Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνονται επικίνδυνα τα στοιχήματα κατά του ευρώ – Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ

Αυξάνονται επικίνδυνα τα στοιχήματα κατά του ευρώ – Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ
Η Pictet και η Deutsche Bank AG δεν θεωρούν πλέον τραβηγμένο το σενάριο της ισοτιμίας 1:1, ενώ η JP Morgan Private Bank και η ING Groep NV διαβλέπουν τον κίνδυνο να πέσει το κοινό νόμισμα σε αυτό το επίπεδο πριν από το τέλος του έτους.
Η προσδοκία για τον κίνδυνο  να υποχωρήσει το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο αυξάνεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη μείωση των επιτοκίων αυτής της εβδομάδας και το σενάριο ότι μια προεδρία του Donald Trump θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Λίγες μέρες αφότου ο Trump πρότεινε ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα μπορούσαν να στοχεύουν στην Ευρώπη καθώς και στην Κίνα και άλλες χώρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christin Lagarde προειδοποίησε ότι τυχόν εμπόδια στη διαξαγωγή του διεθνού εμπορίου θα αποτελούσαν «καθοδικό κίνδυνο» για την ήδη πληγείσα οικονομία της Ευρωζώνης.
Την Πέμπτη (17/10), η ΕΚΤ προχώρησε σε μια δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων και πυροδότησε τις προσδοκίες για ακόμη πιο επιθετικές μειώσεις στο μέλλον.
Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων οδήγησε το ευρώ σε πτώση, στην τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών έναντι του δολαρίου.
«Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου 1:1  είναι σίγουρα μια πιθανότητα εάν ο Trump κερδίσει και προχωρήσει πλήρως  το σχέδιό του για αυξηση των δασμών», δήλωσε ο Denis Heart, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην Pictet Wealth Management.
Η Pictet και η Deutsche Bank δεν θεωρούν πλέον τραβηγμένο το σενάριο της ισοτιμίας 1:1, ενώ η JP Morgan Private Bank και η ING Groep NV διαβλέπουν τον κίνδυνο να πέσει το κοινό νόμισμα σε αυτό το επίπεδο πριν από το τέλος του έτους.

Τα hedge funds αύξησαν τα στοιχήματά τους κατά του ευρώ από τις 15 Οκτωβρίου, και τα οποία βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο διμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών ΣΜΕ εμπορευμάτων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (18/10).
Στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης (options), οι traders αυξάνουν επίσης τα στοιχήματα κατά του κοινού νομίσματος.
Ένας δείκτης αντιστάθμισης κινδύνου τον επόμενο μήνα - ή αλλιώς πόσο ακριβό είναι να αγοράσει κάποιος options που επωφελούνται από τα κέρδη ενός νομίσματος σε σχέση με εκείνα που ποντάρουν στην αδυναμία του - είναι σχεδόν το πιο αρνητικός για το ευρώ εδώ και τρεις μήνες, δείχνοντας την τάση για στοιχήματα στην πτώση του ευρώ.
Τα δικαιώματα προαίρεσης για βραχυπρόθεσμη πτώση του ευρώ επικεντρώνονται στην περιοχή των 1,08- 1,07 δολ., σύμφωνα με στοιχεία από την Depository Trust & Clearing Corporation.
Το ενδιαφέρον για προστασία από μια διολίσθηση στα 1,05 δολ. είναι σε άνοδο, ενώ τα στοιχήματα για ισοτιμία 1:1 αποτελούν ένα μικρό κλάσμα των συνολικών όγκων, προς το παρόν.
«Αυτό είναι καλό στοιχήμα, δεδομένης της ευαισθησίας της Ευρώπης στις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική και της προοπτικής ευρέων δασμών υπό τον Trump», δήλωσε ο Aroop Chatterjee, στρατηγός της Wells Fargo.
Το κινεζικό γουάν, το μεξικάνικο πέσο και το γιεν Ιαπωνίας θεωρούνται συνήθως ως τα κύρια «αλεξικέραυνα» για τους νέους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά η ασθεντική οικονομία της Ευρώπης καθιστά το ευρώ ευάλωτο.
Οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιορίσουν το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια.

Η μείωση των επιτοκίων

Τι λένε οι αναλυτές του Bloomberg: «Οι προσδοκίες για μια επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με άλλους αντίθετους ανέμους, κινδυνεύουν να δώσουν ώθηση στις συζητήσεις για την επιστροφή του ευρώ στην ισοτιμία 1:1 το 2025 – ένα σενάριο που οι αγορές φαίνεται να έχουν προς το παρόν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει». Nour Al Ali, Macro Markets & Squawk, Λονδίνο.
Οι αγορές χρήματος δίνουν πιθανότητα 30% η ΕΚΤ να πραγματοποιήσει περικοπή κατά μισή μονάδα στην τελευταία συνεδρίαση του έτους και είναι πλήρως τιμολογημένες για μειώσεις τριμήνου σε κάθε συνεδρίαση έως τον Απρίλιο.
Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του δολαρίου στα 1,0864 δολ. την Παρασκευή (19/10), στην τρίτη εβδομάδα απωλειών, το μεγαλύτερο σερί από τον Ιούνιο.
«Μία δεύτερη θητεία Trump και ένας δασμολογικός πόλεμος δασμών θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ σε περαιτέρω δράση για να διατηρήσει το νόμισμα αδύναμο ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό», δήλωσε ο Kaspar Hense, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Trump περιέγραψε τους δασμούς ως «την πιο όμορφη λέξη στο λεξικό».
Ξεχωρίζοντας την Ευρώπη, πρόσθεσε: «Ξέρετε τι είναι δύσκολο; την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας φέρονται τόσο άσχημα που έχουμε έλλειμμα».
Αν και το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει πολύ κοντινό, ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας FX στη Deutsche Bank, λέει ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα οδηγούσε την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πιο επιθετικά από ό,τι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή.
«Αυτό θα οδηγήσει τα spreads των επιτοκίων σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών και το ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μειωθεί στο 1:1 », έγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης