησε.
Το Πεκίνο θα ενθαρρύνει επίσης την απόκτηση υφιστάμενων εμπορικών ακινήτων που θα χρησιμοποιηθούν ως οικονομικά προσιτή στέγαση.
Ωστόσο, οι αναλυτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το Πεκίνο απέφυγε να δώσει έναν συγκεκριμένο ποσό για περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα.
Το Πεκίνο πιθανότατα «εξακολουθούσε να εργάζεται για τις μικρές λεπτομέρειες του δημοσιονομικού πακέτου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Heron Lim από την Moody's Analytics.
«Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές μπορεί να κάνουν ένα βήμα πίσω μέχρι να είναι απολύτως βέβαιοι για την κατεύθυνση που παίρνει η δημοσιονομική πολιτική».
Στους δρόμους του Πεκίνου το Σάββατο (12/10), ωστόσο, όσοι μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ήταν σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξοι.
«Όλοι έδωσαν μεγάλη προσοχή σε αυτή τη συνάντηση, ειδικά από τη στιγμή που το χρηματιστήριο βιώνει πρόσφατα μια πτωτική τάση», δήλωσε ο Quan Sheng, ένας 41χρονος που εργάζεται στον τομέα της πληροφορικής.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι σίγουρα θετικό νέο... Αυτό παρέχει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί σταδιακά να ενισχυθεί», πρόσθεσε.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_175744.png
«Έλλειψη καθοδήγησης»

Η οικονομική αβεβαιότητα της Κίνας τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο που έχει διατηρήσει την κατανάλωση πεισματικά χαμηλά επίπεδα.
Ιδιαίτερα απουσίασε οποιαδήποτε αναφορά για ενισχύσεις μεγάλης κλίμακας προς τους καταναλωτές, δήλωσε ο Julian Evans-Pritchard της Capital Economics.
«Η έλλειψη μελλοντικής καθοδήγησης για την κλίμακα του δημοσιονομικού ελλείμματος του επόμενου έτους σημαίνει ότι είναι ακόμα δύσκολο να κρίνουμε πόσο μεγάλη και μακροχρόνια θα είναι η δημοσιονομική ώθηση», πρόσθεσε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κινέζοι πολιτικοί έχουν αποκαλύψει μια σειρά από μέτρα τόνωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς περικοπών επιτοκίων και χαλάρωσης των κανόνων για την αγορά κατοικιών, αλλά οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι χρειάζεται περισσότερη δράση για να βγει οριστικά η οικονομία από την ύφεση.
Νωρίτερα το Σάββατο (12/10), οι κορυφαίες τράπεζες της Κίνας δήλωσαν ότι θα μειώσουν τα χαμηλότερα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων από τις 25 Οκτωβρίου, μετά από έκκληση της κυβέρνησης για δράση.
«Εκτός από τα δεύτερα στεγαστικά δάνεια στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Shenzhen και ορισμένες άλλες περιοχές, τα επιτόκια άλλων επιλέξιμων στεγαστικών δανείων θα προσαρμοστούν», σε τουλάχιστον 30 μονάδες βάσης κάτω από το βασικό επιτόκιο δανεισμού, το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας για στεγαστικά δάνεια, κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, σύμφωνα με το CCTV.
Το CCTV ανέφερε ότι οι μεγάλες τράπεζες είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούσαν τις προσαρμογές σταδιακά.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τον περασμένο μήνα ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν αυτά τα επιτόκια έως τις 31 Οκτωβρίου.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_180035.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης