Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Η ακροαριστερά συστήνει νέα συμμαχία

Ευρωκοινοβούλιο: Η ακροαριστερά συστήνει νέα συμμαχία
Αξιωματούχοι του κόμματος δήλωσαν πως η διάσπαση δεν θα έχει επιπτώσεις στο κοινοβουλευτικό έργο της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Εκπρόσωποι επτά ευρωπαϊκών ακροαριστερών κομμάτων ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού κόμματος, της Ευρωπαϊκής Αριστερής Συμμαχίας, την Τρίτη (15 Οκτωβρίου), δηλώνοντας παράλληλα ότι η υπάρχουσα κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα αλλάξει καθόλου.
Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αριστερής Συμμαχίας σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις της άκρας αριστεράς θα διασπαστούν σε δύο διαφορετικές πολιτικές ομάδες, την Ευρωπαϊκή Αριστερά (European Left) και, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, την Ευρωπαϊκή Αριστερή Συμμαχία (European Left Alliance).
Αξιωματούχοι του κόμματος δήλωσαν πως η διάσπαση δεν θα έχει επιπτώσεις στο κοινοβουλευτικό έργο της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα πανευρωπαϊκά κόμματα και οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συνδέονται απαραίτητα. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του Renew Europe δεν συμμετέχουν παραπάνω από τρία ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα. Τα ευρωπαϊκά κόμματα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πολιτικές ομάδες χωρίς εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Πρόκειται για μια πλατφόρμα συνεργασίας για τα κόμματά μας, την οποία χρειαζόμαστε πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Malin Björk, πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος, σχετικά με το νέο ακροαριστερό ευρωπαϊκό κόμμα.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δημιουργήσουμε μια νέα [ομάδα] στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.
Το νέο κόμμα περιλαμβάνει το Podemos της Ισπανίας, το Bloco de Esquerda της Πορτογαλίας, το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα, το La France Insoumise, το Razem της Πολωνίας, τη Φινλανδική Αριστερή Συμμαχία και την Κόκκινο-Πράσινη Συμμαχία της Δανίας.
Ορισμένα από αυτά, όπως τα κόμματα-μέλη της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας και της Δανίας, άρχισαν να αποχωρούν από την Ευρωπαϊκή Αριστερά τον Αύγουστο.
«Πρόκειται για μια διαδικασία επαγγελματισμού», δήλωσε το καλοκαίρι στο Euractiv πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Η Manon Aubry, μέλος της La France Insoumise και αντριπρόεδρος της Αριστεράς στο κοινοβούλιο, κατέστησε σαφές ότι τα κόμματα επιδιώκουν να επηρεάσουν. «Είμαστε εδώ για να κυβερνήσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη.
Οι διαφορές απόψεων σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδείχθηκαν ως βασικός λόγος για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τη νέα Συμμαχία να δείχνει ισχυρότερη υποστήριξη προς την Ουκρανία. Οι ομιλητές τόνισαν επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης ζητημάτων όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη στη συνέντευξη Τύπου.
«Για εμάς, πρόκειται για την οικοδόμηση μιας νέας, πιο ενωμένης ευρωπαϊκής αριστεράς παρά για το να αφήσουμε κάτι πίσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jussi Saramo από τη Φινλανδική Αριστερή Συμμαχία.
Ενώ ορισμένα κόμματα έχουν εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Αριστερά, άλλα δεν αποτέλεσαν ποτέ μέρος ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος.
Αυτή είναι η περίπτωση του Razem της Πολωνίας. Η Zofia Malisz από το πολωνικό ακροαριστερό κόμμα τόνισε πόσο δύσκολη ήταν η ένωση των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων «σε μια περιοχή με αυταρχικές τάσεις και μετακομμουνιστικό παρελθόν».
Η οργάνωση ενός ευρωπαϊκού κόμματος επιτρέπει στα εθνικά κόμματα να έχουν πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ για προεκλογικές εκστρατείες και άλλες πολιτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα κοινοβουλευτικά αρχεία, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), θα μπορούσε να λάβει έως και 13,5 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση από την ΕΕ το 2024.
Η νέα Ευρωπαϊκή Αριστερή Συμμαχία θα μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση ήδη από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η Aubry την Τρίτη.
Στην άλλη πλευρά του ημικύκλιου, τα ακροδεξιά κόμματα ανασυντάσσονται επίσης σε νέους κομματικούς σχηματισμούς μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Τα αρχεία από τον ιστότοπο του Κοινοβουλίου δείχνουν ότι οι Πατριώτες για την Ευρώπη (PfE) θα αντικαταστήσουν μάλλον το καταργημένο κόμμα Identity and Democracy.
Παρομοίως, ακροδεξιά κόμματα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία έχουν καταγράψει μια νέα πανευρωπαϊκή ομάδα για να στηρίξουν την ομάδα της Ευρώπης των κυρίαρχων εθνών στο κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης