Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος - Κόλαση υπόσχεται η Hezbollah για την εξόντωση του Yahya Sinwar της Hamas - Θέμα ημερών η επίθεση Ισραήλ στο Ιράν

Σοκ και δέος - Κόλαση υπόσχεται η Hezbollah για την εξόντωση του Yahya Sinwar της Hamas - Θέμα ημερών η επίθεση Ισραήλ στο Ιράν
Ισραηλινό drone αποτύπωσε τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Hamas - Νέος ηγέτης στην Hamas προαλείφεται o Khaled Meshaal
(upd13) Με την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν να θεωρείται πως είναι θέμα ημερών… αν όχι ωρών, νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την εξόντωση του ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar από τον IDF.
Αν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως αυτή είναι η αρχή του τέλους του πολέμου στη Γάζα, επισημαίνοντας πάντως πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι, εκτιμάται πως η εξόντωση του ηγέτη της Hamas, θα πυροδοτήσει έναν ακόμα πιο σκληρό πόλεμο από την πλευρά όχι μόνο της Hamas, αλλά και της Hezbollah.
Ήδη η Hamas όρισε νέο ηγέτη της, τον Khaled Meshaal, η Hezbolllah διεμήνυσε πως πλέον προχωρά σε μια νέα και πιο κλιμακούμενη φάση στον πόλεμο της έναντι του Ισραήλ ενώ το Ιράν υποστήριξε πως η εξόντωση του Sinwar θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης με σκοπό την απελευθέρωση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών».
Παρά τις δυσοίωνες αυτές εξελίξεις, οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν πως είναι τώρα η ώρα για να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για μια διπλωματική λύση στη Γάζα αλλά και στον Λίβανο, με τον πρόεδρο Biden, να πιέζει τον Netanyahu να προχωρήσει στην κατεύθυνση της εκεχειρίας.
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από drone με συγκλονιστικές εικόνες στις οποίες αποτυπώνονται οι τελευταίες στιγμές του Sinwar…
Σε αυτές ο Sinwar εμφανίζεται να επιτίθεται, αν και σοβαρά τραυματισμένος, με ότι δυνάμεις του έχουν απομείνει στο ισραηλινό drone, πετώντας του ένα μεταλλικό ραβδί... σε μια ύστατη πράξη αντίστασης. Ιράν: Το πνεύμα της Αντίστασης θα ενισχυθεί

Σε μια πρώτη αντίδραση το Ιράν ανακοίνωσε ότι η εξόντωση του Yahya Sinwar θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης» με σκοπό την «απελευθέρωση» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.
«Θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και τα παιδιά, που θα συνεχίσουν την πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Όσο η κατοχή και οι επιθέσεις διατηρούνται, η αντίσταση θα συνεχίζεται», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Hezbollah: Σε νέα φάση ο πόλεμος

Από την πλευρά της η Hezbollah ανακοίνωσε ότι πλέον ο πόλεμος με το Ισραήλ περνά σε μια νέα κλιμακούμενη φάση, δήλωση που υπονοεί ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα πιο ισχυρά όπλα της κατά του ισραηλινού στρατού.
Μάλιστα στην ανακοίνωση της η Hezbollah επισημαίνει ότι από την έναρξη του πολέμου στον Λίβανο, την 1η Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί έχουν χάσει 55 στρατιώτες ενώ περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί.

Νέος ηγέτης της Hamas o Khaled Meshaal

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως νέος επικεφαλής της Hamas αναλαμβάνει ο Khaled Meshaal, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του γραφείου αντιπροσωπείας της Hamas στο εξωτερικό.
Αυτό ανέφερε η λιβανέζικη πύλη ειδήσεων LBCI, επισημαίνοντας ότι πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Khaled Meshaal έχει αναλάβει το ρόλο του ενεργού αρχηγού του κινήματος και είναι πλέον υπεύθυνος για όλες τις επικοινωνίες με βασικά μέρη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.
Βάσει των ίδιων πηγών, η ηγεσία της Hamas ενημέρωσε την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Κατάρ ότι μετά τον θάνατο του Sinwar, οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου έχουν καταστεί εξαιρετικά δύσκολες.

Washington Post: Ο θάνατος του Sinwar δεν σημαίνει και τον θάνατο της Hamas

Η εξόντωση του Yahya Sinwar δεν είναι προάγγελος θανάτου της Hamas
αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Hamas έχει καταφέρει να επιβιώσει μετά τον θάνατο πολλών εκ των ηγετών της τις τελευταίες δεκαετίες.
«Η ανθεκτικότητα της αντανακλά τον υψηλό βαθμό οργής και απογοήτευσης των Παλαιστίνιων για την ισραηλινή κατοχή και τη συνεχιζόμενη αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει πως αν και η εξόντωση του Sinwar είναι βαρύ πλήγμα, δεν έλυσε τα στρατηγικά προβλήματα ασφαλείας του Ισραήλ, δεν αποτέλεσε βήμα προς την απελευθέρωση των 101 Ισραηλινών ομήρων και δεν οδήγησε στην καταστροφή της Hamas.

Μήνυμα Netanyahu: Δεν τελειώσαμε ακόμα -  Συγκαλεί το συμβούλιο ασφαλείας

Στο μήνυμα, όπου και ανακοίνωσε την εξόντωση του Sinwar στη Rafah, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι αυτή αποτελεί την αρχή του τέλους του πολέμου.
Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει πως η αποστολή δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι που πήρε η Hamas.
Όπως είπε ο Netanyahu «το πρόσωπο που διέπραξε την πιο τρομερή σφαγή στην ιστορία του έθνους μας μετά το Ολοκαύτωμα, ο μαζικός δολοφόνος που σκότωσε χιλιάδες Ισραηλινούς και απήγαγε εκατοντάδες πολίτες μας, εξοντώθηκε από τους ηρωικούς μας στρατιώτες».
Κατόπιν της εξόντωσης του Sinwar, o Netanyahu έχει συγκαλέσει για σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας με τη συμμετοχή υπουργών και στρατιωτικών προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα προόδου στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το τέλος του Yahya Sinwar

Ο Yahya Sinwar, ο οποίος είχε αναλάβει την ηγεσία της Hamas μετά τη δολοφονία του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιούλιο και ο οποίος είχε επιβιώσει πολλών αεροπορικών επιδρομών των Ισραηλινών, έπεσε νεκρός ύστερα από την ανταλλαγή πυροβολισμών και επιθέσεων με drones στη Rafah στη νότια Γάζα.
Ο Sinwar ήταν ο άνθρωπος που είχε σχεδιάσει την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι ισραηλινές δυνάμεις που εξόντωσαν τον Sinwar, δεν γνώριζαν αρχικά ποιον είχαν απέναντι τους.
Δημοσίευμα των New York Times
αναφέρει πως Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούσαν, όταν ενεπλάκησαν σε πυροβολισμούς με δυνάμεις της Hamas.
Οι Ισραηλινοί κατάφεραν με τη βοήθεια drones
να καταστρέψουν μέρος του κτηρίου όπου είχαν καταφύγει μαχητές της Hamas.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν και ο Sinwar ήταν ο νο1 στόχος του Ισραήλ, οι στρατιώτες που τον σκότωσαν, δεν περίμεναν ότι θα βρεθούν απέναντι τους.
Ο θάνατος του διακριβώθηκε μέσω τεστ DNA, που πραγματοποίησαν οι αρχές του Ισραήλ, καθώς διέθεταν δείγμα του από την περίοδο της 23ετούς κράτησης του στις ισραηλινές φυλακές, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν το τέλος του.
sinwar.JPG
Ποιος ήταν ο Yahya Sinwar

Ο Sinwar γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό της Khan Yunis στη Λωρίδα της Γάζας και ήταν μέλος της γενιάς των ηγετών της Hamas που συμμετείχαν ενεργά στην πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993).
Ο Sinwar εντάχθηκε στη Hamas κατά την ίδρυσή της το 1987 και γρήγορα ανήλθε στην ιεραρχία.
Στην πρώτη Ιντιφάντα έπαιξε ηγετικό ρόλο, κυρίως στην οργάνωση της πτέρυγας ασφαλείας της Hamas, γνωστής ως “Majd“, η οποία ήταν υπεύθυνη για την καταστολή εσωτερικής αντιπολίτευσης και συνεργατών του Ισραήλ.
Αυτή η εμπλοκή τον οδήγησε να θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους και σκληρούς ηγέτες της Hamas
Το 1988 συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες και τη δολοφονία Παλαιστινίων που θεωρούνταν συνεργάτες του Ισραήλ.
Μέντορας του ήταν ο ιδρυτής του κινήματος, Σεΐχης Ahmed Yassin.
Από αυτόν έμαθε μεθόδους να εντοπίζει, να κυνηγά και να πιάνει Παλαιστίνιους που συνεργάζονταν με Ισραηλινούς.
Έχει καταθέσει ενώπιον ισραηλινών αρχών ότι σκότωσε έναν ‘προδότη’, στραγγαλίζοντας τον με κεφίγια (μαντίλι σύμβολο των Παλαιστινίων), μετά τον τύλιξε σε ένα λευκό σάβανο και τον έβαλε σε έναν τάφο.
Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη, αλλά το 2011 ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων αιχμαλώτων που αφέθηκαν ελεύθεροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilannd Salit από τη Χαμάς.
Οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει πως η αποφυλάκιση του ήταν το χειρότερο λάθος στην ιστορία της χώρας, ενώ η επιστροφή του στη Γάζα σηματοδότησε την ανάδειξή του σε κεντρική ηγετική μορφή.
Μετά την απελευθέρωσή του, ο Sinwar συνέχισε την αναρρίχησή του στην ηγεσία της Hamas και το 2017 εξελέγη ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αντικαθιστώντας τον Ismael Haniyeh που μετακινήθηκε στη γενική ηγεσία.
Η ανάδειξή του ως ηγέτη της σουνίιτκης οργάνωσης το 2024, -μετά τη δολοφονία του Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης- σηματοδότησε τη στροφή της Hamas προς μια πιο στρατιωτικοποιημένη ηγεσία.
sinwar2.JPG
δςαςδαδςδςα.JPG
Πιέσεις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος Biden αφού συνεχάρη τον Netanyahu για την εξόντωση του Sinwar, επισήμανε πως πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και για επιστροφή των ομήρων.
O εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αρχίσουν συνομιλίες για εκεχειρία ενώ αποκάλεσε τον Sinwar, το κύριο εμπόδιο για τον τερματισμό του πολέμου.
Μάλιστα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Anthony Blinken έχει ήδη επαφές με Κατάρ και Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν την Hamas στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παρόλο αυτά, Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Άραβες αξιωματούχοι και ειδικοί υποστηρίζουν πως η εξόντωση του Sinwar θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα εμπόδια σε όλη αυτή τη διαδικασία.

CNN: Καμία επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα

Η δολοφονία του Yahya Sinwar δεν θα επηρεάσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και δεν θα οδηγήσει σε επίλυση της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει σε δημοσίευμα του το CNN.
«Ο θάνατος του Sinwar δεν θα αλλάξει την τραγική πραγματικότητα» στην περιοχή» επισημαίνει το CNN, αναφέροντας πως ο θάνατος ηγετών σπάνια επηρεάζει την έκβαση των συγκρούσεων.

Washington Post: Στρατιωτική κυριαρχία Ισραήλ στη Μέση Ανατολή

Για αποκατάσταση της στρατιωτικής κυριαρχίας του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, αλλά όχι για νίκη επί της Hamas κάνει λόγο δημοσίευμα της Washington Post.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο θάνατος του Sinwar συμβολίζει την επανέναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής κυριαρχίας στη Μέση Ανατολή, αλλά οι όποιες δηλώσεις για τη νίκη του εβραϊκού κράτους επί της Hamas είναι πρόωρες.

Financial Times: Διαπραγματεύσεις

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Netanyahu με στόχο το Ισραήλ να αναστείλει τις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από την Hamas, επισημαίνουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης «εγγύηση για τη σωματική ασφάλεια των μαχητών της Hamas που απελευθέρωσαν τους ομήρους» καθώς και «την επανέναρξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για τον τερματισμό του πολέμου».
Η πιθανότητα επίτευξης οποιασδήποτε διπλωματικής συμφωνίας εξαρτάται, σύμφωνα με τους FT, από το τι θα συμβεί στη Hamas μετά τη δολοφονία του Yahya Sinwar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης