Τελευταία Νέα
Διεθνή

Věra Jourová (EE): Ο Elon Musk είναι κήρυκας του απόλυτου Κακού, μου προκαλεί τρόμο

Věra Jourová (EE): Ο Elon Musk είναι κήρυκας του απόλυτου Κακού, μου προκαλεί τρόμο
Είναι ο υποστηρικτής του κακού, είπε η αξιωματούχος της Vera Jourová
Ο Elon Musk, σε αντίθεση με άλλα αφεντικά της τεχνολογίας, «δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει το καλό και το κακό», δήλωσε την Τετάρτη ανώτατη αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Věra Jourová.
Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας και αφεντικό των X, Tesla και SpaceX ενισχύει το μίσος, δήλωσε η απερχόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στο POLITICO, αποκαλώντας τον «κήρυκα του κακού».
Ως γνωστόν, ο Musk είναι σε πορεία σύγκρουσης με την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία…
Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας αγόρασε το Twitter τον Απρίλιο του 2022, μετονομάζοντάς του το σε X λίγο αργότερα…
Έκτοτε δέχεται επικρίσεις για τη διαχείριση της πλατφόρμας, με πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς και την κοινωνία των πολιτών να λένε ότι επέτρεψε να εξαπλωθεί η ρητορική μίσους.
«Αρχίσαμε να σχετικοποιούμε το κακό και εκείνος το βοηθά προληπτικά.
Είναι ο υποστηρικτής του κακού», είπε η Jourová.
H Τσέχα πολιτικός, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής δικαιοσύνης της ΕΕ από το 2014-2019 και υπεύθυνη για τις «αξίες και τη διαφάνεια» από το 2019, είχε τακτική επαφή με πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο την τελευταία δεκαετία για θέματα όπως η ιδιωτική ζωή, η παραπληροφόρηση. και τον έλεγχο περιεχομένου.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν «τερατώδη δύναμη στα χέρια τους», είπε η Jourová.
«Πραγματικά, μου προκαλεί τρόμο το γεγονός ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν πέσει σε κακά χέρια».
Το X είναι «ο κύριος κόμβος για τη διάδοση του αντισημιτισμού τώρα», είπε η Jourová, προσθέτοντας ότι προειδοποίησε τους υπουργούς από τις πρωτεύουσες της ΕΕ την Τρίτη να επαγρυπνούν για την πιθανότητα να διαχυθεί ο διαδικτυακός αντισημιτισμός στον πραγματικό κόσμο.
«Τώρα βρισκόμαστε στην κατάσταση όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου των κρατών μελών πρέπει να προστατεύσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό απειλή, υπό φυσική απειλή», είπε.
Η Jourová δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Musk, αλλά, όπως είπε, «ακόμα και χωρίς αυτή την προσωπική συνάντηση θα έλεγα ότι από όλα τα αφεντικά που γνώρισα είναι ο μόνος που δεν μπορεί να αναγνωρίσει το καλό και το κακό».
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, Thierry Breton, συναντήθηκε όντως με τον Musk στην Καλιφόρνια το 2022 και έκτοτε συγκρούστηκε μαζί του δημόσια για τον έλεγχο του διαδικτυακού περιεχομένου.

Ρύθμιση εναντίον καινοτομίας

Πέρα από τα παραπάνω, η Jourová απορρίπτει το αφήγημα περί υπερβολικής ρύθμισης εκ μέρους των Βρυξελλών καταπνίγοντας την τεχνολογική καινοτομία.
Η ΕΕ ψήφισε μια σειρά από μέτρα τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο να υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να λανσάρουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και άλλα καινοτόμα προϊόντα.
Αλλά η καινοτομία για την καινοτομία δεν είναι απαραίτητα επιθυμητή, είπε η Jourová: «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι καινοτομίες αναπτύσσονται για να κάνουν καλό στους ανθρώπους».
Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί η καινοτομία συνήθως «περιγράφεται ως κάτι απολύτως καλό και οι κανονισμοί ως κάτι που είναι κακό… Δεν είναι άσπρο ή μαύρο».
Τα τεράστια κέρδη των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας δεν πρέπει να είναι εις βάρος των Ευρωπαίων, είπε η Jourová — ακόμα κι αν αυτό σημαίνει καθυστερήσεις στην κυκλοφορία προϊόντων. «
Κανείς δεν λέει ότι η Google και άλλοι δεν μπορούν να εισαγάγουν νέες τεχνολογίες στην Ευρώπη.
Σημειωτέον, η Jourová ηγήθηκε των εργασιών για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ένα ορόσημο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που τέθηκε σε ισχύ το 2018 και παραμένει ένας από τους πιο διάσημους —και διαβόητους— νόμους της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης