Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεκλογικά παιχνίδια Biden με τον πυρηνικό αφοπλισμό - Ρωσία και Κίνα... δεν πέφτουν στην παγίδα

Προεκλογικά παιχνίδια Biden με τον πυρηνικό αφοπλισμό - Ρωσία και Κίνα... δεν πέφτουν στην παγίδα
Η Ρωσία και η Κίνα δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια
Είναι αδύνατο για τη Μόσχα να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη μείωση των πυρηνικών όπλων εν μέσω ενός πολέμου εναντίον της Ρωσίας, στον οποίο συμμετέχουν οι τρεις δυτικές πυρηνικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διαμήνυσε το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden για τη διεξαγωγή τέτοιων διαπραγματεύσεων, γράφει το Vedomosti.
Ο στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι να διασφαλιστούν ποσοτικοί περιορισμοί στα ρωσικά και κινεζικά πυρηνικά όπλα χωρίς να βρεθεί η Ουάσιγκτον σε ευάλωτη θέση σε περίπτωση που ξεσπάσει κούρσα εξοπλισμών, επισήμανε ο Dmitry Stefanovich, ερευνητής του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Η κούρσα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά οι ΗΠΑ σίγουρα προετοιμάζουν το έδαφος για αυτό. 
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Λευκός Οίκος θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά με τους δικούς του όρους.

Με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές

Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών είναι ένα χαρακτηριστικό σημείο συζήτησης για τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς, σημείωσε ο Alexander Yermakov, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση αυτή στοχεύει στους Αμερικανούς ψηφοφόρους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, με την αντιπρόεδρο Kamala Harris να αναμετράται με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Donald Trump.
Ο Trump έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Biden για την ανίκανη εξωτερική πολιτική της, η οποία, κατά την άποψη του Ρεπουμπλικανού, αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

Η Ρωσία και η Κίνα δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια

Η Ρωσία και η Κίνα δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, διότι αν το πράξουν, το πλεονέκτημα των ΗΠΑ όσον αφορά τα συμβατικά όπλα θα αυξηθεί, συνέχισε ο Yermakov.
«Θεωρητικά, το Πεκίνο θα μπορούσε να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τη στρατηγική ασφάλεια όταν θα είναι σίγουρο για τις πυρηνικές του δυνάμεις και θα διαθέτει επαρκή οπλοστάσια.
Όσον αφορά τη Ρωσία, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

Ετοιμο για συνομιλίες το Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της γερμανικής πρεσβείας στη Μόσχα δήλωσε στη Izvestia ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο για νέες συνομιλίες αφοπλισμού με τη Ρωσία.
Παρόλα αυτά, αν και στη χώρα πληθαίνουν οι εκκλήσεις για αποκατάσταση των διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα, το Βερολίνο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αμερικανικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από το 2025.
Ο Viktor Zavarzin, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή), πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για τη Μόσχα να εμπλακεί σε συνομιλίες αφοπλισμού με τις δυτικές χώρες.
«Οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει όλες τις συνθήκες στρατηγικής σταθερότητας.
Φαίνεται ότι είναι απλώς μέρος της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών», δήλωσε.
«Όσον αφορά τη Γερμανία, απλώς ακολουθεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Zavarzin.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης