Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μητσοτάκης για μετανάστες: «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας… θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό»

Μητσοτάκης για μετανάστες: «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας… θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό»
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση παράλληλα με τις προσπάθειες για τον περιορισμό των παράτυπων εισόδων
Σε μια παράξενη παραδοχή προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους Financial Times για το μεταναστευτικό.
Αναρωτήθηκε… «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας;
Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο»…
Αλλά παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι «θα δυσκολέψουμε την είσοδο των ανθρώπων»…
Αν μη τι άλλο… δίχως νόημα η σκέψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η πολιτική του ασύλου

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε κατά των προτάσεων για εξωτερική ανάθεση της πολιτικής ασύλου της ΕΕ σε χώρες εκτός του μπλοκ κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες.
Αρκετοί κεντρώοι ηγέτες στην Ευρώπη στράφηκαν σωστά στο θέμα τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz και του πρωθυπουργού της Πολωνίας Donald Tusk, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σηματοδοτεί τώρα ότι είναι ανοιχτό στις λεγόμενες καινοτόμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων κόμβων επιστροφής για μετανάστες που έχουν δημιουργηθεί εκτός ΕΕ.
Η Ιταλία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ένα πιλοτικό σύστημα που περιλαμβάνει την «επεξεργασία» μεταναστών σε ένα κέντρο στην Αλβανία.
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μητσοτάκης εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με τις εκκλήσεις για διάδοση του μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας σε ολόκληρη την ΕΕ ως σύνολο.
«Εδώ χρειάζεται προσοχή. Πρόκειται για διμερή συμφωνία.
Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε.
«Πρέπει επίσης να δούμε αν όντως λειτουργεί.
«Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία για το άσυλο και ό,τι τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιστραφούν στην Ιταλία.
Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο...που θα πήγαιναν;», αναρωτήθηκε.

Εργατικό δυναμικό

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση παράλληλα με τις προσπάθειες για τον περιορισμό των παράτυπων εισόδων, καθώς υπήρχε κρίσιμη ανάγκη για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζομένους στην οικονομία της Ευρώπης.
«Αν θέλεις να φτιάξεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι και μια μεγάλη πόρτα», είπε ο Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα.
«Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο», ανέφερε.
Ως η νοτιοανατολική πύλη προς την ΕΕ, η Ελλάδα ήταν ιστορικά στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης και έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κακομεταχείριση των θαλάσσιων ανθρώπων που ζητούν άσυλο.
Αλλά η Ελλάδα έσωσε «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης, κάλεσε τις Βρυξέλλες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να αυξήσουν τον αριθμό των μεταναστών που απελαύνονται, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20%.
«Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται»...και το τι να κάνουμε με αυτούς δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης», είπε ο Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ένα βασικό κενό στο μεταναστευτικό πλαίσιο του μπλοκ.
«Ορισμένες από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες.
Αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια για να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη πρόταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης