Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος και αίμα στη Μέση Ανατολή - Επίθεση Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν – Στην αντεπίθεση η Hezbollah

Χάος και αίμα στη Μέση Ανατολή - Επίθεση Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν – Στην αντεπίθεση η Hezbollah
Tο Ισραήλ διαμηνύει πως δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός με την Hezbollah - IDF: Πλήξαμε 230 στόχους το τελευταίο 24ωρο
(upd8) Με την Hezbollah να έχει περάσει στην αντεπίθεση και να επιφέρει εντυπωσιακά πλήγματα στον ισραηλινό στρατό - τόσο με την επίθεση με τα drones κατά στρατιωτικής βάσης που «τρύπησε» την ισραηλινή αεράμυνα και άφησε πίσω 4 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες όσο και με την χθεσινή πυραυλική επίθεση που στόχευσε 182 τοποθεσίες και ανάγκασε τους Ισραηλινούς να σπεύσουν στα καταφύγια – το Ισραήλ αν και ακούει τις ανησυχίες των ΗΠΑ, διαμηνύει ότι τα αντίποινα στο Ιράν θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του.
Αυτή είναι η απάντηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu σε δημοσίευμα της Washington Post, βάσει του οποίου φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden ότι ο IDF δεν πρόκειται να πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους του Ιράν, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, αποτρέπει το χειρότερο σενάριο… αυτό μιας γενικευμένης περιφερειακής στρατιωτικής σύγκρουσης.
Άλλωστε το Ιράν όλο το προηγούμενο διάστημα διεμήνυε πως η πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου αφορούσε μόνο στρατιωτικούς στόχους ενώ χθες 14/10 διέρρευσε – όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΚΑΝ - πως εάν η ισραηλινή απάντηση είναι περιορισμένη, τότε θα θεωρήσει πως αυτός ο γύρος ανταλλαγής πυρών μεταξύ των δύο κρατών έκλεισε.
Πάντως, οι συγκρούσεις τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει πως το τελευταίο 24ωρο έπληξε 230 στόχους της Hamas και της Hezbollah.

Washington Post: To Ισραήλ θα πλήξει στρατιωτικούς στόχους

Διαβεβαιώσεις στον πρόεδρο Biden ότι το Ισραήλ κατά την απάντηση του στο Ιράν, θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις παρείχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, o Netanyahu κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Biden την περασμένη εβδομάδα, διεμήνυσε πως θα πληγούν μόνο στρατιωτικοί στόχοι.
Αμερικανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι ο Netanyahu συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, γεγονός που βγάζει από το κάδρο ως στόχο και τις … πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Netanyahu: Επίθεση βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ

Στον απόηχο αυτού του δημοσιεύματος, το γραφείο του Netanyahu εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.
Σε αυτήν την ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή το δημοσίευμα της Washington Post, επισημαίνεται πως το Ισραήλ ακούει τις ΗΠΑ αλλά είναι αυτό που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις ανεξάρτητα, και βασιζόμενο στα δικά του συμφέροντα.
«Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας βάσει των αναγκών στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ» επισημαίνει η ανακοίνωση του Netanyahu.
4_217.jpg
Όχι σε εκεχειρία με Hezbollah

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ διαμηνύει πως δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός με την Hezbollah παρά το γεγονός ότι ο στρατός έχει αρχίσει να καθορίζει τις απαιτήσεις ασφαλείας που είναι απαραίτητες για μια τέτοια συμφωνία.
Δημοσίευμα της Jerusalem Post αναφέρει πως αν και το Ισραήλ έχει λάβει έμμεσα «αιτήματα από τη Hezbollah και το Ιράν για κατάπαυση του πυρός», «το Ισραήλ δεν θέλει εκεχειρία αυτή τη στιγμή», δεδομένου ότι εξακολουθεί να διεξάγει στρατιωτική εκστρατεία για να αποδυναμώσει την Hezbollah.

IDF: Πλήξαμε 230 στόχους σε Λίβανο, Γάζα

Την ίδια στιγμή, ο IDF ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έπληξε πάνω από 230 στόχους σε Λίβανο και Γάζα.
«Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας περισσότερους από 230 τρομοκρατικούς στόχους τις τελευταίες 24 ώρες» ανακοίνωσε ο IDF.
Χθες 14/10 το Ισραήλ επέκτεινε τις αεροπορικές του επιδρομές και στα βόρεια εδάφη του Λιβάνου - μέχρι πρότινος χτυπούσε κυρίως στη Βηρυτό και στην πεδιάδα Bekaa στα ανατολικά - όπου και αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι.
Άλλωστε ο ίδιος ο Netanyahu υποστήριξε χθες πως «θα κυνηγήσουμε παντού, συμπεριλαμβανομένης και της Βηρυτού, τη Hezbollah, θα συνεχίσουμε να την χτυπάμε χωρίς έλεος».

Σειρήνες σε Haifa και βόρειο Ισραήλ

Πάντως, η Hezbollah και παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί, εμφανίζεται ικανή να συνεχίσει να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στο Ισραήλ.
Μετά τον τρόμο που σκόρπισε χθες Τρίτη 14/10 σε εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες που έσπευσαν στα καταφύγια υπό τις επιθέσεις με 115 πυραύλους, αλλά και το τεράστιας σημασίας πλήγμα σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ που… «ξήλωσε» την αντιαεροπορική άμυνα, συναγερμός σήμανε νωρίτερα σήμερα το πρωί και πάλι στην Haifa και σε αρκετές πόλεις του βόρειου Ισραήλ καθώς η Hezbollah εκτόξευσε δύο ρουκέτες.

Δημόσια εμφάνιση του διοικητή των ειδικών δυνάμεων Al-Quds

Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Al-Quds του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, υποστράτηγος Ismail Qaani, συμμετείχε στην πρωινή τελετή επιστροφής της σορού του συναδέλφου του Abbas Nilforoushan στο Ιράν από τον Λίβανο.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA, η τελετή πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Mehrabad της Τεχεράνης.
Εκτός από τον Qaani, παρευρέθηκαν συνάδελφοι του εκλιπόντος και μέλη της οικογένειάς του.
Στις 6 Οκτωβρίου, δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι μετά τις τελευταίες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό, ο Ismail Qaani είχε σταματήσει να επικοινωνεί ενώ διατυπώνονταν σενάρια όχι μόνο για τον θάνατο του αλλά και για … κατασκοπεία.
Φέρεται ότι πήγε στον Λίβανο μετά τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν σκοτώθηκε ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Hezbolllah, Hassan Nasrallah.

Έντονη ανησυχία ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία του ύστερα από τα πυρά που δέχθηκαν αρκετές θέσεις των κυανόκρανων.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Κυριακή 13/10 ότι ισραηλινά τανκ εισέβαλαν στη βάση και έπληξαν τις ειρηνευτικές δυνάμεις με τον Netanyahu να απορρίπτει τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός έβλαψε σκόπιμα τους κυανόκρανους.
Μάλιστα ο Netanyahu είχε ζητήσει να αποσυρθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις από όλες τις ζώνες μάχης κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, αναφέροντας πως η Hezbollah χρησιμοποιεί τις θέσεις της ειρηνευτικής δύναμης ως κάλυψη για επιθέσεις κατά του IDF.

Maduro (Βενεζουέλα): Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εξόντωσης των αραβικών λαών

Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εξόντωσης των αραβικών λαών υποστήριξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους λαούς της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Συρίας.
«Τα διεθνή ΜΜΕ επιμένουν ότι το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εναντίον της Hamas και της Hezbollah.
Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Αυτός είναι πόλεμος εξόντωσης του Netanyahu εναντίον του λαού της Παλαιστίνης, του αραβικού λαού στον Λίβανο, δεν είναι καν πόλεμος, αλλά γενοκτονία» επισήμανε ο Maduro, ο οποίος καταδίκασε έντονα το αίτημα του Netanyahu να αποσύρει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από το νότιο Λίβανο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης